και τα δύο δεν γίνεται
Διανύουμε ήδη τον 3ο χρόνο Μνημονίου που επιβάλλει την λιτότητα και την κατάργηση των δημόσιων παροχών. Έτσι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν βάλει στο στόχαστρο και το μέχρι πρότινος Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο. Πέρυσι μέσω του Νόμου Διαμαντοπούλου (4009/2011) θέλησαν να διεισδύσουν ιδιωτικά συμφέροντα στη διοίκηση των σχολών ενώ φέτος οι τροποποιήσεις στο νόμο 4009 που υπέβαλλε ο νέος Υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος σε τίποτα δεν αλλάζουν τον πυρήνα του νόμου αλλά έχουν μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα ώστε να κάμψουν τις αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος.
Συμβούλια Διοίκησης: Πρώτο βήμα για την εφαρμογή του νόμου 4009 ήταν η εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης που υποβαθμίζουν την προηγούμενη Σύγκλητο. Τα Σ.Δ. αποτελούνται από 1 φοιτητή (!), 8 ενδοπανεπιστημιακούς και 6 εξωπανεπιστημιακούς (ΜΜΕ, ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες) που θα είναι υπεύθυνοι για τα οικονομικά και διοικητικά θέματα της σχολής, πράγμα που καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Θα διορίζουν μάλιστα τους υποψήφιους πρυτάνεις και κοσμήτορες κάνοντας κάθε εκλογική διαδικασία να μοιάζει με φάρσα! Την προηγούμενη χρονιά σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα έδωσε μάχη και κατάφερε να μπλοκάρει την ανάδειξη Σ.Δ. σε όλα τα Πανεπιστήμια και σε πολλά ΤΕΙ καθιστώντας ανενεργό το νόμο 4009. Στις τροποποιήσεις του νυν Υπουργού Παιδείας Αρβανιτόπουλου γίνεται ξεκάθαρο ότι τα Σ.Δ. πρέπει να εκλεγούν μέσα σε αυτό το φθινόπωρο ακόμα και με επιστολική ψήφο αν όχι με κάλπη!
Συγγράμματα: Ενώ παλαιότερα συγγράμματα θεωρούνταν όσοι τόμοι κρίνονταν απαραίτητοι για την κατανόηση του μαθήματος συν οι όποιες βοηθητικές ασκήσεις ο νόμος 4009 έκανε σαφές ότι ο κάθε φοιτητής δικαιούται ένα μόνο δωρεάν τόμο. Οι τροποποιήσεις Αρβανιτόπουλου φέτος έρχονται να καταργήσουν και το ένα δωρεάν σύγγραμμα, αφού το Υπουργείο Παιδείας κόβει όλο το αντίστοιχο κονδύλι με την πολύ πιθανή προοπτική το εαρινό εξάμηνο οι φοιτητές να πληρώνουν για τα συγγράμματά τους.
Κατακερματισμένο πτυχίο:Το πτυχίο μέσω του νόμου Διαμαντοπούλου (4009) διασπάται σε 2 κύκλους σπουδών εκ των οποίων ο δεύτερος απαιτεί δίδακτρα κατά τις επιταγές της Συνθήκης της Μπολόνια. Ο φοιτητής θα γίνεται συλλέκτης τίτλων σπουδών που θα πιστοποιούνται από την πανίσχυρη ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), έναν εξωπανεπιστημιακό θεσμό που θα ελέγχεται μόνο από την κυβέρνηση. Οι τελειόφοιτοι ενός τμήματος δηλαδή δε θα είναι ισότιμοι στην αγορά εργασίας αλλά κρινόμενοι με βάση τους τίτλους σπουδών που επειδή θα τους πληρώνουν θα είναι μόνο για τους προνομιούχους φοιτητές. Η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα αναβαθμίσει την ΑΔΙΠ η οποία θα αποφασίσει και για τυχόν συγχωνεύσεις τμημάτων.
PSI (Κούρεμα): Το PSI κόστισε 97,8 εκ. στα πανεπιστήμια, χρήματα που προορίζονταν για υποτροφίες και φοιτητική μέριμνα. Στην ουσία εξανεμίστηκαν τα αποθεματικά των ΑΕΙ-ΤΕΙ και μιλάμε για χρήματα που είχαν μετατραπεί σε ομόλογα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδρυμάτων.
Διδάσκοντες: Επίσης, πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ κινδυνεύουν με κλείσιμο ή συγχώνευση και υπάρχει μεγάλη έλλειψη μελών ΔΕΠ καθώς χρονίζει ο διορισμός 900 εκλεγμένων καθηγητών. Ακόμα εκκρεμούν διορισμοί του 2009! Το Υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο και για αύξηση των ωρών διδασκαλίας των καθηγητών από το επόμενο έτος παρόλο που επιβάλλει μείωση των μισθών τους. Την ίδια στιγμή απολύονται σχεδόν όλοι οι έκτακτοι καθηγητές Π.Δ. 407 αφήνοντας λειψά τα περισσότερα τμήματα της επαρχίας.
Άσυλο: Ο νόμος 4009 καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο δίνοντας τη δυνατότητα στην Αστυνομία να εισβάλλει στο χώρο του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες επίδειξης αστυνομικής ισχύος με την καθημερινή περικύκλωση του χώρου της σχολής από ΜΑΤ, με τη ρίψη δακρυγόνου μέσα στον προαύλιο χώρο και την εισβολή ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ τη μέρα των φοιτητικών εκλογών. Οι τροποποιήσεις δεν αγγίζουν το θέμα του ασύλου άρα η κατάργηση του συνεχίζεται για 2η χρονιά.
Σίτιση- Στέγαση: Η υποχρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης οδηγεί πολλές λέσχες στην ιδιωτικοποίηση και πολλές εστίες στο κλείσιμο. Η φοιτητική εστία της ΑΣΟΕΕ στην οδό Δροσοπούλου κινδυνεύει με λουκέτο και οι 75 φοιτητές που διαμένουν σε αυτή θα ξεσπιτωθούν , καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια για ανανέωση της σύμβασης με τον ιδιώτη-ιδιοκτήτη. Επίσης στη λέσχη του ΕΚΠΑ μπαίνουν πια εισοδηματικά κριτήρια ενώ τις προηγούμενες χρονιές η δωρεάν σίτιση ίσχυε για όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές του.
Όλα αυτά ενώ από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν λάβει 145 δισ. ευρώ. Ο κ.Αρβανιτόπουλος κινείται στην ίδια ρότα με την Διαμαντοπούλου και τους προκάτοχους της βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο τον αντιδημοκρατικό και ιδιωτικό χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι οι αλλαγές στο Πανεπιστήμιο δεν είναι αποκομμένες από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές αλλά συνέπεια τους. Επιλέγουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ντόπιων και ευρωπαϊκών ελίτ αντί τις ανάγκες της κοινωνίας. Επομένως ο αγώνας της πανεπιστημιακής κοινότητας θα πρέπει να γίνει αγώνας συνολικά ολόκληρης της κοινωνίας για την ανατροπή εκείνων των πολιτικών που μας οδηγούν στην εξαθλίωση και σπέρνουν την οργή σε όλη την κοινωνία. Καμία υποχώρηση καμία υποταγή σε αυτούς που μας κλέβουν τις ζωές καθημερινά.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ
ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΔΙΚΟΥΝ!