Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Οδηγός Επιβίωσης στην ΑΣΟΕΕ 1.0

Οκτώβριος 1, 2018 Πολιτικά Κείμενα

Μετά από μια χρονιά σκληρής προσπάθειας, με φροντιστήρια, σχολεία, υποχρεώσεις, ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, καταφέρατε να περάσετε στην ΑΣΟΕΕ. Τώρα που γίνατε κι εσείς φοιτητές, ένα νέο κεφάλαιο της ζωής σας ανοίγεται μπροστά σας και σίγουρα ανυπομονείτε να κάνετε καινούριες παρέες, να αποκτήσετε καινόυργιες εμπειρίες, να απογαλακτιστείτε λίγο από τους γονείς σας και να ξεκινήσετε μια επαγγελματική σταδιοδρομία που θα σάς εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.

Μπαίνοντας στην ΑΣΟΕΕ και έχοντας ενημερωθεί για αυτήν σίγουρα θα την έχετε φανταστεί ως το πανεπιστήμιο των ονείρων σας, που ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Θα έχετε ακούσει ότι τελειώνοντας την ΑΣΟΕΕ θα γίνετε επιτυχημένοι επιχειρηματίες, στελέχη σε τράπεζες ή κάτι παρόμοιο. Κοιτάζοντας, βέβαια, τα νούμερα της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων τα τελευταία χρόνια αντιλαμβανόμαστε πως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η ΑΣΟΕΕ, όπως και τα περισσότερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω της ανελέητης επίθεσης που δέχεται στα χρόνια των μνημονιών. Η τελευταία επίθεση ήρθε από το νόμο Γαβρόγλου, νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,ο οποίος αλλοιώνει όλο και περισσότερο το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθωσης στα περισσότερα τμήματα της σχολής με την καθιέρωση αλυσιδών, όριο δήλωσης στα μαθήματα και κατάργηση της πτυχιακής εξετατικής. Αυτά τα μέτρα έρχονται να εντατικοποιήσουν και άλλο την ζωή των φοιτητών/τριων περιορίζοντας και άλλο τον ελεύθερο χρόνο τους και μετατρέποντας το Πανεπιστήμιο σε ενα στείρο εκπαιδευτικό κέντρο.

Και ενώ ίσως να είχατε ακούσει στο σχολείο ότι τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι δημόσια και δωρέαν, ήρθε η στιγμή να καταλάβετε πως η πραγματικότητα διαφέρει. Τι σημαίνει δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο; Σίγουρα πάντως δε σημαίνει απλά, ότι μπορούμε να παρακολουθούμε τα μαθήματα χωρίς να πληρώνουμε. Σημαίνει ότι κάθε φοιτητής/φοιτήτρια, θα έχει δωρεάν πρόσβαση στη σίτιση, στη στέγαση και στα συγγράμματα. Δωρεάν σίτιση, απ τις δεκάδες χιλιάδες των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ, δικαιούνται μόνο 2200 άτομα, ανεξαρτήτως πόσοι/πόσες πληρούν τα οικονομικά κριτηρία. Στέγαση, όπου από τα εκατοντάδες άτομα που έρχονται από την επαρχία να σπουδάσουν, δικαιούται στέγαση ένας πολύ μικρός αριθμός. Συγγράματα, την περσινή χρονιά μέχρι την τελευταία στιγμή δεν γνωρίζαμε αν θα τα αποκτήσουμε δωρεαν

Με τον καιρό να ‘ναι κόντρα..

Το άλλο που θα έχετε ακούσει, είναι το «σκατά στις παρατάξεις» και το «έξω η πολιτική από τη σχολή». Πέραν του ότι το δικαίωμα του φοιτητικού συνδικαλισμού είναι ένα κεκτημένο του αντιδικτατορικού αγώνα, και έχει προσφέρει πολλές υλικές νίκες τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στην κοινωνία, πρέπει να σκεφτούμε το τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι φοιτητές, για να παλέψουμε συλλογικά τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η πολιτική είναι κάτι ευρύ, που μας αφορά όλους/όλες και δεν είναι κτήμα καμίας παράταξης ή συλλογικότητας. Εμείς θεωρούμε ότι για να παλέψουμε συλλογικά τα προβλήματά που αντιμετωπίζουμε και να πετυχούμε υλικές νίκες στο σήμερα, οφείλουμε καταρχάς, να επανανοηματοδοτήσουμε τον όρο «πολιτική». Απέναντι στις λογικές της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, απέναντι δηλαδή στις σημειώσεις, στα παρτάκια και στις πρακτικές που απαξιώνουν πλήρως την πολιτική στα Πανεπιστήμια, εμείς αντιπροτάσσουμε τον αγώνα μέσα από τη συλλογική ζωή. Αυτο σημαίνει ότι πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου, να τις εκδημοκρατίσουμε και να παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις.

Απέναντι δηλαδή στις λογικές του ατομικού δρόμου, απαντάμε με αυτοοργάνωση, δημοκρατία και συλλογική συνείδηση.

Μοιράσου το