Για την ανασύνθεση της φοιτητικής αριστεράς…
Η επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ, από την στιγμή της εκλογής της έως σήμερα, σε ολόκληρη την κοινωνία, αλλά ειδικότερα απέναντι σε οποιαδήποτε λογική διεκδίκησης και αντίδρασης, έχει ιδιαίτερα εκδικητικά χαρακτηριστικά απέναντι σε κεκτημένα του παρελθόντος. Στο επίκεντρο αυτής της επίθεσης βρέθηκε η νεολαία, η οποία στιγματίστηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας από τα ΜΜΕ της κυβέρνησης, ενώ το αποκορύφωμα ήταν, ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, μέσα από τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως εγκληματίες τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που διεκδικούν.
Μέσα σε αυτήν την δυσχερή συγκυρία, το φοιτητικό κίνημα, κατάφερε να δείξει τα δόντια του, με μαζικές δυναμικές πορείες απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης και τον νομό Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Ωστόσο, ορισμένες παθογένειες στο εσωτερικό του κινήματος, δεν επέτρεψαν την οικοδόμηση μιας συνολικής απάντησης και δεν βοήθησαν στην ευρύτερη συσπείρωση του κόσμου και της νεολαίας γύρω από τα αιτήματα του. Έτσι, οι μαζικές πορείες δεν μεταφράστηκαν σε μαζικές γενικές συνελεύσεις, με ευθύνη και της ίδιας της φοιτητικής αριστεράς. Την ίδια εικόνα είδαμε και στον ΦΣ ΑΣΟΕΕ, έναν σύλλογο που ενώ την περσινή χρονιά επανενεργοποιήθηκε και κατάφερε να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις, φέτος η εικόνα άλλαξε, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και με δικές μας ευθύνες.
Ο ΦΣ ΑΣΟΕΕ, είναι αντικειμενικά ένας σύλλογος με πολλές ιδιαιτερότητες (πχ απουσία εκλογών τα τελευταία χρόνια) και συνεπώς τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Έτσι πριν μερικά χρόνια, ως ΑΡΕνΑ, μαζί με άλλα σχήματα που παρενέβαιναν τότε στα πλαίσια του ΦΣ, κινηθήκαμε στην δημιουργία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, με στόχο τόσο την επανενεργοποίηση του συλλόγου όσο και την υπέρβαση των διασπαστικών λογικών που υπάρχουν στην φοιτητική αριστερά.
Πιάνοντας το νήμα από την ίδρυση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΣΟΕΕ είναι σημαντικό να αναφερθούμε στα χαρακτηριστικά και τους στόχους της. Πιο συγκεκριμένα η Ενωτική Πρωτοβουλία έχει ως σκοπό της, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, κοινές παρεμβάσεις και κοινές διαδικασίες να δίνει ενιαίες και μαζικές απαντήσεις βάζοντας τον σύλλογο σε αγωνιστική τροχιά και στοχεύοντας στην υπέρβαση της και την δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος. Θεωρούμε λοιπόν, πολύ προωθητικό ότι συνεχίζεται με μεγαλύτερη διάθεση από όλα τα σχήματα η κουβέντα για την υπέρβαση της, μια κουβέντα η οποία σαφώς και προϋπάρχει από την ίδρυση της Ενωτικής. Το γεγονός, ότι πλέον μπαίνουμε σε αυτήν την συζήτηση με εντονότερους ρυθμούς, μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Για εμάς το συγκεκριμένο εγχείρημα μπορεί να επιτύχει, μόνο εάν δομηθεί πάνω σε στέρεες βάσεις και προκύψει μέσα από ειλικρινή πολιτικό διάλογο. Έτσι λοιπόν, για εμάς αυτή η διαδικασία αρχίζει και τελειώνει στα πλαίσια της ενωτικής πρωτοβουλίας. Θεωρούμε, πως από την επόμενη μέρα οφείλουμε να επανεκκινήσουμε την Eνωτική και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα τυχόν αναγνωρίζαμε στην λειτουργία της. Μόνο μέσα από την δόμηση κοινών όρων παρέμβασης, θα καταφέρουμε για εμάς να φτάσουμε στην δημιουργία ενός ενιαίου οχήματος. Σαφώς βέβαια, η από κοινού παρέμβαση δεν είναι αρκετή. Είναι αναγκαίες οι διαδικασίες της ενωτικής μέσα από τις οποίες θα εξάγεται τόσο ο σχεδιασμός αλλά θα γίνεται και πολιτική κουβέντα, ώστε να επιτύχουμε το βάθεμα της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ μας. Αυτές οι διαδικασίες, οφείλουν να είναι ανοιχτές προς τον σύλλογο, αλλά και προς άλλες πολιτικές δυνάμεις ώστε να καταφέρουν να εμπλέξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δυναμικού κόσμου. Έτσι λοιπόν, για εμάς είναι αναγκαίο, η όλη κουβέντα στηθεί πάνω στο υπάρχον εγχείρημα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ώστε να καταφέρει να εμπλέξει -όπως ήδη περιγράψαμε- κι άλλο δυναμικό κόσμου με στόχο την δημιουργία ενός πιο συνολικού ενιαίου οχήματος.
Είναι κρίσιμο το συγκεκριμένο εγχείρημα να μην μείνει στα στενά όρια του ΦΣ ΑΣΟΕΕ, ώστε να επιτύχει να φέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και υλικές νίκες για την φοιτητική αριστερά. Εμείς από την πλευρά μας, νιώθουμε την ανάγκη να περιγράψουμε ένα πιο συνολικό πολιτικό σχέδιο ανασύνθεσης της φοιτητικής αριστεράς, αφού η επίθεση που δεχόμαστε είναι ενιαία και η ανάγκη για ενιαία απάντηση, είναι μεγάλη. Η διάσπαση η οποία υπάρχει εντός του χώρου μας είναι μεγάλη, κάτι το οποίο αποτυπώνεται ενίοτε και στον κοινωνικό μας χώρο οδηγώντας έτσι πολλές φορές σε προβληματικές καταστάσεις τόσο την αριστερά όσο και το ίδιο το κίνημα, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε πολλές φορές να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις. Για εμάς ως ΑΡΕνΑ, είναι αναγκαίο η συζήτηση για το ένα σχήμα ανά κοινωνικό χώρο, να ανοίξει και σε άλλους συλλόγους αλλά και στα πλαίσια της φοιτητικής αριστεράς, μακριά από τις αγκυλώσεις και τα λάθη του παρελθόντος, αφού θεωρούμε την ανασύνθεση, βασικό στοιχείο στην “συνταγή της υπέρβασης” των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα.
Για εμάς τα παραπάνω κριτήρια είναι ζωτικής σημασίας σε μία τέτοια κουβέντα, εάν και εφόσον θέλουμε η όλη διαδικασία να έχει αποτελέσματα. Μπaίνουμε με χαρά στην όλη συζήτηση, θέτοντας ωστόσο τα κριτήρια αυτά ως βασικούς πυλώνες της. Επιθυμούμε να συζητήσουμε, τόσο με τα άλλα δύο σχήματα της ενωτικής, όσο και με ανένταχτο κόσμο αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, βλέποντας το εγχείρημα αυτό ως ένα αναγκαίο και κρίσιμο βήμα για το μέλλον.