Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Είναι και οι Έλληνες φονιάδες των λαών…

Μάρτιος 9, 2020 Πολιτικά Κείμενα

Τον τελευταίο μήνα παρακολουθούμε τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας να συντελείται μια τραγωδία. Μια ανθρωπιστική κρίση στα χειρότερα της. Από την μία ένας αυταρχικός ηγέτης ο οποίος εργαλειοποιεί χιλιάδες πρόσφυγες/ισσες και μετανάστ(ρι)ες για να διατηρήσει τις ισορροπίες στα εσωτερικά της χώρας του και από την άλλη η «φιλελεύθερη» Ελλάδα, η οποία ανακαλύπτει πολέμους εκεί που δεν υπάρχουν και ονομάζει εισβολείς, ανθρώπους κατατρεγμένους που προσπαθούν να βρουν την «γη της επαγγελίας».

Σε αυτήν την αποκαλούμενη εισβολή λοιπόν, η κυβέρνηση, τα αστικά ΜΜΕ καθώς και μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας αποφάσισαν να εφεύρουν έναν νέο εχθρό. Φυσικά πάντα έχθρος θα είναι ο αδύναμος, αυτός στον οποίο μπορείς ανά πάσα στιγμή να επιβληθείς και για ακόμα μία φορά όλοι οι παραπάνω στρέφουν τα πυρά τους (μεταφορικά και κυριολεκτικά) απέναντι στους/στις πρόσφυγες/ισσες και τους/τις μετανάστ(ρι)ες που βρίσκονται παγιδευμένοι/ες στην γκρίζα ζώνη του Έβρου ή που θαλασσοπνίγονται στην Μεσόγειο. Κανείς από τους παραπάνω βέβαια δεν θέλει -και ούτε θέλησε ποτέ- να δει τον πραγματικό υπαίτιο, τον πραγματικό εχθρό, αυτόν που βάλλεται κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ξεριζώνει οικογένειες από τα σπίτια τους. Αυτός δεν είναι άλλος από τις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες για δεκαετίες τώρα καταστρέφουν την Μέση Ανατολή παίζοντας παιχνίδια εξουσίας και προσπαθώντας να φτιάξουν νέες οικονομικές αποικίες δημιουργούν ανεξέλεγκτους πολέμους. Κανείς δεν στρέφεται κατά της ΕΕ η οποία μέσω της συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας αναγνώρισε την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα(την ίδια Τουρκία που ανά διαστήματα Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποκαλέσει αυταρχικό κράτος) και από τότε την πληρώνει πακτωλούς χρημάτων για να φυλακίζει εντός των συνόρων της τους/τις πρόσφυγες/ισσες και τους/τις μετανάστ(ρι)ες. Κανείς δεν στρέφεται κατά του συνεχιζόμενου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού Ελλάδας-Τουρκίας, ο οποίος οξύνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα (βλ. Eastmed,συμφωνία Τουρκίας-Λιβυής,ΑΟΖ) και ο οποίος έχει ωθήσει χιλιάδες ανθρώπους στον εγκλεισμό στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αφού λοιπόν όλοι έχουν αποφασίσει να παραβλέψουν τα παραπάνω, βάφτισαν «λαθροεισβολείς» τους ανθρώπους. Τον τελευταίο μήνα λοιπόν γινόμαστε μάρτυρες τόσο περιστατικών κρατικής βίας και κρατικών δολοφονιών, όσο και ηθικής κατάπτωσης της κοινωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση μέσω των εξαγγελιών της και των ΜΜΕ έχει δημιουργήσει ένας κλίμα τρομοκρατίας και εθνικιστικής παράκρουσης. Οι εικόνες από τον Έβρο προκαλούν ντροπή, δύο μετανάστες έχουν πέσει νεκροί από ελληνικά πυρά, ενώ καθημερινά οι ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις εκτοξεύουν χημικά προς την γκρίζα ζώνη με αποτέλεσμα παιδιά και ηλικιωμένοι να εκτίθενται σε επικίνδυνες ουσίες πέραν των άλλων φυσικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν δεδομένου ότι βρίσκονται άστεγοι στον Έβρο. Μάλιστα πρόσφατα είδαμε και εικόνες «πατριωτών» να πηγαίνουν στην συνοριογραμμή του Έβρου κραδαίνοντας τα όπλα τους ώστε να προστατέψουν την χώρα από την «ασύμμετρη απειλή» των γυναικόπαιδων. Άραγε πόσο νόμιμο είναι αυτό;

