Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Μέτωπο απέναντι στην ΠΑΣΠ

Απρίλιος 26, 2010 Πολιτικά Κείμενα

                                                                ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΠΑΣΠ

«Ποιο είναι το πρώτο από τα δικαιώματα του ανθρώπου; Το δικαίωμα να υπάρχει. Ο πρώτος κοινωνικός νόμος είναι αυτός και όλοι οι άλλοι (νόμοι) είναι υποταγμένοι σε αυτόν».

«Δεν καλούμε σε Γενική Συνέλευση γιατί δε θα γίνει»

 

είναι το βασικό επιχείρημα της ΠΑΣΠ κάθε φορά που γυρίζει την πλάτη στης συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου. Αυτό το στρεβλό ευφυολόγημα ακούγεται εξίσου παρανοϊκό με το «δε σε καλώ γιατί δε θα έρθεις». Κι όμως αυτή είναι η απάντηση που δίνει η πρώτη δύναμη στην ΑΣΟΕΕ, που μάλιστα φέτος διεκδικεί και αυτοδυναμία, κάθε φορά που κατηγορείται για τη στάση της απέναντι στις Γενικές Συνελεύσεις. Έτσι φτάνουμε στα μέσα Απριλίου και η  ΠΑΣΠ έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση όσες φορές έχει καλέσει και σε καραόκε – δηλαδή μία. Γιατί να γίνει άλλωστε συνέλευση όταν η ΠΑΣΠ έχει γίνει πια η καλύτερη γραμματεία της σχολής και μοιράζει προγράμματα και διανομές συγγραμμάτων στήνοντας τις καλύτερες σχέσεις εξάρτησης με τους φοιτητές; Μήπως έχουμε άλλα προβλήματα ως φοιτητές ή ως εργαζόμενοι; Για όσους αφελείς σκέφτεστε ότι έχουν περάσει τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν παρθεί από τον καιρό της μεταπολίτευσης, για όσους αγωνιάτε γιατί οι μισθοί έχουν μειωθεί και έχουν διπλασιαστεί αυτοί που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη φτώχεια, για όσους βλέπετε πως ξεπουλιέται η τριτοβάθμια εκπαίδευση και καταπατούνται οι αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της. Για όσους αναρωτιέστε γιατί ο φοιτητικός μας σύλλογος δεν έχει συζητήσει και δεν έχει πάρει θέση ακόμα να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τη ζωή του…φανταζόμαστε ότι η ΠΑΣΠ σας απαντά πως προέχει να μοιραστούν οι διανομές συγγραμμάτων. Άλλωστε μη βιαζόμαστε! Υπάρχει σχέδιο, δοκιμασμένο και συνοψίζεται στο εξής: «αφήνω να περάσουν τα πάντα και μετά καταθέτω αιτήματα για να μην εφαρμοστούν». Για παράδειγμα στο ΔΕΟΣ, αφού αφήσαν να περάσουν οι αλυσίδες μαθημάτων, μετά καταθέσαν αίτημα να σπάσουν! Έτσι και τώρα, ούτε κουβέντα για τα μέτρα ή για τα ΚΕΣ, αλλά σε όταν θα έχουν περάσει θα πρωτοκολλήσει αίτημα «να μην εξισωθεί το πτυχίο μας με 3ετές bachelor».

Υπάρχει όμως άλλος δρόμος; Μήπως τελικά η γη γυρίζει μετά από αιτήματα των εκπροσώπων της ΠΑΣΠ;

 

Εμείς λέμε όχι. Εμείς λέμε πως υπάρχει άλλος δρόμος και είναι αυτός των συλλογικών διαδικασιών. Είναι η επιλογή να αγωνιστούμε για το ίδιο μας το μέλλον. Για την ίδια μας τη ζωή. Θα αναρωτηθεί κανείς: μα καλά, τι μπορούμε να αλλάξουμε; Αυτό το ερώτημα το έχουμε όμως απαντήσει και στο πρόσφατο παρελθόν. Όταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάποιοι θεωρούσαν ότι δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε. Όμως το καταφέραμε. Και τι σύμπτωση. Ούτε τότε η ΠΑΣΠ έμπαινε στις συνελεύσεις! Αλλά οι φοιτητές και οι φοιτήτριες την ξεπέρασαν και αναγκάστηκε να συρθεί από την τρίτη Συνέλευση. Άλλωστε η ΠΑΣΠ είναι γνωστή για τις ικανότητες χαμαιλέοντα που  έχει. Στο κίνημα για το Αρ. 16, αλλού συμμετείχε σε πλαίσια για κατάληψη, αλλού τασσόταν στο πλευρό της ΔΑΠ με πλαίσια αντικατάληψης. Έτσι και σήμερα, στο ΕΜΠ ζητάει Συνελεύσεις για τα ΚΕΣ, στην ΑΣΟΕΕ έχει ξεχάσει, όχι μόνο τις Συνελεύσεις, αλλά και τα Διοικητικά Συμβούλια. Η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ έχει προχωρήσει και σε ακόμα πιο προχωρημένες τεχνικές χαμαιλέοντα αφού πλέον αλλάζει τις τοποθετήσεις της και μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων και ετών!

Η ΠΑΣΠ θα έπρεπε να ντρέπεται να εμφανίζεται στη σχολή         

                    
Ο στόχος της ΠΑΣΠ είναι ξεκάθαρος: να μην δημιουργηθεί καμία αντίδραση στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Όσο και να μας λέει ότι δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς για αυτούς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Για αυτό άλλωστε – στο μόνο κείμενο που αναφέρθηκε στα οικονομικά μέτρα – ακολουθώντας τις ίδιες γραμμές άμυνας με το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να μας πείσει ότι όλα  αυτά είναι αναγκαία. Γι’αυτό δε θέλει να γίνει καμία Γενική Συνέλευση, ακόμα και ενόψει απεργιών και κινητοποιήσεων.

Πρέπει να μετατρέψουμε την απογοήτευση σε δύναμη για αγώνες! Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να ορθώσουμε το ανάστημά μας, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας. Απέναντι στην κυβέρνηση, το ΔΝΤ, τον Πρετεντέρη και την ΠΑΣΠ που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά, θα σηκώσουμε τη δική μας σημαία, αυτήν της αξιοπρέπειας!Μοιράσου το