Τα τελευταία δύο χρόνια, με τη ψήφιση των μνημονίων, το πανεπιστήμιο δέχεται μία ολομέτωπη επίθεση η οποία έχει ως στόχο την κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του και την μετατροπή της παιδείας σε εμπόρευμα. Ειδικότερα, πέρυσι ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου που ακλουθώντας τη μνημονιακή πολιτική και τις επιταγές της Μπολόνια προσπαθεί να εφαρμόσει τη λιτότητα και την εμπορευματοποίηση στα πανεπιστήμια.
Συμβούλια διοίκησης
Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του Νόμου Διαμαντοπούλου είναι η σύσταση των συμβουλίων διοίκησης. Η μάχη για τη ματαίωση των εκλογών ανάδειξης τους δόθηκε το προηγούμενο διάστημα επιτυχημένα (π.χ ΑΣΟΕΕ, Πάντειο, ΑΠΘ και Γεωπονικό). Το αγωνιστικό μέτωπο στις σχολές περιλαμβάνει όποιον-όποια αντιστέκεται στη διάλυση των πτυχίων, στη λειτουργία του πανεπιστημίου ως επιχείρηση και στην κατάργηση του ασύλου. Τον αγώνα αυτό δίνουν κομμάτια των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων που καλούνται το επόμενο διάστημα να υπερασπιστούν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου.
Συγγράμματα
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουνε οι νέοι κάποτε ένα σύγγραμμα ήταν δύο ή περισσότεροι τόμοι ενός μαθήματος και συνοδεύονταν από βοηθητικές ασκήσεις και εφαρμογές. Έγινε ξεκάθαρο με περσινή απόφαση της Υπουργού Παιδείας ότι ένα σύγγραμμα είναι ένας τόμος. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στους φοιτητές που πολλές φορές αναγκάζονται να πληρώνουν πολλά χρήματα για να αγοράσουν ή να φωτοτυπήσουν τα βιβλία και δείχνει ξεκάθαρα ότι η παιδεία δεν είναι πλέον δωρεάν. Διδάσκοντες ΠΔ 407 Αναμενόμενο στο πλαίσιο της υπό-χρηματοδότησης είναι το φαινόμενο που συναντάμε σε κάποια τμήματα της ΑΣΟΕΕ όπου οι λογαριασμοί για τους μισθούς των συμβασιούχων ΠΔ 407 δεν έχουν πιστωθεί από το υπουργείο παιδείας. Έτσι αυτοί οι εργαζόμενοι, που σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν κομβικά μαθήματα, αντί να μονιμοποιηθούν και να μπουν σε ένα καλύτερο καθεστώς εργασίας, θα πάρουν ελάχιστα χρήματα ή ενδέχεται και να απολυθούν. Ως λύση από τα όργανα της σχολής σ’ αυτό τον ξεκάθαρο εκβιασμό, προτείνεται η κατάργηση των μαθημάτων που διδάσκουν οδηγώντας σε μία σαφή υποβάθμιση του επιπέδου των σπουδών μας. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένας έμμεσος τρόπος να περικοπούν μαθήματα με μια ριζική αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών.
Στέγαση-Σίτιση
Η υπό-χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης έφερε πιο κοντά τις περικοπές των φοιτητικών παροχών όπως η σίτιση και η στέγαση. Ήδη από την αρχή του χρόνου αποκλείστηκαν οι φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας από τη λέσχη των εστιών ενώ πολλές λέσχες έχουν ιδιωτικοποιηθεί με αποτέλεσμα τη μείωση των δικαιούχων και την αύξηση του αντιτίμου σίτισης. Σε ότι αφορά τη στέγαση προωθείται ιδιωτικοποίηση των εστιών που είχαν απομείνει υπό δημόσιο έλεγχο (π.χ εστίες ΕΚΠΑ), γεγονός που θα σημάνει την μείωση των διαθέσιμων κλινών και την θέσπιση αυστηρότερων όρων για τους μέχρι σήμερα δικαιούχους.
Κούρεμα αποθεματικών Πανεπιστημίων
Σε κίνδυνο βρίσκεται η λειτουργία των πανεπιστημίων, μετά το «κούρεμα» στις αρχές Μαρτίου των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως διαπιστώθηκε σε έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, υπάρχουν πανεπιστήμια τα οποία σε λίγο δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν καν, αφού οι λογαριασμοί τους πλησιάζουν στο μηδέν. Ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, αναφέρθηκε στα προβλήματα των πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι μετά τη μετατροπή των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τη διαδικασία του PSI, εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν. Ο πρύτανης τόνισε ότι από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχαν σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τις λειτουργικές τους ανάγκες, 17 πανεπιστήμια της χώρας, έχουν μείνει σήμερα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έξι Ιδρύματα έχουν μηδενικούς λογαριασμούς. Το παραπάνω δείχνει ξεκάθαρα ότι οδεύουν σε μία λογική να λειτουργούν τα πανεπιστήμια ως επιχειρήσεις. Η ίδια διαδικασία κουρέματος ακολουθήθηκε και στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ αντίθετα για τις τράπεζες υπήρξε μέριμνα καθώς θα τους δωθούν άτοκα άνω των 50 δις κρατικό χρήμα!
Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς τους. Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.
Απέναντι στα σχέδια τους πρέπει να δώσουμε τη δική μας απάντηση!
Όλες-Όλοι στη παράσταση-διαμαρτυρίας
στο υπουργείο Οικονομικών
την Τετάρτη 4 Απρίλη στις 12.00