Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Ανακοίνωση ΑρΕν για την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ

Απρίλιος 2, 2015 Ανακοινώσεις

Από την Δευτέρα 30/3 το κτίριο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ τελεί υπό συμβολική πολιτική κατάληψη από την συνέλευση αλληλεγγύης στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων,  ως μέσο πίεσης και προπαγάνδισης του αγώνα των απεργών πείνας από 2/3, και ενάντια στις φυλακές τύπου Γ, στον κουκουλονόμο και τρομονόμο. Επιπλέον οι αναρχικές συλλογικότητες υπερασπίζονται τα δικαιώματα των κρατουμένων και διεκδικούν την άμεση απελευθέρωση των συγγενών των ατόμων που διώκονται για την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού (98% αναπηρία), καθώς και την κατάργηση των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης) αλλά και την οριοθέτηση της χρήσης και απόσπασης του DNA.

Πάγια θέση μας ως Αριστερή Ενότητα ήταν και είναι η διεκδίκηση αλλαγής του ασφυκτικού πλαισίου που προέβλεπε για τους κρατουμένους το προηγούμενο πολιτικό καθεστώς, ειδικά μετά την ψήφιση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα τον προηγούμενο χρόνο, τόσο από την άποψη της κατάργησης των ειδικών συνθηκών κράτησης και απομόνωσης των φυλακών τύπου Γ, που εντάσσονται σε μια λογική λευκών κελιών και πλήρους καταπάτησης των δικαιωμάτων των κρατουμένων ειδικά για πολιτική δράση, όσο και της βελτίωσης εν γένει των συνθηκών κράτησης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το αίτημα για κατάργηση του “κουκουλονόμου” βάσει του οποίου έχουν στηθεί κατηγορίες για πολλούς αγωνιστές/αγωνίστριες και έχουν διωχθεί, και μέλη της Αριστερής Ενότητας, όσο και το αίτημα για ειδικά μέτρα για τους ασθενείς, τα άτομα με αναπηρία και τους ανηλίκους ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτή η ποινικοποίηση των συγγενικών και κοινωνικών σχέσεων, όπως στην περίπτωση των συγγενών των ΣΠΦ. Ως Αριστερή Ενότητα αγωνιζόμαστε για τη ρήξη με το προηγούμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ωθούσε ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες σε μια κατάσταση εξαίρεσης, ξεκινώντας από τους μετανάστες και τους κρατουμένους και στερώντας τους βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Τα αιτήματα των απεργών και των αλληλέγγυων πρέπει να δικαιωθούν στο ΤΩΡΑ.

Η κατάληψη της πρυτανείας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συνδέεται με τις αποφάσεις και τις συλλογικές διαδικασίες των Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΚΠΑ. Πάγια θέση της Αριστερής Ενότητας είναι ότι το άσυλο αφορά και καλύπτει προφανώς όχι μόνο τις ακαδημαϊκές ιδέες και ελευθερίες, αλλά και τους φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες. Για αυτό το λόγο ακόμα κι αν κάποιοι θεωρούν την κατάληψη ως πρόβλημα, δεν μπορούμε να δεχτούμε επ’ ουδενί να χρησιμοποιούνται απειλές με όρους καταστολής και με όρους εκφοβισμού, ούτε προφανώς με δημιουργία τεχνητών δίπολων ανάμεσα στους φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες και στην “ακαδημαϊκή κοινότητα”. Έτσι δεν αντιλαμβανόμαστε την άποψη ότι η κατάληψη και ο αγώνας που δίνεται εκεί αποτελεί αιτία εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στο άσυλο. Αντίθετα, η αντίδραση των πρυτανικών αρχών φαίνεται να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Ο πρύτανης κ. Δημόπουλος στην τελευταία ανακοίνωση του ιδρύματος καλεί όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας την Τετάρτη 1/4 σε συγκέντρωση έξω από την κατειλημμένη πρυτανεία του ΕΚΠΑ, προφασιζόμενος τάχα την “εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος”. Καλεί ξανά την πολιτεία και την εισαγγελία να πράξουν τα κατά αυτόν «δέοντα», που δεν είναι άλλα από την άμεση επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στον χώρο του ασύλου.Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες στο ίδιο έργο. Διεκδικούμε τα ζητήματα που ανακύπτουν στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής κοινότητας, να επιλύονται με πρωτοβουλία και ευθύνη των εμπλεκομένων μερών και όχι μέσω της καταστολής και του αυταρχισμού.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ  

Μοιράσου το