Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Πλαίσιο Α.Ρ.Εν.Α, ΓΣ 18-3-2014

Μάρτιος 18, 2014 Πλαίσια

Πλαίσιο της Α.Ρ.ΕΝ.Α. [Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ]

Προς τη Γενική Συνέλευση

του Φ.Σ. ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» 18/3/14

Η αφορμή

Αν είσαι φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ σε δυο τουλάχιστον πράγματα θα εντρυφήσεις μέχρι το τέλος των σπουδών σου, στα οικονομικά και στην κρατική καταστολή.  Η εικόνα των ένοπλων σωμάτων ασφαλείας στον περίγυρο της ΑΣΟΕΕ αποτελεί πλέον σύνηθες και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Τόσο σύνηθες μάλιστα που σε κανένα δεν προκαλεί εντύπωση το να «σκοντάψει» σε κάποια ασπίδα, γκλοπ ή έλεγχο στο δρόμο του για τη σχολή. Την προηγούμενη Τετάρτη (12/3), τα ΜΑΤ για άλλη μια φορά πολιόρκησαν την ΑΣΟΕΕ κυνηγώντας μετανάστες μικροπωλητές και ζητώντας τα στοιχεία φοιτητών. Χαρακτηριστική η ρήψη κρότου λάμψης και δακρυγόνων στο προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου. Την ίδια μέρα ο πρύτανης με ανακοίνωσή του κλείνει την σχολή  «μέχρι νεωτέρας» βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι ως υπαίτιους για την κατάσταση αυτή αστυνομικούς, μετανάστες και «υποστηρικτές φοιτητές». Την Παρασκευή, η Σύγκλητος ανακοινώνει την επαναλειτουργία της σχολής από Δευτέρα και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει «θεσμικό πλαίσιο  ασφάλειας, βάσει του οποίου θα οργανωθούν και στελεχωθούν σε κάθε ΑΕΙ υπηρεσίες, που θα επιλαμβάνονται θεμάτων ασφάλειας και προστασίας των μελών και της περιουσίας των Ιδρυμάτων».

Πως ακριβώς ορίζει η Σύγκλητος το «θεσμικό πλαίσιο ασφάλειας»; Η Σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ επιλέγει συνειδητά να υλοποιήσει για πρώτη φορά στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση ένα παλιό απωθημένο των κυβερνώντων: την εισαγωγή ιδιωτικών εταιρειών security στις σχολές. Φουσκωτοί, παρακρατικοί, μπράβοι και άνθρωποι της νύχτας υπεύθυνοι για τη φύλαξη και τον έλεγχο του ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στις σχολές, στο πάλαι ποτέ δημόσιο δημοκρατικό πανεπιστήμιο.

Οι αιτίες

Την στιγμή που η Δημόσια Παιδεία κατεδαφίζεται και όλες οι κοινωνικές παροχές καταρρέουν, η κυβέρνηση στήνει τρομο-show έξω από το προαύλιο της σχολής μας που επιχειρούν να μας πείσουν πως για όλα φταίνε οι μετανάστες. Σκοπός αυτής της τακτικής είναι φυσικά να μας αποπροσανατολίσει από τα σημαντικά προβλήματα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι απολύονται, τα Πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται και δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των φοιτητών τους. Κεκτημένα δικαιώματά μας όπως αυτό της δωρεάν σίτισης- στέγασης, των δωρεάν συγγραμμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης διαλύονται. Για παράδειγμα, η ΑΣΟΕΕ, μια από τις μεγαλύτερες σχολές στην Αθήνα δεν έχει πλέον δικές της εστίες αλλά οι φοιτητές της στεγάζονται στην εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, όσον αφορά την εκμάθηση ξένων γλωσσών στο ΟΠΑ, οι φοιτητές από την μία, οφείλουν να καταβάλλουν όλο το ποσό της εκμάθησης στην αρχή χωρίς επιστροφή και οι διδάσκοντες αμείβονται πολύ χαμηλά και στο τέλος του έτους.

