Η πρόσφατη πορεία στον Έβρο αποτέλεσε αφορμή για μια αναδρομή στην στρατιωτικοποίηση των συνόρων της Ευρώπης. Η απουσία μαζικής νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ε.Ε. λειτουργεί ως κίνητρο για πολλούς ώστε να επιλέξουν την παράνομη είσοδο τους στην Ευρώπη.
Η στρατιωτικοποίηση του ελέγχου των συνόρων δεν είναι μόνο πολιτική επιθυμία για την προστασία των κρατών. Προωθείται, επίσης, από οικονομικά συμφέροντα που δεν γνωρίζουν σύνορα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Finmeccanica εταιρία που υπογράφει συμβάσεις για έλεγχους συνόρων. Εθνικές αρχές και διεθνείς τράπεζες όπως η JP Morgan και η Goldman Sachs είναι μέτοχοι αυτής της αμυντικής βιομηχανίας. Μέσα από αυτές τις αγορές μετοχών, δανείων και πιστωτικών γραμμών, μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί παίκτες είναι ουσιαστικοί υποστηρικτές της βιομηχανίας που αναδιαμορφώνει σήμερα τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται με τον αποκλεισμό ευπαθών ομάδων και την αντιμετώπιση τους ως ανεπιθύμητων και χωρίς έναν ακριβή διαχωρισμό των ροών των ανθρώπων, βάσει των λόγων φυγής τους ή των αναγκών τους για ανθρωπιστική προστασία.
Αντιλαμβανόμαστε έτσι ότι τα πολιτικά και εμπορικά συμφέροντα της στατιωτικοποίησης των συνόρων είναι προγενέστερα της προσφυγικής κρίσης. Περνώντας στο ελληνικό παράδειγμα ο φράχτης του Έβρου υπήρξε αποκύημα της ιδεοληψίας για την ασφάλεια «των μέσα» και τον αποκλεισμό «των έξω». Απάνθρωπο αποτέλεσμα της ιδεοληψίας αυτής ήταν το κόστος των ανθρώπινων ζωών. Ωστόσο ο φράχτης έγινε πραγματικότητα την εποχή που το ΠΑΣΟΚ στηριζόμενο από το ΛΑΟΣ στη ψήφιση του πρώτου μνημονίου οδηγούνταν στην υιοθέτηση των αντιλήψεων της ακροδεξιάς στα περί ασφάλειας ζητήματα. Αντιλήψεις που εκκολάπτονται ακόμα και σήμερα στους κόλπους της Ευρώπης – Φρούριο και οδηγούν στη δημιουργία μιας αξιολογικής κλίμακας που τοποθετεί την ασφάλεια υψηλότερα από τις ίδιες τις ανθρώπινες ζωές και αντιμετωπίζει ορισμένες ζωές ως ποιοτικά κατώτερες.
Ο φράχτης του Έβρου μπορεί να μην επιτέλεσε τον αρχικό του σκοπό, που ήταν η ανακοπή των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, είχε όμως ένα σημαντικό αποτέλεσμα, την αλλαγή της διαδρομής των ροών αυτών (επιλογή παράνομης εισόδου στην Ελλάδα από την θαλάσσια οδό).
Η χθεσινή πορεία ενάντια στο φράχτη του Έβρου δεν ήταν απλώς μια κίνηση αλληλεγγύης στο προσφυγικό ρεύμα των τελευταίων ετών. Ανάγεται σε κάτι πέρα από αυτό, είναι ένα μήνυμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να μετακινούνται όχι απλώς με ασφάλεια, αλλά με νομιμότητα και ελευθερία άνευ όρων. Έτσι θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να σταματήσει με τη χθεσινή πορεία, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί έως ότου καταφέρουμε να υλοποιήσουμε μια κοινωνία που θα χωράει όλους τους ανθρώπους χωρίς προϋποθέσεις, νομικά έγγραφα, σύνορα και παρωπίδες.
Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και Προσφύγων Αθήνας
Ξενοφώντος 7, 6978916187, 6970216899