Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Ανακοίνωση Α.Ρ.ΕΝ.Α για φοιτητική λέσχη – μαθήματα ξένων γλωσσών

Μάρτιος 21, 2014 Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΣΟΕΕ

( Α.Ρ.Εν.Α) ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ

Η Λέσχη της ΑΣΟΕΕ αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα, που χειροτερεύουν διαρκώς λόγω της υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών.  Βασικό πρόβλημα αποτελεί η  έλλειψη αιθουσών και απαραίτητου υλικοτεχικού εξοπλισμού ( πχ. πίνακες) αλλά και η αιφνίδια ακύρωση μαθημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές οφείλουν να καταβάλλουν όλο το κόστος της εκμάθησης στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους χωρίς επιστροφή. Αυτό σημαίνει πως αν δεν μαζευτεί ο κατάλληλος αριθμός ώστε να συγκροτηθεί το αντίστοιχο τμήμα οι φοιτητές αναγκάζονται να παρακολουθήσουν τμήμα άλλης γλώσσας ακόμα κι αν δεν το επιθυμούν. Πρόβλημα επιπλέον αποτελούν οι τιμές των βιβλίων που αν και φωτοτυπίες των πρωτότυπων πολλές φορές πωλούνται σε τιμές πολύ άνω του κόστους, με τους φοιτητές να κατηγορούν ότι οι τιμές τους είναι εξωφρενικές.

Από την άλλη, οι διδάσκοντες της Λέσχης ενημερώθηκαν πριν από λίγες ημέρες ότι αλλάζει το εργασιακό τους καθεστώς. Συγκεκριμένα, από συμβασιούχοι αορίστου χρόνου συνεργαζόμενοι με το Δημόσιο, το οποίο πλήρωνε τις εισφορές τους, τώρα τους αναγκάζουν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλιζόμενοι στο ΤΕΒΕ ή να βγουν στην ανεργία. Δεν φτάνει που μέχρι τώρα αμείβονταν λιγότερο απ’ όσο είχαν συμφωνήσει και μάλιστα πολύ αργοπορημένα τώρα θα πληρώνουν οι ίδιοι τις εισφορές τους, πράγμα που θα μειώνει τα καθαρά τους έσοδα.

Αυτό το εργασιακό καθεστώς δεν απέχει πολύ από το να αναθέσει το Πανεπιστήμιο σε μια επιχείρηση (βλέπε Ευρωγνώση, Ευρωδιάσταση κλπ) την εκμάθηση ξένων γλωσσών, αφού λόγω της μείωσης των κονδυλίων, του κοστίζει λιγότερο.

Όμως, επειδή η εκπαίδευση που θέλουμε είναι συνδεδεμένη και με την κοινωνία που επιθυμούμε πιστεύουμε πως η ξενόγλωσση εκπαίδευση δεν είναι εμπορικό προϊόν αλλά κοινωνικό αγαθό. Η εμπορευματοποίηση και η κατάρρευση του δημόσιου χαρακτήρα της Λέσχης αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς, γιατί τα μαθήματα είναι προσιτά μόνο στους έχοντες και κατέχοντες φοιτητές.

 

Γι’ αυτό διεκδικούμε:

  • Αύξηση των κονδυλίων για την Φοιτητική Λέσχη, ώστε να μην αποκλείεται κανείς φοιτητής από τα μαθήματα
  • Πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των διδασκόντων της Λέσχης από το Πανεπιστήμιο
  • Δωρεάν ξενόγλωσσα συγγράμματα

 

Προτείνουμε:

  • Ενημέρωση και Κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου για τις συνθήκες της Λέσχης
  • Πρωτοβουλία φοιτητών – εργαζομένων για να δράσουμε και να διεκδικήσουμε συλλογικά τα παραπάνω
  • Συζήτηση- Διαμαρτυρία στον Πρόεδρο – Υπεύθυνο της Λέσχης την Παρασκευή 28/3 

Μοιράσου το