Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Ποιων η δικαιοσύνη το δίκιο θα δικάσει; (Για την Ηριάννα και τον Περικλή)

Οκτώβριος 15, 2017 Πολιτικά Κείμενα

Πριν από μερικούς μήνες η Ηριάννα καταδισκάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (Σ.Π.Φ). Πέραν του ότι η Ηριάννα καταδικάστηκε με ανύπαρκτα στοιχεία, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της για αναστολή, με αποτέλεσμα η Ηριάννα να βρίσκεται φυλακισμένη. Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του Περικλή, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος με τα ίδια ανύπαρκτα στοιχεία. Στην πραγματικότητα, το μοναδικό στοιχείο για την επιβολή αυτής της ποινής ήταν μια έκθεση της αστυνομίας για ένα δείγμα dna, η οποία έχει αποδομηθεί από βιολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ερμηνεία του αποτελέσματος είναι επιστημονικά λανθασμένη και εν τέλει το δείγμα δεν ταυτοποιείται. Είναι σαφές βέβαια ότι το dna είναι απλά μια πρόφαση. Η Ηριάννα και ο Περικλής καταδικάστηκαν για τις προσωπικές-κοινωνικές τους σχέσεις. Η Ηριάννα επειδή είχε σχέση με έναν άνθρωπο που κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη Σ.Π.Φ και αθωώθηκε και ο Περικλής επειδή συγκατοικούσε με αυτό τον άνθρωπο.

Ένα άλλο πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, είναι αυτό του εκδικητικού χαρακτήρα που επιδεικνύει η δικαιόσυνη. Δηλαδή να κρατάει φυλακισμένους ανθρώπους, μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά τους. Μην ξεχνάμε το πρόσφατο παράδειγμα του αναρχικού-κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου, ο οποίος παρέμεινε για 5 χρόνια φυλακισμένος, μέχρι που αθωώθηκε. Βέβαια η δικαιοσύνη είναι εκδικητική μόνο σε περιπτώσεις αναρχικών και γενικότερα αγωνιστών/αγωνιστριών. Ο Εισαγγελέας που εισηγήθηκε τη φυλάκιση της Ηριάννας και απέρριψε το αίτημα για αναστολή, είναι ο ίδιος που αποφυλάκισε το δολοφόνο του Πάυλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος 4 χρόνια μετά τη δολοφονία βρίσκεται στο σπίτι του, περιφρουρούμενος από την αστυνομία.

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε διάφορα στελέχη της κυβέρνησης να κάνουν δηλώσεις υπεράσπισης προς το πρόσωπη της Ηριάννας, ωστόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει τεράστιες ευθύνες τόσο για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, όσο και για τις υποθέσεις δεκάδων άλλων πολιτικών κρατουμένων. Πιο συγκεκριμένα, οι προαναφερθέντες διώκονται με τον τρομονόμο (187α), τον οποίο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησε, αλλά προσπάθησε να τον επεκτείνει, με ακόμα πιο αυταρχικές διατάξεις. Επιπλέον, αν καταργηθεί άμεσα ο 187α, η Ηριάννα, ο Περικλής και τόσοι άλλοι που είναι φυλακισμένοι εντελώς άδικα, θα αφεθούν ελεύθεροι. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα της τάξης και της ασφάλειας, συνεχίζει να τιμωρεί και να εξοντώνει τους ανθρώπους που αγωνίζονται. Τη Δευτέρα 16/10, επανεξετάζεται στο Εφετείο Αθηνών το αίτημα της Ηριάννας και του Περικλή για αναστολή της ποινής τους. Να είμαστε όλοι έκει. Για το δίκιο. Για την Ηριάννα και τον Περικλή. Για τους ίδιους τους εαυτούς μας. Να μη συνηθίσουμε στην αδικία.

-Άμερη κατάργηση του 187α
-Λευτεριά στην Ηριάννα και τον Περικλή -Αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους

Μοιράσου το