Πέρα απ’ όλα αυτά μας αναγκάζουν να φοβόμαστε και για την ενδεχόμενη διαγραφή μας. Σύμφωνα με το νέο νόμο της νεοφιλελεύθερης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προβλέπεται ότι όσοι φοιτητές και φοιτήτριες είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ πριν από το 2006 και δεν πέρασαν τις εξετάσεις σε όλα τους τα μαθήματα θα διαγραφούν οριστικά από τα μητρώα των πανεπιστημίων που φοιτούν. Αυτό το μέτρο είναι απαράδεκτο και βαθιά ταξικό, καθώς δε λαμβάνει υπόψιν του τους εργαζόμενους φοιτητές και τους φοιτητές που για λόγους υγείας ή άλλους σοβαρούς λόγους αναγκάζονται να αναβάλουν τις σπουδές τους. Βλέπουμε ότι δημιουργούνται ξεκάθαρα δύο ταχύτητες : από τη μία οι φοιτητές με οικονομική άνεση θα μπορούν να ολοκληρώνουν με ευκολία τις σπουδές τους, ενώ οι υπόλοιποι που είναι θύματα της οικονομικής ύφεσης αφήνονται στην τύχη τους.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο γελοία καταντά η στοχοποίηση των μεταναστών μικροπωλητών από την κυβέρνηση και το κράτος καταστολής, την στιγμή που η ίδια δημιούργησε τόσα προβλήματα. Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να πατάξει το παρεμπόριο τότε να στραφεί στην ρίζα του προβλήματος και όχι στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας. Είναι χρέος δικό της και του κράτους πρόνοιας να μεριμνήσει γι΄αυτούς που μέσα στην Ελλάδα της κρίσης προσπαθούν να επιβιώσουν από την πώληση μικροπραγμάτων.  Το να θεωρεί κανείς ότι υπαίτιος για τα την ύπαρξη του παρεμπορίου στην Ελλάδα είναι ο μικροπωλητής στο πεζοδρόμιο της ΑΣΟΕΕ είναι αφελές την ώρα που στις αποθήκες της Ομόνοιας και στα λιμάνια της COSCO ξεφορτώνονται ασταμάτητα αμέτρητες ποσότητες προϊόντων προς παράνομη διακίνηση χωρίς κανείς να κάνει κάτι γι αυτό.

Η κορυφή του παγόβουνου ήταν η ανακοίνωση της Συγκλήτου που ουσιαστικά ζητά η Πολιτεία να χρηματοδοτήσει security στις σχολές. Αν το κράτος έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τέτοια εγχειρήματα, καλύτερα να μεριμνήσει για το δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές έχουν ανάγκη για σίτιση-στέγαση-συγγράμματα και όχι για έναν ακόμη «μπαμπούλα» που θα τους υποδεικνύει τα «όρια» τους. Κατανοούμε πόσο θα βόλευε η ισοπέδωση των διαφορετικών απόψεων και η μαζοποίηση των φοιτητών στα πρότυπα του απολιτίκ, υπάκουου και «νομοταγή» φοιτητή , αλλά δε θα τους κάνουμε τη χάρη!

 

Ας μην τους αφήνουμε άλλο να αποφασίζουν για εμάς. Ας προβληματιστούμε και ας πάρουμε την θέση μας για όσα μας αφορούν μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Άμεση και μόνιμη απομάκρυνση των ΜΑΤ  γύρω από τον χώρο – άσυλο της ΑΣΟΕΕ
  • Δωρεάν σίτιση – στέγαση – συγγράμματα- μεταφορές από και προς την σχολή μας
  • Καμία απόλυση διοικητικού υπαλλήλου και επαναφορά όσων απολύθηκαν
  • Την ανάληψη πραγματικών ευθυνών εκ μέρους της Πρυτανείας

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  • Αντιφασιστική – Αντικατασταλτική πορεία του Φοιτητικού Συλλόγου με αφετηρία την ΑΣΟΕΕ στις γειτονιές της Βικτώριας και του Άγιου Παντελεήμονα
  • Συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20/3
  • Συμμετοχή στο αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 22  Μάρτη, στην Ομόνοια στις  14:00
  • Κατάληψη  της  σχολής   από σήμερα Τρίτη 18-3 μέχρι Πέμπτη 20-3

Μοιράσου το