Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Για να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας

Οκτώβριος 4, 2018 Uncategorized

Όπως σίγουρα φαντάζεστε, οι συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται από τις τελευταίες κυβερνήσεις ούτε έχουν αφήσει αλώβητα τα πανεπιστήμια, των οποίων η ισχνή χρηματοδότηση διαρκώς περικόπτεται και χάνουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, ούτε και υπόσχονται και τα καλύτερα για τις ζωές μας μετά τις σπουδές, καθώς οι μισθοί και συντάξεις έχουν πετσοκοπεί μέσα σε ένα περιβάλλον όλο και μεγαλύτερης ανασφάλειας. Στο μέλλον που προοιωνίζεται δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ζωή με αξιοπρέπεια, τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς, πρέπει να δούμε πώς ανατρέπουμε αυτήν την κατάσταση. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Να όμως μερικά δικά μας όπλα στη μάχη για ζωή και όχι απλώς επιβίωση.

Συλλογική οργάνωση: ο Φοιτητικός Σύλλογος

Οι από πάνω μπορεί να είναι μια πολύ ισχνή μειοψηφία της κοινωνίας όμως έχουν στα χέρια τους τα χρήματα, τα μήντια και έναν πολύ καλό κρατικό και κατασταλτικό μηχανισμό έτοιμο ανά πάσα στιγμή προς αξιοποίηση. Απέναντι σε αυτά τα όπλα αν απαντήσουμε ο καθένας μόνος του τότε είμαστε προφανώς όλοι μας χαμένοι από χέρι. Για να μπορέσουμε λοιπόν να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον εμείς (το 99% όπως έλεγε το Occupy Wall street) θα πρέπει να οργανωθούμε και να δράσουμε συλλογικά. Ο πιο παραδοσιακός δρόμος για εμάς τους «από κάτω» να το κάνουμε αυτό είναι τα σωματεία μας και το αντίστοιχο αυτών στην ΑΣΟΕΕ είναι ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΑΣΟΕΕ.

Ο ΦΣ ΑΣΟΕΕ έχει δύο τρόπους να λαμβάνει αποφάσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) και τη Γενική Συνέλευση (ΓΣ). Το ΔΣ αποτελείται από 11 «εκπροσώπους των φοιτητών» που εκλέγονται κάθε χρόνο το Μάιο, ενώ η Γενική Συνέλευση είναι ο πιο αμεσοδημοκρατικός και συμμετοχικός θεσμός του Φοιτητικού Συλλόγου όπου μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι οι φοιτητές/ιες ισότιμα διεκδικώντας υλικές νίκες στο τώρα. Όταν οι φοιτητές δεν ασχολούνται ενεργά με τις διαδικασίες του Φοιτητικού Συλλόγου, τότε επικρατεί μια λογική της ανάθεσης και μια συνακόλουθη υπερδραστηριοποίηση του ΔΣ που βραχυκυκλώνει όλη τη λειτουργία του Φοιτητικού Συλλόγου. Αυτό  που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην ΑΣΟΕΕ είναι ότι ενώ η επίθεση στην Παιδεία μεγαλώνει, οι ΓΣ δεν έχουν την αναγκαία απαρτία , με ευθύνη των Πασπ και Δαπ οι οποίες ιεραρχούν φυσικά τις σημειώσεις που «πουλάνε» αντί ψήφου υψηλότερα από τα διάφορα μέτρα που ψηφίζονται και υπονομεύουν το μέλλον μας. Η παραπάνω κατάσταση φέτος είναι ακόμη χειρότερη καθώς με πολιτική ευθύνη των καθεστωτικών δυνάμεων  τα τελευταία δύο χρόνια οι εκλογές του ΦΣ ΑΣΟΕΕ δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς οι  δυνάμεις αυτές δεν δέχθηκαν την διεξαγωγή των εκλογών στον κοινωνικό μας χώρο, που δεν είναι άλλος από την ΑΣΟΕΕ.  Για να κάνουμε ένα μικρό βήμα λοιπόν προς την κατεύθυνση της συλλογικής υπεράσπισης των συμφερόντων μας χρειάζεται κατ αρχήν να συμμετέχουμε ενεργά στις ΓΣ και στις άλλες πτυχές της πολιτικής στη σχολή μας.

Ποιοι είμαστε εμείς που σάς τα λέμε όλα αυτά??

Εμείς είμαστε η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Ενότητα ΑΣΟΕΕ (ΑΡΕνΑ), ένα αυτόνομο σχήμα της Αριστεράς στην ΑΣΟΕΕ. Είναι σχήμα και όχι παράταξη διότι τα άτομα που την απαρτίζουν συμμετέχουν στις αποφάσεις ισότιμα, χωρίς ιεραρχία και εξουσιαστικές δομές. Καθώς και διατηρούμε την οικονομική μας αυτοτέλεια.

 Το «Αυτόνομη» σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις μας λαμβάνονται αμεσοδημοκρατικά από εμάς τους ίδιους  και δε λειτουργούμε σε παράρτημα κάποιου κομματικού μηχανισμού. Αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη κοινωνία, για να μην υπάρχουν «πάνω» και «κάτω», ούτε και ιεραρχίες μεταξύ των ανθρώπων. Θα μας βρείτε στις Γενικές Συνελεύσεις, σε απεργίες, πορείες, σε καταλήψεις στέγασης προσφύγων όπως το City Plaza,  σε δομές αλληλεγγύης όπως το Στέκι Μεταναστών και σε μια σειρά από εγχειρήματα μέσα από τα οποία φτιάχνουμε τον δικό μας κόσμο στο τώρα.

Μοιράσου το