Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

City Plaza: Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός

Μάιος 11, 2016 Πολιτικά Κείμενα

Από την αρχή της χρόνιας η πλατεία Βικτώριας αποτέλεσε  ένα χώρο προς διεκδίκηση: από τη μία η μισάνθρωπη προσέγγιση του κράτους και από την άλλη η έμπρακτη αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Με την πλατεία να απέχει ελάχιστα από τη σχολή μας, ζήσαμε και εμείς αυτές τις δυο διαφορετικές προσεγγίσεις προσπαθώντας να βρούμε τον τρόπο  «να ζήσουμε μαζί , να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και  με δικαιώματα».

Είδαμε αυτούς τους ανθρώπους, που έφυγαν κυνηγημένοι από τις χώρες τους να στοιβάζονται, να απομακρύνονται από τις πόλεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης,  να αντιμετωπίζονται σαν φαντάσματα και αντικείμενα τα οποία πρέπει να
«απομακρυνθούν» από τις πλατείες
.  Καθώς γινόταν  φανερό πως το κράτος δεν ήθελε και δεν μπορούσε να δώσει λύσεις στη προσφυγική κίνηση, αντιλαμβανόμασταν ότι το αλληλέγγυο κίνημα έπρεπε να προχωρήσει σε πιο διεκδικητικές και άμεσες παρεμβάσεις, πέρα από την απλή διατύπωση αιτημάτων.

Πριν από λίγες μέρες μια τέτοια παρέμβαση έγινε πραγματικότητα. Αλληλέγγυες/οι κατέλαβαν και επαναλειτούργησαν ως κέντρο φιλοξενίας και στέγασης προσφύγων το κλειστό εδώ και χρόνια ξενοδοχείο City Plaza στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Κατριβάνου. Η κατάληψη αυτή φιλοξενεί ήδη πάνω από 350 ανθρώπους και αποτελεί τη  δεύτερη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη. Με τακτές κοινές συνελεύσεις μεταναστών και αλληλέγγυων, με πρακτικές αυτοδιαχείρισης, με χώρους κοινωνικής και πολιτικής συνάντησης, μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε στο σήμερα μια εικόνα από το μέλλον που οραματιζόμαστε.

Εκτιμάμε ότι αυτή η κατάληψη και το αλληλέγγυο κίνημα  χρειάζεται να αποκτήσει οργανωμένα χαρακτηριστικά, αλλά και έναν συνεκτικό πολιτικό και κοινωνικό αντίκρισμα  που να θέσει στο προσκήνιο τις ανάγκες των μεταναστών, μετατρέποντάς τις σε ένα μαζικό διεκδικητικό κίνημα, αλλά και αναβαθμίζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκφράζεται.

Καλούμαστε λοιπόν να ενισχύουμε το εγχείρημα αυτό:

Πρώτον, γιατί αποτελεί έμπρακτη απάντηση στο κλείσιμο των συνόρων, στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, στη Συμφωνία της Ντροπής ΕΕ – Τουρκίας και στην αντιπροσφυγική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που γκετοποιεί, απελαύνει και καταστέλλει τους πρόσφυγες.

Δεύτερον, γιατί αποτελεί ένα κέντρο αγώνα στο οποίο πρόσφυγες και ντόπιοι μαζί, μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περιοχή, οργανώνουν την κινητοποίηση ευρύτερων τμημάτων εργαζομένων, ανέργων και αποκλεισμένων όχι μόνο ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό

Τρίτον, γιατί αποτελεί ένα πρότυπο πολυεθνικής αυτοοργάνωσης, κινηματικής αυτενέργειας και ανιδιοτελούς αλληλεγγύης.

Για αυτούς, αλλά και όλους τους λόγους του κόσμου, συμμετέχουμε ενεργά στο City Plaza και στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες, προσπαθώντας να οικοδομήσουμε μια αλληλεγγύη και μια καθημερινότητα που θα μοιράζονται και θα νικούν!

Μοιράσου το