Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Πλαίσιο 14-11-2013

Νοέμβριος 14, 2013 Πλαίσια

Πλαίσιο της Α.Ρ.ΕΝ.Α. [Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ]

Προς τη Γενική Συνέλευση

του Φ.Σ. ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» 14/11/13

“Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή,

  ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή

 

Ένα σύνθημα που συνοψίζει το νόημα της εξέγερσης τους Πολυτεχνείου, νόημα που προσπαθούν συστηματικά να διαστρεβλώσουν οι κυβερνήσεις και τα επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς και οι εκφραστές τους μέσα στο πανεπιστήμιο. Νωπές είναι ακόμα οι εικόνες από την κατάθεση στεφάνου του Γ. Παπανδρέου καταχειροκροτούμενο από την ΠΑΣΠ ΑΕΙ..Εμείς όμως ξέρουμε καλά ότι τους αγώνες του τότε δεν τους τιμάς ούτε με γαρύφαλλα ούτε με αγωνιστικές κορώνες αλλά με νέους αγώνες ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε σήμερα.

 

Ξέρουμε επίσης ότι η Χούντα δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά ήταν το αποκορύφωμα μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας των μεταπολεμικών κυβερνήσεων να παρακάμψουν την λαϊκή θέληση για κοινωνικές αλλαγές. Πριν τη Χούντα υπήρξαν οι εξορίες, η αποστασία, οι εκλογές βίας και νοθείας και η διαρκής καταστολή θύμα της οποίας υπήρξε και ο Σ.Πέτρουλας από τον οποίο έχει πάρει και το όνομα του ο Φοιτητικός μας Σύλλογος. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η αστυνομική βία και τρομοκρατία, τα βασανιστήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ σε όποιον τολμούσε να αντισταθεί , η ανάδειξη των αριστερών και αγωνιστών ως ύψιστων εσωτερικών εχθρών ήταν μόνο κάποιες από τις πρακτικές του στρατιωτικού και αυταρχικού κράτους που είχε οικοδομηθεί.

 

Μια αντίστοιχη προσπάθεια παράκαμψης της λαϊκής θέλησης βιώνουμε και σήμερα με την κυβέρνηση να ψηφίζει σειρά Μνημονίων σπέρνοντας την εξαθλίωση σε όλο και μεγαλύτερες μερίδες κόσμου και με την αστυνομική καταστολή να αυξάνεται ως μέσο για να ελέγξει την οργή της κοινωνίας. Κατακτήσεις όπως η υγεία, η παιδεία, η στέγη και η ελευθερία που είχε θέσει το κίνημα του Πολυτεχνείου και  για χάρη τους δολοφονήθηκαν τότε  πολλοί φοιτητές και μαθητές- πετάγονται στα σκουπίδια με ένα νόμο ή μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

 

Η κυβέρνηση που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και χαρίζει εκατομμύρια στις τράπεζες προσπαθεί να αποπροσανατολίσει λέγοντάς μας ότι φταίνε οι μετανάστες. Δίνει έτσι άλλοθι στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να σπέρνουν το ρατσιστικό μένος τους και οπλίζει έμμεσα τα χέρια τους. Τα μαχαιρώματα μεταναστών και η πρόσφατη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής καταδεικνύουν ολοκάθαρα ότι όταν η κοινωνία φτωχαίνει είναι πιο επιρρεπής στο μίσος και στον ρατσισμό. Και την κοινωνία την έχει εξαθλιώσει η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Νεας Δημοκρατίας. Είναι λοιπόν αδιανόητα  προκλητικό η ΔΑΠ να εκδίδει αφίσα που προσπαθεί να μας ρίξει στάχτη στα μάτια λέγοντας μας ότι έχει τη λύση στην διαφθορά, στο χρέος και στην διαπλοκή ενώ η κυβέρνηση της μεγέθυνε αυτά τα προβλήματα. Είναι επίσης ντροπή η  Νεολαία ΠΑΣΟΚ που έχει τεράστιες ευθύνες για την αύξηση του αυταρχισμού και του ρατσισμού να εκδίδει αφίσα με το πρόσωπο του Παύλου Φύσσα και του Νίκου Τεμπονέρα και να καπηλεύεται δολοφονίες στις οποίες και η ίδια συντέλεσε.

 

Ψωμί: Η κυβέρνηση με το μνημόνιο, έχει πάρει μέτρα που στόχο έχουν  τη βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος εις βάρος του κόσμου της εργασίας. Με λεφτά στις τράπεζες και στο απυρόβλητο το κεφάλαιο οδηγούν τη νεολαία στη μετανάστευση και διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις.

