Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Ιστορικό ΦΣ ΑΣΟΕΕ

Η βασική οργάνωση των φοιτητών ενός πανεπιστημίου είναι ο Σύλλογος Φοιτητών. Ο φοιτητικός Σύλλογος αποτελεί το συνδικαλιστικό όργανο, μέσα από το οποίο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να προασπίσουν και να παλέψουν για να διευρύνουν τα δικαιώματά τους. Ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΑΣΟΕΕ, αποτελείται από το σύνολο των φοιτητών όλων των τμημάτων της ΑΣΟΕΕ. Τα περίπου 7.000 μέλη του συλλόγου καλούνται μία φορά το χρόνο να συμμετάσχουν στις εκλογές του συλλόγου, έτσι ώστε να εκλεγούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου. Το Δ.Σ., του οποίου οι έδρες κατανέμονται ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα κάθε φοιτητικής παράταξης ή σχήματος, είναι αρμόδιο να λαμβάνει αποφάσεις για διάφορα θέματα που αφορούν τον φοιτητικό Σύλλογο, συνήθως οργανωτικού χαρακτήρα.

Για τα υπόλοιπα, σοβαρότερα, συνήθως , θέματα το Δ.Σ. είναι υπεύθυνο για την τέλεση Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου. Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών αποτελεί το υψηλότερο όργανο λήψης αποφάσεων, καθώς αποτελεί το όργανο με τον πιο αμεσοδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας και αντιπροσωπεύει σε πραγματικό χρόνο τις απόψεις των φοιητών. Στη Γ.Σ. έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές, είτε ανήκουν σε φοιτητική παράταξη είτε όχι, καθώς επίσης, έχουν την δυνατότητα να εκφέρουν την άποψή τους και να θέτουν σε ψηφοφορία οποιαδήποτε πρότασή τους.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος της σχολής μας, ονομάστηκε «Σωτήρης Πέτρουλας» προς τιμήν του αριστερού αγωνιστή, που πέθανε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, κατά τα Ιουλιανά* του 1965 από επίθεση της αστυνομίας. Την 21η Ιούλη, ο Σωτήρης, συμμετείχε στην οργανωμένη από την ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος, το πανελλαδικό όργανο των φοιτητών) διαδήλωση κατά των αυθαιρεσιών του τότε βασιλιά. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς. Ο απολογισμός των τραγικών αυτών γεγονότων: 200 τραυματίες, 250 συλληφθέντες και ένας νεκρός, ο φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, Σωτήρης Πέτρουλας. Η κηδεία του γίνεται η πιο ηχηρή διαδήλωση ενάντια στο παλάτι, μια διαδήλωση οργής και αγανάκτησης 500.000 ανθρώπων. Ο Σωτήρης, ήταν ένας από μας. Ήταν ένας φοιτητής που οραματιζόταν μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια και χωρίς αποκλεισμούς, για μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Ένας φοιτητής που ακόμα και μέσα στα μαθήματα της σχολής του, αμφισβητούσε την κυρίαρχη ιδεολογία που προπαγάνδιζαν -όπως και σήμερα- οι καθηγητές του. Ο Σωτήρης Πέτρουλας δεν ήταν ήρωας, μόνο που είχε την ατυχία να πέσει θύμα της κρατικής καταστολής, ενώ αγωνιζόταν για να κάνει τα οράματά του πραγματικότητα. Ο Σωτήρης αποτελεί σήμερα κομμάτι της ιστορίας μας που δεν ξεχνάμε.

*Ιουλιανά: Τον Ιούλιο του 1965, ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, προσπαθεί -και καταφέρνει- να ρίξει τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και να την αντικαταστήσει με δικά του τσιράκια (με νέο Πρωθυπουργό τον Νόβα). Προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η κατ’ ουσίαν πραξικοπηματική, κυβέρνηση, έχουμε και την περίφημη αποστασία με ηγέτη τον Κ. Μητσοτάκη. Για τη ιστορία, πρωθυπουργός τελικά εκλέχθηκε ο Στέφανος Στεφανόπουλος, χάρη στην στήριξη των αποστατών την 24η Σεπτέμβρη 1965.

oulas5_spetsfragida