Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Αναγνώριση κολλεγίων

Απρίλιος 12, 2010 Πολιτικά Κείμενα

                                                 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ  ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
                                                     ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Γυρίζοντας από τις πασχαλινές διακοπές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση ακόμη πιο ζοφερή και αβέβαιη. Το μηνιαίο εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται διαρκώς και οι τιμές στα είδη πρώτης κατανάλωσης αυξάνονται διαρκώς. Η μετακύλιση των επιπτώσεων της κρίσης  στις πλάτες των εργαζομένων μέσα από την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει επίσης ως απότοκο την επιδείνωση της ανεργίας στο χώρο της νεολαίας  και την καλλιέργεια ενός αισθήματος φόβου ,αγωνίας και ανασφάλειας καθώς οι σπασμωδικές  κινήσεις του ΠΑΣΟΚ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη κοινωνική  χρεωκοπία. Οι κινήσεις αυτές μας οδηγούν ξεκάθαρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έναν οργανισμό που από όποια χώρα και αν πέρασε άφησε πίσω του στην κυριολεξία καμένη γη. Τα ακόμη πιο σκληρά μέτρα είναι πλέον βεβαιότητα αφού προετοιμάζεται το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το περαιτέρω ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και γενικότερα η επέκταση της «ελεύθερης» αγοράς που είναι και η μόνη αιτία που οδήγησε σε αυτήν την τεράστια κρίση το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Μαζί αλλά και ως συνέχεια των παραπάνω, την Παρασκευή 9/4 το Συμβούλιο της Επικρατείας ήρθε να ρίξει το τελειωτικό χτύπημα στους φοιτητές και μελλοντικούς εργαζόμενους κρίνοντας συνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα(που συνυπογράφουν και η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Παπανδρέου ) που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 36/05. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που στόχο είχε την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Αφού με το παραπάνω διάταγμα αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολλεγίων και κέντρων ελευθέρων σπουδών (προφανώς ιδιωτικών συμφερόντων) που λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας. Τα παραπάνω ιδρύματα παρέχουν ακαδημαϊκή λειτουργία πολύ αμφιβόλου ποιότητας ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελούν τίποτα άλλο από εμπόριο ελπίδας για όσους δεν κατάφεραν να επιτύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην πράξη τα Κ.Ε.Σ. παρέχουν, με το αζημίωτο, πτυχία πολύ περιορισμένου γνωστικού αντικειμένου, παράγοντας αντίστοιχα υπερεξειδικευμένους εργαζομένους έκθετους στις διαθέσεις της αγοράς εργασίας.   
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι μια τυχόν εξίσωση των Κ.Ε.Σ. με τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα σημαίνει μια εξίσωση προς τα κάτω, τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης, αλλά κυρίως σε ότι αφορά τα μελλοντικά μας εργασιακά δικαιώματα. Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολλεγίων τριετούς φοίτησης έρχεται να δημιουργήσει απόφοιτους δύο ταχυτήτων κατακερματίζοντας τις συλλογικές εργασιακές διεκδικήσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι των κολλεγίων θα μπορούν πλέον να εγγράφονται στα επιμελητήρια (π.χ. οικονομικό επιμελητήριο, τεχνικό επιμελητήριο) και τους συλλόγους (π.χ. ιατρικός/δικηγορικός σύλλογος) και θα έχουν έτσι και το δικαίωμα για συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Η οδηγία αυτή αφορά 25.000 και πλέον αποφοίτους αφού το Προεδρικό Διάταγμα θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2007.
Γνωρίζουμε ότι κανένας δεν αναγκάζει την κυβέρνηση να αφήνει τα ΚΕΣ να λειτουργούν. Μπορεί να τους στερήσει τις άδειες λειτουργίας και αυτό δεν αντιβαίνει σε κανένα δίκαιο. Όλο αυτό το διάστημα η απερχόμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν μπορεί να παέι κόντρα στις επιταγές της Ευρωπαικής Ένωσης. Αυτό που δεν μας έλεγε όμως είναι ότι το Κοινοτικό δίκαιο μπορεί να υπερισχύει των ελληνικών νόμων, όχι όμως και του Συντάγματος. Είναι η ώρα να σταματήσει το ΠΑΣΟΚ να κρύβεται πίσω από την ΕΕ. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτή που έδωσε άδεια λειτουργίας στα  ΚΕΣ αλλά και αυτή που θέσπισε το εκπαιδευτικό σύστημα που άφηνε χιλιάδες νέους εκτός ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

 
Για να διευρυνθούν η κερδοφορία του κεφαλαίου η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί τις ίδιες καταστροφικές νεοφιλελεύθερες επιλογές που οδήγησαν στην κρίση εμπορευματοποιώντας σταδιακά όλα τα δημόσια αγαθά (παιδεία, υγεία, ασφάλιση) και στερώντας από εμάς αυτονόητες παροχές. Η διαδικασία αυτή που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος ζωής. Η αναγνώριση της οδηγίας για τα ΚΕΣ είναι αυτή που προλειαίνει το έδαφος και για τη μελλοντική συνταγματική νομιμοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Τα ΚΕΣ θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης και για τα δημόσια πανεπιστήμια. Η αναγνώριση των τίτλων των κέντρων αυτών οδηγεί ουσιαστικά στην ανάπτυξη ανταγωνισμού μεταξύ αυτών και των δημοσίων πανεπιστημίων. Και αυτό γιατί το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα είναι αναγκασμένο να προσαρμόζεται στα προγράμματα σπουδών που εκπονούν τα ΚΕΣ.

Η μόνη απάντηση που μπορεί να δόσει το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να είναι άλλη από το μπλοκάρισμα του ξεπουλήματος της ανώτατης εκπαίδευσης σε επιχειρηματικά συμφέροντα που αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση ως εμπόρευμα και όχι ως δημόσιο αγαθό. Με όπλο μας τους αγώνες μας, τις συμμετοχικές διαδικασίες και την ενεργοποίηση καταφέραμε να αποτρέψουμε την αναθεώρηση του Αρ 16  και την εφαρμογή του του νόμου – πλαίσιο. Καταφέραμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο κόντρα στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις. Μ' αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μην επιτρέψουμε και την υποβάθμιση των πτυχίων μας.  

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση των αδειών λειτουργίας των κολεγίων και των κέντρων ελευθέρων σπουδών με νομοθετική ρύθμιση. Η λειτουργία τους παραβιάζει το Σύνταγμα, ακυρώνει το τετραετές ή πενταετές των βασικών σπουδών και των πτυχίων, θρυμματίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μας, υποβαθμίζει και αποδιαρθρώνει τον ενιαίο εθνικό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης.

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΠΑΣΠ ΚΑΙ Η ΔΑΠ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. ΑΦΟΥ ΑΓΝΟΗΣΑΝ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ Α.Ρ.ΕΝ.Α. ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ 20/4 13:00 ΣΤΟ ΑΜΦ. Α ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ.Μοιράσου το