Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Δίκη Χ.Α. round 1

Απρίλιος 21, 2015 Πολιτικά Κείμενα

Τη Δευτέρα 20 Απριλίου η Χρυσή Αυγή ( 69 βουλευτές και στελέχη) βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης  για τη σύσταση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Το κατηγορητήριο αφορά ηθική και φυσική αυτουργία στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεκάδες επιθέσεις και ξυλοδαρμούς , καθώς και για την ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Να αποδοθούν  ποινικές ευθύνες στους ενόχους!

Δεν επιζητούμε μονάχα την καταδίκη των φυσικών αυτουργών των εγκλημάτων της Χ.Α., αλλά και την καταδίκη της ηγεσίας της για ηθική αυτουργία. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλώς μια εγκληματική οργάνωση αλλά οι εγκληματικές τις πράξεις αποτελούν συστατικό στοιχείο της πολιτικής της τακτικής. Η βίαιες πρακτικές της δεν είναι ανεξάρτητες απ’τη ναζιστική της ιδεολογία. Ποτέ δεν έκρυψαν την απέχθεια τους απέναντι στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και σε κάθε μορφής ελευθερία. Η συγκρότηση ταγμάτων εφόδου με στόχο την επίθεση σε μετανάστες, συνδικαλιστές και τελικά σε οποιονδήποτε αποκλίνει από τον δικό της μοντέλο αποτελεί πολιτική επιλογή. Προφανώς τέτοιες πρακτικές είναι αντικείμενα του ποινικού κώδικα. Έτσι τα μέλη της Χ.Α. διώκονται λόγω των εγκληματικών τους πράξεων, ωστόσο θεωρούμε πως πρέπει να αναδεικνύουμε  το κίνητρο τους που δεν είναι άλλο από την εθνικοσοσιαλιστική τους ιδεολογία που αναπαράγεται από τη ηγεσία της Χ.Α. Κάπου εδώ να διευκρινίσουμε ο,τι δεν είναι πολιτική η δίωξη τους,όπως θέλουν να την παρουσιάζουν,αλλά ξεκάθαρα απόρροια των ποινικά κολάσιμων πράξεων τους.

Οι πολιτικές προεκτάσεις του φαινομένου  της Χ.Α

Ωστόσο η Χ.Α δεν ξεφύτρωσε από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης από τους ισχυρούς,δρώντας  συμπληρωματικά στο κράτος έκτακτης ανάγκης.Με το τέλος της «ευμάρειας» οι «από πάνω» θέλησαν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο  ριζοσπαστικοποιήσης της κοινωνίας και ανάπτυξης  ενός ανατρεπτικού κινήματος.Με απώτερο σκοπό την διατήρηση των συμφερόντων τους, ένα μέρος της αστικής τάξης προμόταρε και χρηματοδότησε τους φασίστες της Χ.Α. με συνέπεια να γίνει πιό έφορο το έδαφος που θα την υποδεχτεί. Έτσι δεν γίνεται ξεχνάμε αυτούς που δεν φέρουν ποινικές ευθύνες…

Μέλη της ελληνικής δικαιοσύνης, εθελοτυφλούσαν μπροστά στα ρατσιστικά εγκλήματα. Αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ που αγνόησαν συγκεκριμένες καταγγελίες για συνεργασία αστυνομικών με τη Χ.Α.Δημοσιογράφοι όπως ο Γ. Πρετεντέρης, οι οποίοι  υπέγραφαν σχεδόν πανομοιότυπα άρθρα με τα οποία παρουσίαζαν το ναζισμό της Χρυσής Αυγής σαν μια μοναδική «ευκαιρία» για την ελληνική κοινωνία. Τον εκδότη της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, Θέμο Αναστασιάδη ο οποίος ηρωοποιούσε τα μέλη της Χ.Α μέσα από τις εκπομπές. Αλλά και πιο “light δημοσιογράφους» όπως η Μελέτη που παρουσίαζε τον Κασιαδιάρη σαν ίνδαλμα για την ελληνική νεολαία, ο Σταύρος Θεοδωράκης που έπινε επιδεικτικά νερό από τις κούπες της Χ.Α και έκανε στον Μιχαλολιάκο «δύσκολες» ερωτήσεις, όπως αν ήταν καλός μαθητής στο σχολείο. Πολιτικά πρόσωπα όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος το 2011, μιλώντας στο MEGA αποκάλυψε ότι υπήρχαν καταγγελίες για συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής από το 2008 – αλλά φυσικά δεν έκανε τίποτα για να την αντιμετωπίσει. Τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος παπαγάλιζε κάθε ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής (π.χ εκδίωξη παιδιών μεταναστών από βρεφονηπιακούς σταθμούς), κήρυττε το μίσος εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων (αποκαλώντας τους «λαθρομετανάστες» και «τύραννους» της ελληνικής κοινωνίας) και καθοδηγούσε την κοινοβουλευτική δράσητης Χρυσής Αυγής μέσω του Μπαλτάκου.

Να κάνουμε τη δίκη αυτή υπόθεση όλων μας. Να την κάνουμε μέρος της μάχης ενάντια στο φασισμό.

Εν τέλει, η δίκη αυτή μας αφορά όλους. Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση μόνο των δικαστών. Ας μην ξεχνάμε πως η ίδια η δίκη ήταν αποτέλεσμα ισχυρών κοινωνικών πιέσεων (ειδικά μετά το φόνο του Π.Φύσσα) και το ίδιο θα ισχύει για την έκβαση της. Δεν αρκεί απλώς η δίκη των αυτουργών, αλλά είναι απαραίτητη η κοινωνική κατακραυγή της φασίζουσας ιδεολογίας τους που ήταν το κίνητρό τους. Το θέμα δεν είναι απλώς ποινικό! Είναι πρωτίστως πολιτικό!Η μάχη ενάντια στο φασισμό δεν αρχίζει με τη δίκη της Χ.Α ούτε περιορίζεται στα δικαστήρια αφού και ο φασισμός δεν περιορίζεται στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Φαίνεται στις καθημερινές μας σχέσεις. Στον σεξισμό, στον ρατσισμό, στο bullying. Φαίνεται στον εθνικισμό των περήφανων ΟΥΚάδων, στον μιλιταρισμό των παρελάσεων. Αποτυπώνεται στο κράτος στις φυλακές, στους φράχτες του Εβρου, στις νάρκες του Αιγαίου. Είναι καθήκον μας λοιπόν να τον ξεριζώσουμε από παντού !

Μοιράσου το