Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Να οργανώσουμε την αλληλεγγύη, να οικοδομήσουμε μια άλλη κοινωνία

Φεβρουάριος 10, 2016 Ανακοινώσεις, Καλέσματα

Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που εντείνεται η επίθεση από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής και επιταγών ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία, σε μια συγκυρία που η νεολαία και ο κόσμος της εργασίας, της επισφάλειας και της ανεργίας πλήττονται πολύ άμεσα απ το επερχόμενο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στη βάση και των προηγούμενων μνημονιακών πολιτικών. Γίνεται σαφές πως τα κυρίαρχα πολιτικά σχέδια πετούν τα μεγάλα και ζωτικότερα τμήματα της κοινωνίας εκτός της παραγωγικής διαδικασίας και της κοινωνικής αναπαραγωγής. Σε αυτό το φόντο και ενώ η διαδικασία της αυταρχικοποίησης της ΕΕ παραμένει ενεργή, τόσο η υπερεθνική δομή όσο και τα επιμέρους έθνη-κράτη εντείνουν τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Δύσης ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες-τριες που ενεργητικά προσπαθούν να ξεφύγουν απ τους πολέμους και την ανέχεια.

Η Ευρώπη φαίνεται να παγιώνεται ως φρούριο προς τα έξω και ως φυλακή προς τα μέσα, κατασκευάζοντας την ταυτότητα του μετανάστη ως εσωτερικό εχθρό, προάγοντας τον παράτυπο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, λειτουργώντας στρατόπεδα συγκέντρωσης και hot-spots για διαχωρισμό και επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, δημεύοντας τα τιμαλφή των προσφύγων στην Δανία, βάφοντας κόκκινες τις πόρτες των σπιτιών όπου διαμένουν πρόσφυγες στην Αγγλία. Όλα αυτά την ώρα που η ευθύνη της ΕΕ για τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις γίνεται καθοριστική, οι σχέσεις με την Τουρκία για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών παίρνουν μορφή οικονομικής διαπραγμάτευσης και εκβιασμών σε βάρος ανθρώπινων ζωών, την ώρα που οι αρμοδιότητες της Frontex στα σύνορα ενισχύονται, ορθώνονται φράχτες και οι συνοριακές πολιτικές στρατιωτικοποιούνται. Διαμορφώνεται λοιπόν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους πρόσφυγες και τους-ις μετανάστες-τριες, ειδικά στις χώρες εισόδου όπως η Ελλάδα με ευθύνη των επιμέρους κυβερνήσεων. Η διάσταση των κρατών έκτακτης ανάγκης αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά (βλέπε Γαλλία) διευρύνεται και αυξάνει σε ένταση, δημιουργώντας ένα καθεστώς πολέμου ενάντια στη μετανάστευση.

Πέρα όμως από αυτό το πλέγμα αντιμεταναστευτικών/αντιπροσφυγικών πολιτικών, υπάρχει και η καθημερινή δραστηριοποίηση των αλληλέγγυων που δημιουργούν τις δικές τους δομές υποστήριξης των προσφύγων και των μεταναστών, συγκροτούν κοινές κοινότητες αγώνα ντόπιων και μεταναστών, διαμορφώνουν τις πολιτικές διεκδικήσεις του αντιρατσιστικού κινήματος μέσα από κοινωνικές αντιστάσεις  και σκιαγραφούν ένα άλλο μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης, της ισότητας και της ελευθερίας. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε στην διήμερη διαδικασία της Πανελλαδικής δικτύωσης αντιρατσιστικών/αντιφασιστικών, αλληλέγγυων και μεταναστευτικών/προσφυγικών συλλογικοτήτων  στις 13 και 14 Φλεβάρη στο Art Garage (Σολωμού 13 Εξάρχεια) για να συντονίσουμε και να οργανώσουμε την δράση μας. Καλούμε κάθε νέο και νέα να συμμετέχει κι από κοινού να διαμορφώσουμε τους όρους για να ζήσουμε αλλιώς, για να κάνουμε την αλληλεγγύη βασική αρχή της καθημερινότητάς μας.

Η συνάντηση που θα έχει τα εξής θέματα:

Σάββατο 13/02, 10π.μ.
1) Ενημέρωση για την συγκυρία και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης πανελλαδικά, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές.

Σάββατο 13/02, 4μ.μ.
2) Συγκρότηση των διεκδικήσεών μας την επόμενη περίοδο και λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών παρέμβασης.

Κυριακή 14/02 10π.μ.
3) Μορφές πανελλαδικού συντονισμού των αλληλέγγυων συλλογικοτήτων

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/1501528160154691/Πανελλαδικό Συντονιστικό Αριστερής Ενότητας

Μοιράσου το