Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Ακόμα κάθεσαι;

Αύγουστος 31, 2011 Πολιτικά Κείμενα

31/8/11

Ακόμα κάθεσαι;                                      

 

Στις 24 Αυγούστου 2011, ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛάΟΣ και τη ΔΗΣΥ το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου, ένα νεοφιλελεύθερο νομοθέτημα που στην ουσία του επιχειρεί να καταργήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου.

ΣΗΚΩ!


Ø
Εκπαίδευση για τις ανάγκες της «αγοράς»

·         Με την καθιέρωση των 3ετών πτυχίων, την κατάργηση των τμημάτων και τον αχταρμά των πιστωτικών μονάδων ανοίγει μια μεγάλη πόρτα για την δημιουργία εργαζομένων υπερ-εξειδικευμένων, χωρίς συγκροτημένες επιστημονικές γνώσεις. Έτσι γινόμαστε πιο φτηνοί για τις επιχειρήσεις, γεγονός που σημαίνει μικρότερους μισθούς για εμάς…

·         Μειώνεται κατά πολύ η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από το κράτος και αυτά πλέον καλούνται να βρούν χρήματα από ιδιωτικές πηγές, είτε μέσω των «εδρών χορηγίας», είτε με απευθείας χρηματοδότηση. Δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και την επιβολή διδάκτρων στο μέλλον. Χαρακτηριστικό της υποχρηματοδότησης είναι το γεγονός ότι οι καθηγητές Π.Δ. 407 θα μειωθούν σε σχέση με πέρσι κατά 65% (250 από 555).

·         Παράλληλα, καταργείται η ήδη κουτσουρεμένη έρευνα με χρηματοδότηση του δημοσίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παραγόμενη επιστημονική γνώση και την ακαδημαϊκή ανεξαρτησία.

·         Πλέον, ως σύγγραμμα αρκεί το ηλεκτρονικό βιβλίο και οι σημειώσεις, με αποτέλεσμα να είναι στο χέρι της διοίκησης του Πανεπιστημίου η διανομή ή όχι βιβλίων.

 

Ø  Επιπλέον, έχουμε την κατάργηση του αυτοδιοίκητου με την θεσμοθέτηση του Συμβούλιου Διοίκησης, το οποίο θα αποτελείται και από μη ακαδημαϊκούς (π.χ. επιχειρηματίες, πολιτικούς, κληρικούς), θα ορίζει τους υποψήφιους πρυτάνεις και τον κανονισμό του ιδρύματος, και θα διορίζει τους κοσμήτορες· θα έχει δηλαδή όλη την εξουσία στα χέρια του. Παράλληλα, καταργούνται όλα τα όργανα συνδιοίκησης (π.χ. Γενικές-Τμηματικές Συνελεύσεις, ΔΣ). Στο σημείο αυτό, ο νόμος είναι κατάφορα αντισυνταγματικός καθώς αντικαθιστά το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων με μια αυταρχική διοίκηση που θα μπορεί να κάνει όποια αντιδραστική μεταρρύθμιση θέλει (όπως την κατάργηση πτυχιακής εξεταστικής).

Ø  Το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται πλήρως, με τρομακτικά αποτελέσματα για την ακαδημαϊκή ελευθερία και για τις φοιτητικές και κοινωνικές κινητοποιήσεις.

Ø  Τέλος,  οδηγούμαστε σε εντατικοποίηση των  σπουδών με όριο φοίτησης τα ν+2 χρόνια που ισχύει για όλους όσους δεν έχουν περάσει το 4ο έτος. Ενώ, η πρόβλεψη για τους εργαζόμενους φοιτητές, σε μια εποχή που η μαύρη εργασία στους νέους είναι ο κανόνας, δεν αρκεί, καθώς πρέπει κάποιος να δουλεύει 20 ώρες την βδομάδα νόμιμα και αδιαλείπτως ούτως ώστε να αυξηθεί το όριο στα 2ν χρόνια.

 

Είναι για μας προφανές ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική τόσο της κυβέρνησης, όσο και των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων διεθνώς, με την αρωγή του ΔΝΤ και της ΕΕ. Η επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματα μας στην εργασία, στην υγεία , οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι πρόδηλο πως είναι αλληλένδετες και με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στόχος όλων αυτών είναι να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης οι εργαζόμενοι, και όχι οι αληθινοί φταίχτες, οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι.

 

Βλέποντας την κατάσταση στην κοινωνία, με τα ακηδεμόνευτα κινήματα των πλατειών, τους αγώνες των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους και τις κοινωνικές αντιστάσεις που όλα αυτά αναπτύσσουν, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι εφόσον η επίθεση που δεχόμαστε είναι συνολική δεν μπορεί παρά και η απάντηση μας να είναι συνολική. Δεν έχουμε σκοπό να κρυφτούμε: για εμάς αντίσταση στο νομοσχέδιο σημαίνει και αντίσταση στη κυβέρνηση. Και θεωρούμε ότι ως φοιτητές πρέπει να αναζητήσουμε συνοδοιπόρους σε όλα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την πολιτική του μνημονίου και αμφισβητούν το σάπιο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα.

 

Δεν υπερασπιζόμαστε το σήμερα, σε καμία περίπτωση. Αναζητούμε ένα καλύτερο πανεπιστήμιο χωρίς πελατειακές σχέσεις και κομματικούς εγκάθετους με στόχο την εκπαίδευση σύμφωνα με τις ανάγκες τις δικές μας και της κοινωνίας.

 

Εν τω μεταξύ, η αντίσταση στο νομοσχέδιο φαίνεται να φουντώνει, με τις σχολές να κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις η μια μετά την άλλη. Η ΑΣΟΕΕ για μια φορά ακόμη σιωπά. Ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ κ.Πραστάκος είναι ο μόνος πρύτανης που υπερασπίζεται το νομοσχέδιο τόσο στα ακαδημαϊκά όργανα όσο και στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Συνεπής στα λόγια του, όχι μόνο αρνείται να καλέσει Σύγκλητο (όπως γίνεται στα υπόλοιπα πανεπιστήμια) αλλά σαμποτάρει και την Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου αρνούμενος να αναβάλει την εξέταση ορισμένων μαθημάτων έστω και για λίγες ώρες όπως επανειλημμένα του ζητήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Σ. Επιπλέον, ο νέος πρύτανης κ.Γάτσιος δεν μπορεί να αναλάβει μέχρι ο διορισμός του να ανακοινωθεί σε Φ.Ε.Κ.  πράγμα που πιθανότατα δεν θα γίνει πριν την 1/9 και που μπορεί να συμβεί ακόμα και σε ένα μήνα από τώρα. Όχι ότι τρέφουμε κάποια αυταπάτη ότι ο νέος Πρύτανης μπορεί να λύσει όλα μας τα προβλήματα. Το συμπέρασμα, όμως, είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε την σύγκλητο όπως θέλει η ΠΑΣΠ. Ο Φ.Σ. ΑΣΟΕΕ δεν μπορεί να μένει άφωνος σε μια τέτοια περίοδο. Η Γενική Συνέλευση αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη.

 

 

Όχι στο νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου

Να φύγει η κυβέρνηση του μνημονίου

Για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας

 

 

Μοιράσου το