Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Από την κόλαση του πολέμου στην κόλαση των κλειστών camps

Σεπτέμβριος 29, 2020 Πολιτικά Κείμενα

Σε μία συγκυρία όπου πλέον  κάνουμε λόγο για ένα δεύτερο κύμα μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι οι επιδημίες και οι θανατηφόροι ιοί δεν ήρθαν από την ανατολή μαζί με τους/τις μετανάστ(ρι)ες και τους/τις πρόσφυγες/ισσες που αγωνίζονται να περάσουν τα σύνορα, αλλά από το ανεξέλεγκτο άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού.

Το πρόβλημα βέβαια ξεκινάει πολύ νωρίτερα.

Ήδη από την αρχή της πανδημίας είχαμε τονίσει επανειλημμένα τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και την αναγκαία αποσυμφόρηση των camps εν όψει της θανατηφόρας πανδημίας. Αντίθετα η ΝΔ αδιαφορώντας κυνικά για τις ζωές τους επέλεξε να τους στοχοποιήσει ακόμη περισσότερο κατηγορώντας τους ως εστία μόλυνσης. Η φασίζουσα ρητορική και η δημιουργία αυτού του εσωτερικού εχθρού ριζώθηκε σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των νησιών, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος της δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης αλλά και πολιτικών όπως αυτών των παράνομων επαναπροωθήσεων.

Μέχρι πριν το άνοιγμα του τουρισμού ως από θαύμα τα κρούσματα στα camps ήταν ελάχιστα. Ωστόσο η κυβέρνηση ,ακολουθώντας πιστά τις επιταγές του ΣΕΒ και των μεγαλοξενοδόχων αποφάσισε να προβεί σε ένα άναρχο άνοιγμα του τουρισμού που οδήγησε στην διασπορά του ιού στα νησιά και επομένως και στα camps όπως αυτό της Μόριας. Έτσι μέσα σε αυτό το κλίμα χάους ,με την ταυτόχρονη αδιαφορία των κυβερνώντων και την παραμέληση των ασθενών-προσφύγων ήρθε η φωτιά στη Μόρια. Ένα camp που ποτέ δεν έπρεπε να έχει χτιστεί καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η απάντηση φυσικά του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής είναι το χτίσιμο ενός νέου ‘’στρατοπέδου συγκέντρωσης’’ στο Καρά Τεπέ, κάνοντας λόγο για κλειστές δομές ενώ οι πρόσφυγες/ισσες συνεχίζουν να είναι ευάλωτοι στον ιό, πράγμα το οποίο φανερώθηκε από τα πρόσφατα κρούσματα στη δομή όπου το μόνο μέτρο που πάρθηκε ήταν να σταλθούν μαζικές αστυνομικές δυνάμεις στο νησί.

     Το αφήγημα της κυβέρνησης περί υπαιτιότητας των προσφύγων/ισσων για την διασπορά του ιού είναι τουλάχιστον γελοίο.

Ένα αφήγημα που τα καθεστωτικά ΜΜΕ προβάλουν ενώ ακόμα δεν διστάζουν να κάνουν ρατσιστικά ρεπορτάζ λέγοντας ότι οι πρόσφυγες καλύπτουν μεγάλο μέρος των ΜΕΘ, ενώ στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων δεν έχει καν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Είναι αδύνατον να στοχοποιούνται οι πρόσφυγες/ισσες από τη στιγμή που στα κέντρα κράτησης στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες , χωρίς κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας και με ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό.

Όλα αυτά έγκειται όχι μόνο στην πολιτική της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός εσωτερικού εχθρού αλλά και στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ η οποία βασίζεται στην πολιτική των κλειστών συνόρων με αιχμή του δόρατος την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά. Παράλληλα σε πρόσφατη σύνοδο της, η Κομισιόν υιοθέτησε πλήρως τις ξενοφοβικές  θέσεις χωρών όπως η Ουγγαρία, δίνοντας δυνατότητα σε χώρες  να αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιστροφές των προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους εφόσον έχουν  απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου. Από την άλλη ως κίνητρο για να δεχθούν πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, οι χώρες θα λαμβάνουν 10.000 ευρώ για κάθε ενήλικο, από χρήματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ καμιά χώρα δεν θα είναι υποχρεωμένη να προσφέρει άσυλο.

Ουσιαστικά μιλάμε για κατάρριψη του εδώ και καιρό πόλυ ειπωμένου αφηγήματος περί αλληλεγγύης της ΕΕ με αποτέλεσμα το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης να το επωμίζονται οι πρώτες χώρες υποδοχής.

Τα παραπάνω έχουν σκοπό να στρέψουν τον κόσμο εναντίον των προσφύγων προκειμένου η κυβέρνηση να καλύψει τις αδυναμίες της στην άσκηση ουσιαστικής πολιτικής κατά την διάρκεια της πανδημίας. Πριν λίγες μέρες δυστυχώς τα κατάφεραν με τα ντροπιαστικά γεγονότα στα Καμένα Βούρλα .

Εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους πρόσφυγες και ενάντια σε κάθε ξενοφοβική, ρατσιστική συμπεριφορά απαιτώντας την ένταξη τους στον αστικό ιστό προσφέροντας τους δικαίωμα στην παραμονή, και αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, ζωής, δουλειάς για όλους και όλες.

-ΑΜΕΣΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

-ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΎΓΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ

-ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

-ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Μοιράσου το