Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ!

Φεβρουάριος 23, 2017 Πολιτικά Κείμενα

Τον τελευταίο καιρό, γίνεται πολύς λόγος για τις μπάρες που τοποθετούν στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού. «Μα οι άνεργοι δικαιούνται δωρεάν μετακινήσεις», «Και τι θες δηλαδή; Να μην πληρώνει εισιτήριο αυτός που μένει στη Φιλοθέη;», είναι μερικά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει την τοποθέτηση των μπαρών.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά. Καταρχάς, εμείς θεωρούμε ότι δε θα έπρεπε να υπάρχει εισιτήριο, από τη στιγμή που συντηρούμε τα ΜΜΜ μέσα από τους φόρους που μας επιβάλλονται. Αλλά ακόμα κι αν θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να πληρώνουμε εισιτήρια, ας αναλογιστούμε ποιοι χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Κατά κύριο λόγο τα μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιούνται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, δηλαδή από ανθρώπους που δεν εχουν την οικονομική δυνατότητα να συντηρούν το δικό τους μεταφορικό μέσο. Πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, η φορολογία ήταν χαμηλότερη, τα εισιτήρια κόστιζαν λιγότερο από 50 λεπτά και τα δρομολογία ήταν πιο συχνά. Τα τελευταία χρόνια, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν, οι φόροι αυξήθηκαν και οι τιμές των εισιτηρίων έχουν εκτοξευθεί στο 1,40, κι απ ότι φαίνεται θα αυξηθούν περαιτέρω. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν εργαζόμενοι με 300 ευρώ το μήνα, που δε μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Αυτοί οι άνθρωποι δε δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση, ούτε μειωμένο εισιτήριο. Και αναρωτιόμαστε: πού πηγαίνουν τα λεφτά από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων; Πώς είναι δυνατόν η φορολογία για τις δημόσιες υπηρεσίες να αυξάνεται και ταυτόχρονα να επικρατεί αυτή η κατάσταση στο χώρο των μεταφορών; Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η σημερινή κυβένρηση, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν ενδιαφέρονται ούτε για τα ΜΜΜ, ούτε για τις δημόσιες υπηρεσίες, ούτε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Στην πραγματικότητα απλά προσπαθεί να πετύχει τα εικονικά πλεονάσματα που απαιτούν οι δανειστές, να πληρώνει τους τόκους και τα χρεολύσια, χωρίς να υπολογίζουν τις ανάγκες των πολλών, τις ανάγκες όλων αυτών που δουλεύουν σα δούλοι και δε μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους. Η τοποθέτηση μπαρών στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού, έρχονται για να σιγουρευτεί η κυβέρνηση ότι δε θα περνάει κανένας «τζαμπατζής» χωρίς να πληρώσει. Μέχρι στιγμής, παρόλο που το εισιτήριο ήταν υποχρεωτικό, πολλές και πολλοί μετακινούνταν χωρίς εισιτήριο, μιας και δεν υπήρχαν ελεγκτές σε όλους τους σταθμούς. Πλέον, δε θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Μάλιστα, αλλάζουν και οι κάρτες. Πλέον στις κάρτες των επιβατών, θα αναγράφεται το ΑΦΜ και άλλα στοιχεία, ώστε να γνωρίζουν ποιος είσαι, αν έχεις χρέη στην τράπεζα κλπ.

Εμείς τους απαντάμε ότι «τζαμπατζήδες» είναι όλοι όσοι μας θέλουν να ζούμε δίνοντάς μας 300 και 400 ευρώ και να απαιτούν και να πληρώνουμε εισιτήρια. Δε «βγαίνουμε», δεν έχουμε να πληρώσουμε και δε θα πληρώσουμε. Η απάντηση θα έρθει μέσα από τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας. Να πληρώσουν αυτοί που τα έχουν.

Μοιράσου το