 

Παιδεία: Με πρόθεση να δημιουργήσουν ένα ευέλικτο, φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό στοχοποιούν την παιδεία,  ψηφίζουν το νόμο Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου που εντείνει ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και διαλύει σταδιακά κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν παιδείας αφού εξαρτά την παιδεία από επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράλληλα χρηματοδοτούν με εκατ. ευρώ τα ΙΕΚ κάνοντας ολοφάνερο ότι εσκεμμένα υποχρηματοδοτούν την δημόσια παιδεία (σχολεία χωρίς βιβλία, μειώσεις στα συγγράμματα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολών, διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης) με σκοπό να προωθήσουν λογικές διδάκτρων. Απολύουν εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους( εργαζόμενοι στα εργαστήρια, στις βιβλιοθήκες κτλπ) από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα πετάγοντάς τους στο δρόμο και αδιαφορώντας για το ότι με αυτόν τον τρόπο το Πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.  Καταργούν το άσυλο προσπαθώντας να περιορίσουν τις δυνατότητες του φοιτητικού κινήματος για κινητοποιήσεις και να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε κέντρο κατάρτισης αποστεωμένο από οποιαδήποτε διαδικασία παραγωγής νέων ιδεών και έκφρασης διαφορετικών φωνών. Φτιάχνουν ένα πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί τον πολλαπλασιασμό των κερδών τους και όχι την κάλυψη των αναγκών μας.

 

Ελευθερία:Με όπλο της την άγρια καταστολή  η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ακραία, νεοφιλελεύθερη πολιτική έχοντας παράλληλα εκχωρήσει στην Τρόικα (ΔΝΤ,ΕΕ) τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής πράγμα που συνιστά κατάφορη θεσμική εκτροπή. Χαρίζει τις τηλεοπτικές συχνότητες στους ιδιωτικούς καναλάρχες και κλείνει με την βία των ΜΑΤ την δημόσια τηλεόραση βγάζοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους: δημοσιογράφους, συντάκτες, τεχνικούς.

 

Αν μας δίδαξε κάτι το Πολυτεχνείο είναι ότι στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις και ότι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε το μόνο πράγμα που μπορούμε να αντιτάξουμε είναι μια ολομέτωπη αντίσταση. Εμείς που ως φοιτητές έχουμε να αγωνιστούμε ενάντια στην κυβέρνηση που υποθηκεύει το μέλλον μας , πρέπει να συνταχθούμε στο πλευρό των εργαζομένων, στο πλευρό του κόσμου που απεργεί, που συμμετέχει σε συνελεύσεις στις γειτονιές ή που χτίζει ένα διαφορετικό πρότυπο εργασιακών σχέσεων. Τέτοια παραδείγματα αντίστασης αποτελούν η απεργία της ΕΡΤ και των διοικητικών υπαλλήλων, ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από τον Μπόμπολα και την Καναδική εταιρεία El Dorado που καταστρέφει τα δάση και το νερό της περιοχής αλλά και η Βιομηχανική Μεταλλευτική, ένα εγχείρημα εργοστασίου στα χέρια των εργαζομένων.

 

Οφείλουμε όλοι μαζί να συγκροτήσουμε ένα μαζικό κίνημα που θα διεκδικήσει μια πιο δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία, ένα κίνημα που θα γεννήσει τις δομές για την κοινωνία και το πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Απέναντι στα μέτρα και την καταστολή προτάσσουμε τη συμμετοχή μας σε διαδηλώσεις, πορείες, συνελεύσεις. Και την επόμενη Πέμπτη με μια μαζική και μαχητική πορεία ας τους δώσουμε μια επέτειο της 17 Νοέμβρη που θα δυσκολευτούν πολύ να ξεχάσουν…

 

Διεκδικούμε:

 

–         Καμία απόλυση διοικητικών υπαλλήλων.

–         Καμία περικοπή συγγραμμάτων

–         Άμεση και μόνιμη απομάκρυνση των ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ

Προτείνουμε:

 

– Κατάληψη της σχολής την Πέμπτη 14/11 και μεταφορά της κατάληψης στο Πολυτεχνείο

– Συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου με τους άλλους ΦΣ στις 17/11

 

 

Εμπρός! Στο δρόμο έξω αγωνίσου!

Να περιμένεις πια δεν γίνεται

Σήμερα κιόλας, μπορεί να ΄ναι πολύ αργά

Μοιράσου το