25 Νοέμβρη. Ημέρα ενάντια στην έμφυλη βία. Σύμφωνα με στοιχεία μόνο φέτος το 2020 η χώρα μας αριθμεί δέκα δολοφονημένες γυναίκες με πιο πρόσφατη την προχθεσινή γυναικοκτονία στην Λακωνία. Το πρόσχημα για το προχθεσινό περιστατικό αποτελεί για άλλη μια φορά η ‘’διαφωνία για κάποιο οικογενειακό ζήτημα’’. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό το έγκλημα δεν γίνεται ούτε από πάθος ούτε από έρωτα. Έχει όνομα και λέγεται γυναικοκτονία. Πριν φτάσουμε μέχρι εκεί όμως πρέπει να δούμε και άλλες μορφές έμφυλης βίας που συμβαίνουν καθημερινά, ξεκινώντας από τα σεξιστικά αστεία και την λεκτική επίθεση μέχρι την σεξουαλική παρενόχληση και τον βιασμό. Τα παραπάνω περιστατικά φανερώνουν σε μεγάλο βαθμό και την πατριαρχική δομή της κοινωνίας μας.
Τόσο στην πρώτη καραντίνα όσο και σε αυτή την περίοδο εγκλεισμού που διανύουμε πολλά έμφυλα υποκείμενα είναι αναγκασμένα να συμβιώνουν με τους καταπιεστές τους αυξάνοντας έτσι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας . Τα περιστατικά δυστυχώς όλο ένα και αυξάνονται . Είδαμε αστυνομικό να σκοτώνει την πρώην γυναίκα του και την φίλη της με το υπηρεσιακό του όπλο ακόμα είδαμε να μην γίνεται δεκτή η καταγγελία μιας γυναίκας για ενδοοικογενειακή βία με πρόσχημα τον κορονοϊό κάνοντάς την επιστροφή στον καταπιεστή σύζυγο μονόδρομο. Αυτά τα περιστατικά αποδεικνύουν ότι στην κοινωνία η πατριαρχία αντιμετωπίζει τις ζωές των γυναικών και οποιουδήποτε ατόμου ξεφεύγει από την ετεροκανονικότητά τους ως κατώτερη .Στην ίδια θέση βρίσκονται και τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας τα όποια στο περιβάλλον εγκλεισμού τους μπορεί να μην γίνονται αποδεκτά για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις ή την ταυτότητα φύλου τους καταπιέζοντας έτσι τις ελευθερίες τους.
Είναι γεγονός ότι συχνά τα περιστατικά έμφυλης βίας και γενικότερης καταπίεσης των υποκειμένων είτε αποσιωπώνται είτε παρερμηνεύονται από τα ΜΜΕ τα οποία κάνουν λόγο για εγκλήματα πάθους δίνοντας έτσι άλλοθι στους θήτες και ενοχοποιώντας τα θύματα. Επίσης το κράτος δεν προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια στα θύματα έμφυλης βίας αφού υπάρχει έλλειψη κρατικών ιδρυμάτων υποστήριξης, ενώ το άρθρο του ποινικού κώδικα που αφορά τις ανθρωποκτονίες δεν καλύπτει περιπτώσεις όπου τα εγκλήματα τελούνται με σεξιστική πρόθεση. Έτσι τα περισσότερα θύματα αποτρέπονται από την δημόσια καταγγελία ενός περιστατικού οδηγώντας στην συνέχιση του φαύλου αυτού κύκλου.
Απαιτούμε από το κράτος να μεριμνήσει για την ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας αλλά και να εντάξει στον ποινικό κώδικα τα εγκλήματα με κίνητρο το σεξουαλικό προσανατολισμό. Εμείς με τη σειρά θα αγωνιζόμαστε και θα καταδικάζουμε κάθε μορφή έμφυλης βίας: σε χώρους εργασίας, στο σπίτι, στο δρόμο, στο πανεπιστήμιο και γενικά όπου βρίσκει πάτημα και έκφραση.
Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα 25 Νοέμβρη καλούμε σε συγκέντρωση στο σύνταγμα ενάντια στην έμφυλη βία, τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα.
΄΄ Ας τρέμει το κράτος, οι ουρανοί κι οι δρόμοι, οι δικαστές και οι εισαγγελείς. Σήμερα μας στερούν την ηρεμία και καθώς μας σκορπίζουν φόβο, εμείς βγάζουμε φτερά, τραγουδάμε χωρίς φόβο, ζητάμε δικαιοσύνη, φωνάζουμε για κάθε μια εξαφανισμένη.
Ας ακουστεί καλά ζωντανές μας θέλουμε΄΄