Οι εικόνες φρίκης όμως δεν τελειώνουν στον Έβρο, αφού στα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος) εδώ και καιρό έχουν κάνει την εμφάνιση τους φασιστικά τάγματα εφόδου που προπηλακίζουν πρόσφυγες/ισσες και μετανάστ(ρι)ες, αλληλέγυους/ες καθώς και εργαζόμενους/ες σε ΜΚΟ. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα την εμφάνιση τους στην Λέσβο έκαναν και μέλη ναζιστικής οργάνωσης από την Γερμανία οι οποίοι δέχθηκαν την οργή των ντόπιων αντιφασιστών/ριων και κατέφυγαν στην Αθήνα. Πιο πρόσφατο τραγικό γεγονός αυτό του Σαββάτου (7/3) όπου ομάδα αγνώστων έκαψε το σχολείο προσφύγων «One happy family».  Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως σχολεία και βιβλία έκαιγε ο Χίτλερ, αυτές τις ημέρες μαθαίνουμε πως το κάνουν και οι Έλληνες «πατριώτες»…

Η πολιτική ηγεσία της χώρας επιλέγει να κλείνει τα μάτια και να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά σε αυτά τα απάνθρωπα περιστατικά κάνοντας πλάτες στους νεο-ναζί. Σε συνέχεια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και ρητορείας της η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε ακόμα πιο «επικίνδυνα νερά» ρατσιστικών μέτρων. Την ίδια ώρα που λαμβάνει νέο κονδύλι 700 εκατ.€ από την ΕΕ για την διαχείριση του προσφυγικού, ο Μηταράκης ανακοινώνει πως η Ελλάδα θα σταματήσει την παροχή επιδομάτων στους έχοντες άσυλο ενώ παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε να δέχεται νέες αιτήσεις ασύλου για έναν μήνα(!). Η ΝΔ επιλέγει να παραβεί κάθε διεθνή κανονισμό ώστε να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς ακολούθους της, ενώ ο δήθεν προοδευτικός ΣΥΡΙΖΑ επιβραβεύει την κυβέρνηση για το κλείσιμο των συνόρων προσπαθώντας να της κουνήσει το δάκτυλο για τις «τυμπανοκρουσίες».

Απέναντι σε κάθε ρατσιστικό και φασιστικό παραλήρημμα εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη μας στους/στις πρόσφυγες/ισσες και στους/στις μετανάστ(ρι)ες. Χιλιάδες κόσμου μάλιστα έδωσαν το παρόν στην πρόσφατες πορείες αλληλεγγύης απαιτώντας να μπει ένα τέλος στην εθνικιστική φρενίτιδα στην οποία βρίσκοντα τα αστικά ΜΜΕ και η πολιτική ηγεσία. Μέσα σε αυτή την κοινωνία του μίσους, λοιπόν, καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις, απαντήσεις άμεσες και ηχηρές. Στεκόμαστε δίπλα στους μετανάστ(ρι)ες και τους πρόσφυγες/ισσες, ενισχύουμε τις αντιδομές(π.χ. καταλήψεις στέγης), στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς στη Μεσόγειο, δεν θα ανεχτούμε φράγματα στο Αιγαίο και φράχτες στον Έβρο.  Ήρθε η ώρα να τσακίσουμε το μίσος, απαιτούμε να ανοίξουν τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας και Ελλάδας-ΕΕ, να εντάχθούν άμεσα οι μετανάστ(ρι)ες και οι πρόσφυγες/ισσες στον κοινωνικό ιστό, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους.

Μοιράσου το