Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

ΕΦΕΕ

Οκτώβριος 15, 2009 Πολιτικά Κείμενα

Τι είναι η ΕΦΕΕ?

Η ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας ) ιδρύθηκε το 1963 με σκοπό να υπάρχει ένα όργανο (τριτοβάθμιο) το οποίο θα εκφράζει όλους τους φοιτclipboard01_32_thumb_large.jpgητές. Από τις εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους (εκτός από την περίοδο της δικτατορίας) προέκυπταν οι αντιπρόσωποι για το πανσπουδαστικό συνέδριο, στο οποίο συζητούνταν τα ζητήματα των φοιτητών και στο τέλος κάθε συνεδρίου εκλέγονταν το κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ.   Οι αποφάσεις του οργάνου αυτού έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν ή υπερβαίνουν την Γενική Συνέλευση των φοιτητών. Η ΕΦΕΕ έπαιζε κομβικό ρόλο στην πολιτική ζωή ακόμα και σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο για τους κοινωνικούς αγώνες και μπορούσε να παρεμβαίνει και να προβάλει τα φοιτητικά αιτήματα.

Οι ευθύνες τους !!
Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η ΔΑΠ άρχισε να κυριαρχεί στις φοιτητικές εκλογές , άρχισε και η ΕΦΕΕ να απονεκρώνεται. Το 1995 σταμάτησε να λειτουργεί. Μεγάλη είναι η ευθύνη της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ! Τότε γιατί δεν την ευνοούσαν τα αποτελέσματα των εκλογών οπότε και σταμάτησαν να συγκαλούνται συνέδρια, αλλά και πολύ αργότερα όταν το 2001 σε μια προσπάθεια για πανσπουδαστικό συνέδριο έβαλαν το συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ τις ίδιες μέρες. Θα ‘’αναρωτηθείτε’’ τι σχέση έχει το συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με την παρουσία της ΠΑΣΠ στην ΕΦΕΕ… Φυσικά λόγω του συνεδρίου δεν εμφανίστηκε κανείς στην ΕΦΕΕ σπάζοντας την απαιτούμενη απαρτία. Από την άλλη έχουμε την ΔΑΠ να λέει πως θέλει την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ, αλλά παρά την επιρροή που έχει στους συλλόγους δεν έχει κάνει κάτι για αυτό. Όταν βέβαια καλείται να απολογηθεί δηλώνει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν αποτυπώσει ήδη τη βούληση των φοιτητών και πως οι μειοψηφίες έχουν πλέον ηττηθεί.!

Γιατί θέλουμε ΕΦΕΕ?
Εμείς όλα αυτά τα χρόνια διεκδικούμε και θεωρούμε επιτακτική την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ. Η ύπαρξη μιας κεντρικής πολιτικής διαδικασίας θα αναγκάζει ουσιαστικά τις παρατάξεις του δικομματισμού να τοποθετούνται κεντρικά και ενιαία σε ζητήματα, χωρίς έτσι να μπορούν να αποποιούνται των ευθυνών τους για το τι κάνουν σε άλλες σχολές. Έτσι δεν θα μπορούν να αλλάζουν στάση κατά πως τους βολεύει για να ψαρέψουν ψήφους. Ακόμη θα δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητικούς συλλόγους που δεν λειτουργούν, με την εξαίρεση των φοιτητικών εξάρσεων, να αποκτήσουν πολιτική δραστηριοποίηση κόντρα στους κυρίαρχους μηχανισμούς των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ που έχουν μετατρέψει το συνδικαλισμό σε πελατειακές σχέσεις παρατάξεων- φοιτητών (σημειώσεις, προγράμματα ,ανάθεση προβλημάτων) . Πέραν αυτού, η ύπαρξη κεντρικού ελέγχου θα ενισχύει την πίεση για δημοκρατικές εκλογές όπως για παράδειγμα στην σχολή μας όπου ποδοπατείται η δημοκρατία. Πίεση, δηλαδή, στην ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ για την ύπαρξη παραβάν και λευκού ψηφοδελτίου στην ΑΣΟΕΕ.

Η ριζοσπαστική αριστερά μέσα στην ΕΦΕΕ πρέπει να παλέψει να αλλάξει τους συσχετισμούς, να δώσει λόγο στην αριστερά εκεί οπού αυτή δεν τον έχει, να κάνει προτάσεις για κινητοποιήσεις και δράσεις λειτουργώντας προωθητικά, να ορθώσει τον αντίλογο εκεί όπου για άλλη μια φορά  ΠΑΣΠ και ΔΑΠ θα προσπαθήσουν να στήσουν τους μηχανισμούς τους.        

Μοιράσου το