Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Κάλεσμα ΑΡΕΝ στην προσφυγική πορεία το Σάββατο 9/4 στις 14:00 στην πλ. Βικτωρίας

Απρίλιος 7, 2016 Ανακοινώσεις, Καλέσματα

Η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έρχεται να ολοκληρώσει τη μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη ακροδεξιά πολιτική της ΕΕ όσον αφορά τη διαχείριση και την αναχαίτιση της προσφυγικής κίνησης. Στην εν λόγω συμφωνία αναγνωρίζεται πλέον ρητώς η στόχευση της «μείωσης των προσφυγικών ροών από τη Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη», αφήνοντας στην άκρη τα διάφορα προσωπεία «ανθρωπισμού» που έχει κατά καιρούς προβάλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΕ για το ζήτημα. Στο βωμό αυτής της συμφωνίας μάλιστα βαφτίστηκε η Τουρκία ως “ασφαλή τρίτη χώρα” παρά το γεγονός ότι το καθεστώς Ερντογάν-Νταβούντογλου διεξάγει ανοιχτό πόλεμο ενάντια στον κουρδικό λαό, σε αντιφρονούντες και μειονότητες, δολοφονεί ακτιβιστές, καλλιτέχνες και πανεπιστημιακούς.

Επί της ουσίας, ακυρώνονται στη πράξη διεθνείς συνθήκες για τη προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, μεταξύ αυτών και η συνθήκη της Γενεύης που παρέχει τη δυνατότητα και περιγράφει τη διαδικασία αίτησης ασύλου στους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, στο κείμενο της συμφωνίας χρησιμοποιείται κατά κόρον ο όρος μετανάστης (και εισάγεται εμφατικά πλέον ο προσδιορισμός «παράτυπος») παραγνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που φτάνουν στα ελληνικά παράλια αποτελούν πρόσφυγες. Ο παραλογισμός της κεντρικής πολιτικής, λοιπόν, συνοψίζεται στο εξής σχήμα: Οι πρόσφυγες δικαιούνται άσυλο αν καταφέρουν να μπουν στην Ευρώπη, αλλά τα ευρωπαϊκά κράτη χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο για να τους αποτρέψουν να εισέλθουν. Με ποιον τρόπο ως εκ τούτου μπορεί να οριστεί η  «παράτυπη» μετανάστευση και σε τι διαφοροποιείται από τη «τυπική» από τη στιγμή που δεν υπάρχει νόμιμο και ασφαλές πέρασμα προς την Ευρώπη και  ο μόνος τρόπος προσέγγισης της είναι με τη βοήθεια διακινητών; Είναι πρόδηλο λοιπόν ότι η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στο να φράξει το πέρασμα στην Ευρώπη, στο να παρέχει τη δυνατότητα αποκλειστικού ελέγχου και να εγκλωβίσει τη προσφυγική κίνηση στις αρχικές χώρες εισόδου. Η εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων για άσυλο, η διαδικασία ανταλλαγής προσφύγων (για κάθε «παράτυπο» πρόσφυγα που επιστρέφει στη Τουρκία ένας άλλος θα προωθείται), η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη δημιουργία hotspot στη Τουρκία αποτελούν εξίσου σημαντικές πτυχές της συμφωνίας.

Οι εικόνες απ’ τις πρώτες απελάσεις απ’ το ελληνικό έδαφος καταδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που παρά τις όποιες προπαγανδιστικές επιδιώξεις κατοχύρωσης ενός ανθρωπιστικού πρόσημου στη διαχείριση του προσφυγικού, αποτελεί στην ουσία τον σκληρό συνοριοφύλακα της Ευρώπης Φρουρίου και Φυλακής. Οι απαράδεκτες συνθήκες προσωρινής διαμονής των προσφύγων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που κατασκευάζονται και τα κλειστά κέντρα εγκλεισμού που λειτουργούν, η πλήρης ενσωμάτωση στο λόγο και στην πράξη του ευρωπαϊκού πλαισίου που περιγράφηκε παραπάνω, η στοχοποίηση και οι απόπειρες καταστολής του αλληλέγγυου κινήματος -κι όλα αυτά στο όνομα της Αριστεράς- καθιστούν την κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα επικίνδυνη.

Όλοι εμείς όμως που βρισκόμαστε καθημερινά, έμπρακτα και πολύμορφα στο πλευρό των προσφύγων γνωρίζουμε καλά πως η όποια θετική διέξοδος βρίσκεται στους κοινούς μας αγώνες. Στους χώρους ελευθερίας που διανοίγονται και όπου δημιουργούνται πραγματικές σχέσεις συνεργασίας και αγώνα, στη βάση των αιτημάτων και των αναγκών των προσφύγων, εκεί όπου αρθρώνεται η πολιτική διεκδίκηση, στους δρόμους που κατεβαίνουμε και διεκδικούμε από κοινού -αν και σε διαφορετικές γλώσσες-, στην κοινή ανάγκη και επιθυμία για μια ζωή με περισσότερη αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Παλεύουμε για το άνοιγμα των συνόρων, για την ελευθερία στην μετακίνηση για όλους και όλες, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαμονή, για μια άλλη κοινωνία!

Καλούμε κάθε νέο και νέα στην προσφυγική πορεία το Σάββατο 9/4 στις 14:00 στην πλ. Βικτωρίας

Πανελλαδικό Συντονιστικό σχημάτων Αριστερής Ενότητας

Μοιράσου το