Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Μπούντρης: για γερά στομάχια και γερές τσέπες

Οκτώβριος 2, 2017 Πολιτικά Κείμενα

Άλλη μια νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε. Εν τούτοις και πάλι το φαγητό του εστιατορίου μας συνεχίζει να χειροτερεύει. Μια καθημερινότητα γνωστή στους “παλιούς” φοιτητές έρχεται τώρα να καθιερωθεί και για τους πρωτοετείς. Για όσους δε γνωρίζουν η λέσχη της σχολής δεν ανήκει στο δημόσιο αλλά σε ιδιωτική εταιρία με την επωνυμία “ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ “ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ” ΑΦΟΙ ΜΠΟΥΝΤΡΗ ΑΕ” , η οποία έχει συνάψει σύμβαση με το πανεπιστήμιο. Η σύμβαση προβλέπει τη χρηματοδότηση του εστιατορίου από το κράτος με 1.300.000 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο δε τρώνε όλοι οι φοιτητές δωρεάν! Απεναντίας το πανεπιστήμιο εκδίδει μόνο 2.200 κάρτες σίτισης σε μια σχολή 10.000 φοιτητών, δηλαδή σχεδόν 1 στους 5 δικαιούται να φάει δωρεάν ενώ οι υπόλοιποι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν 2 ευρώ για κάθε γεύμα. Παράλληλα η ποιότητα του φαγητού είναι χαμηλή και αμφίβολων συνεπειών για την υγεία (μαγειρική σόδα, ξαναχρησιμοποιήμενα φαγητά κ.α. ) .Είναι λογικό λοιπόν να μάς αναγκάζουν να πληρώνουμε για να γευτούμε αυτά τα τρομερά πιάτα!

Σε μια περίοδο όπου οι νεοφιλελεύθερες πολιτκές δυσχεραίνουν την οικονομική κατάσταση των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των φοιτητών και πόσο μάλλον αυτών που προέρχονται από την επαρχία των οποίων οι οικογένειες επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα- το πανεπιστήμιο αντί να διευκολύνει αυτήν την κατάσταση με την παροχή τουλάχιστον της δωρεάν σίτισης την εντείνει ακόμη περισσότερο. Βλέπουμε λοιπόν ότι αγαθά τα οποία θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα, εν τέλει δεν είναι! Όταν ως φοιτητές περνάμε ένα μεγάλο μέρος της μεράς μας στη σχολή, θεωρούμε λογικό το πανεπιστήμιο να μάς εξασφαλίζει τη βασική ανάγκη της σίτησης και όχι να μάς επιβαρύνει με επιπλέον έξοδα. Παρατηρούμε ότι η συνεχής υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων από το κράτος δημιουργεί έδαφος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να εισχωρούν σε αυτό, ακόμη και σε τομείς όπως η σίτιση και να κερδοσοπούν εις βάρος μας.

Επειδή, λοιπόν, φαίνεται ότι πράγματα αυτονόητα εν τέλει δεν είναι δεδομένα, αποφασίσαμε να προβούμε σε κατάληψη του ταμείου της λέσχης της σχολής με βασικό αίτημα το δωρεάν φαγητό για όλους τους φοιτητές, όχι επειδή αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως πρωτοπορεία αλλά θέλοντας να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε το καθόλικό μας δικαίωμα στην δωρεάν σίτιση. Για να δείξουμε τις διαθέσεις μας από την αρχή της χρονιάς και για να μην παγιωθεί η παραπάνω κατάσταση είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε όσα μάς ανήκουν! Καλούμε όλους/ες τους φοιτητές/ριες είτε με είτε χωρίς τη κατάληψη να μη δεχτούν ούτε να βγάλουν κάρτα σίτισης αλλά ούτε και να πληρώσουν έστω και ένα ευρώ σε αυτούς που θέλουν να αισχροκερδήσουν εις βάρος μας! Αποτρέπουμε λοιπόν αυτή την κατάσταση εξ αρχής πρωτού γίνει καθημερινότητα για μια χρονιά!

Παλεύουμε για

  • Δωρεάν σίτιση

  • Καλύτερη ποιότητα φαγητού

  • Έξοδο των εργολαβιών από τα πανεπιστήμια


Μοιράσου το