Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

ΒΙΟΜΕ: Η αλληλεγγύη και η αυτοδιαχείριση δεν «κόβονται»

Απρίλιος 2, 2020 Πολιτικά Κείμενα

Τη Δευτέρα 30/03/20 στις 6:30 το πρωί, η ΔΕΗ με συνοδεία των ΜΑΤ έκοψε το ρεύμα στην ΒΙΟ.ΜΕ. Τέτοιου είδους γεγονότα, επαναφέρουν στο προσκήνιο μετακατοχικές πρακτικές, οι οποίες έχουν ως στόχο την αποφυγή της αντίδρασης του αλληλέγγυου κόσμου που επί 7 χρόνια τώρα στηρίζει το εγχείρημα της. Την ώρα που η ΒΙΟ.ΜΕ διατηρεί επικοινωνίες με το υπουργείο εργασίας με σκοπό την πλήρη νομιμοποίηση της λειτουργίας της, η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει μια ύστατη προσπάθεια να αναστείλει της λειτουργία της.  Εκμεταλλευόμενη, λοιπόν, την κατάσταση που επικρατεί και την <<ατομική ευθύνη>> έμπρακτα αποδεικνύει την αδιαφορία της προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική της ατζέντα. Άλλωστε, οι δυο κλούβες τον ΜΑΤ στο σκηνικό επιβεβαιώνουν ότι η απόφαση αυτή ήταν καθαρά πολιτική.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ εδώ και 7 χρόνια αποτελούν χαρακτηριστικό αντιπαράδειγμα στις κάθετες μορφές οργάνωσης της αγοράς, αποδεικνύοντας ότι εκεί που το κεφάλαιο απέτυχε να δώσει λύσεις αφήνοντας τόσους και τόσες εργαζόμενους/ες άνεργους/ες η συλλογική προσπάθεια και η αλληλεγγύη τα κατάφερε! Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ΒΙΟ.ΜΕ είναι μια παραγωγική μονάδα που εκτός των άλλων παράγει προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης. Γίνονται λοιπόν, πιο σαφής από ποτέ, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Προκειμένου να επιβληθεί ιδεολογικά και να καταστείλει τα συλλογικά εγχειρήματα, τοποθετεί σε δεύτερη μοίρα τη δημόσια υγεία αδιαφορώντας πλήρως για το γεγονός ότι η ΒΙΟ.ΜΕ έχει τη δυνατότητα να παράγει προϊόντα αναγκαία δεδομένα των συνθηκών.

Η συγκεκριμένη απόφαση προφανώς εστιάζει στο κλείσιμο του εργοστασίου. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόλυση πολλών εργαζομένων, αναδεικνύοντας τα αντεργατικά χαρακτηριστικά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβάλλει η κυβέρνηση. Η απώλεια τόσων θέσεων εργασίας εκφράζει την κυνικότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους/τις εργαζόμενους/ες οι οποίοι/ες ανήκουν στα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν κατά την διάρκεια της κρίσης και τώρα είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην πανδημία καθώς η κρατική πολιτική των τελευταίων χρόνων έχει υποβαθμίσει την λειτουργία του ΕΣΥ.

Απαιτούμε την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος και την ολοκλήρωση της πλήρους νομιμοποίησης της λειτουργίας της ΒΙΟ.ΜΕ.

Μοιράσου το