Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Νέες διακρίσεις και παλιές ντροπές;

Δεκέμβριος 19, 2015 Αιτήματα, Πολιτικά Κείμενα

Νέα βράβευση δέχτηκε το Πανεπιστήμιό μας ως το καλύτερο business school στην Ελλάδα, γεγονός που έρχεται να προστεθεί σαν κρίκος στην αλυσίδα της αναγνώρισης του Ο.Π.Α. διεθνώς. Μήπως όμως, πέρα από νέα logo, εντυπωσιακές επιγραφές, σύγχρονες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είναι απαραίτητο να δούμε τι συμβαίνει στο δικό μας ακαδημαϊκό μικρόκοσμο; Μήπως, πέρα από τις σημαντικές διακρίσεις, να στρέφαμε την προσοχή μας σε ό,τι δεν λειτουργεί σωστά, προκειμένου να βελτιωθεί; Ενδεικτικό παράδειγμα η λειτουργία και οι πρακτικές που εφαρμόζονται στη Γραμματεία της Φοιτητικής Λέσχης.

Φέτος επικρατεί μια χαοτική κατάσταση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Βρισκόμαστε στα μέσα του Δεκέμβρη και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα ξένων  γλωσσών!

Για πολλοστή φορά οι παρεχόμενες υπηρεσίες της Φοιτητικής Λέσχης δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που το προσωπικό του Ιδρύματός μας ευαγγελίζεται, το «ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο του εξωτερικού». Τα παράπονα της φοιτητικής κοινότητας δεν αφορούν τους διδάσκοντες καθηγητές, οι οποίοι με έντονη την αίσθηση του εκπαιδευτικού τους ρόλου κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά αυτά στρέφονται στη γραμματεία της Λέσχης και γίνονται από παλιά. Αυθαίρετες μειώσεις διδακτικών ωρών, αδικαιολόγητες ακυρώσεις μαθημάτων, ελλιπείς αναπληρώσεις, συχνές ήταν μάλιστα και οι απαξιωτικές απαντήσεις που έπαιρνε όποιος απευθυνόταν στη γραμματεία για να ζητήσει διευκρινήσεις ή πληροφορίες. Η λειτουργία των τμημάτων καθώς και οι επιτυχίες στις πιστοποιήσεις οφείλονταν αποκλειστικά στην καλή διάθεση και στη συνεργασία φοιτητών και διδασκόντων, που παρά τα τεχνητά προσκόμματα και τις αντικειμενικές δυσκολίες παράγουν εκπαιδευτικό έργο υψηλού επιπέδου. Η παραπληροφόρηση, οι υπόγειες διαδρομές, οι φαλκιδεύσεις και οι μηχανορραφίες ήταν και εξακολουθούν να είναι καθημερινότητα. Πέρυσι υπάλληλος από τη διοίκηση μετακινήθηκε στη γραμματεία για να βοηθήσει, αλλά εξωθήθηκε σε αποχώρηση. Η φετινή υπάλληλος της διοίκησης που τοποθετήθηκε πρόσφατα προσπαθεί μόνη της, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, όταν παράλληλα υπονομεύεται η προσπάθειά της. Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών, που λειτουργεί από το 2005, τον περασμένο Ιούλιο έκλεισε λογιστικά και από τότε αναμένεται να ανοίξει ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα τμήματα ξένων γλωσσών. Πρόκειται για κάτι παράδοξο για τα ακαδημαϊκά δεδομένα να πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και μέχρι τώρα να μην υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση για την έναρξή τους.

Οι φοιτητές/τριες που ήδη παρακολουθούσαν κάποιο τμήμα βρίσκονται σε ομηρία εδώ και σχεδόν έξι μήνες περιμένοντας να ξαναρχίσουν τα μαθήματα. Νέες αιτήσεις φοιτητών για το φετινό ακαδημαϊκό έτος παραμένουν αναπάντητες από τον Σεπτέμβρη. Οι υποδομές των αιθουσών επίσης κρίνονται ανεπαρκείς, τα οπτικοακουστικά μέσα είναι 2 cd player για όλες τις γλώσσες, οι διδάσκοντες προκειμένου να καλυφθεί η ύλη των επιπέδων αναλαμβάνουν από μόνοι τους να διδάσκουν επιπλέον ώρες, χωρίς να τις πληρώνονται. Η εικόνα που προκαλείται από όλα αυτά είναι απαξιωτική όχι μόνο για τη λειτουργία της Λέσχης, αλλά και για το Πανεπιστήμιο. Σήμερα, δυστυχώς, είναι πολλοί οι φοιτητές/τριες που έχουν στραφεί αναγκαστικά στην ιδιωτική εκπαίδευση για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι ο Φοιτητικός Σύλλογος δεν είναι ποτέ ενημερωμένος για τυχόν Δ.Σ., συναντήσεις, συγκλήτους, συζητήσεις, ενώ ένα μικρό κομμάτι αυτοαποκαλούμενοι ως εκπρόσωποι των φοιτητών έχει αναλάβει εργολαβία να διευθετεί ζητήματα σε «κατ΄ ιδίαν» συνεννοήσεις με συγκεκριμένη γραμματέα της Λέσχης. Οι προσπάθειες υπονόμευσης της πανεπιστημιακής ζωής και του εκπαιδευτικού γίγνεσθαι  προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων θα πρέπει να σταματήσουν. Είναι καιρός η νέα πρυτανική αρχή να εργαστεί για περισσότερη διαφάνεια και για τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών στη λήψη των αποφάσεων.  Το  κοτσαμπάσικο σκηνικό αυτό, πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος.

Οι ξένες γλώσσες, χωρίς να είναι το βασικό αντικείμενο σπουδών μας, αποτελούν αναμφισβήτητα την απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο στη δυνατότητα πρόσβασης και συμμετοχής στις διεθνείς επιστημονικές έρευνες και θεωρίες, αλλά και στην αναζήτηση εργασίας σε χώρες του εξωτερικού, ειδικά σήμερα που η μετανάστευση και νέων επιστημόνων έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Καλούμε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να σταματήσει να εθελοτυφλεί, να λάβει δράση και να προβλέψει άμεσα για την έναρξη των μαθημάτων και αναπλήρωση του χαμένου χρόνου διδασκαλίας. 

Μοιράσου το