Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Ευκαιρία να τελειώσουμε με την καραμέλα του “για τη Marfin δε λέτε τίποτα”

Νοέμβριος 2, 2016 Πολιτικά Κείμενα

Εξήμιση χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο τριών υπαλλήλων στην Τράπεζα της Marfin και έπειτα από πέντε χρόνια δικαστηρίων και  ανυπόστατων κατηγοριών, ο αναρχικός Θ.Σιψας κρίθηκε αθώος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Εδώ και πέντε χρόνια κατηγορούνταν για το φονικό εμπρησμό στο υποκατάστημα της marfin με μόνη μαρτυρία μια ανώνυμη καταγγελία. Πέντε χρόνια διασυρμού της προσωπικότητας του με στημένες δικές, λασπολογίες και χυδαία προπαγάνδα και όλα αυτά γιατί;

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ο Θ. Σιψας «επιλέχθηκε» στοχευμένα από το σύστημα  ως ένοχος λόγω της πολιτικής του ταυτότητας, δηλαδή το ότι είναι αναρχικός. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλλαν τα ΜΜΕ με την κυρίαρχη προπαγάνδα και την αναπαραγωγή της  θεωρίας των δύο άκρων, εξισώνοντας αντιεξουσιαστές, αριστερούς, αναρχικούς και αγωνιστές με δολοφόνους, φασίστες και εγκληματίες. Όλα αυτά συνέβησαν σε κομβικό χρονικό σημείο, τη στιγμή που η τότε κυβέρνηση ψήφιζε το 1ο μνημόνιο και οι διαδηλώσεις ήταν πιο μεγάλες από ποτέ. Η κοινωνία μας έμπαινε στο φαύλο κύκλο των μνημονίων και του ΔΝΤ και ο νεοφιλελευθερισμός δεν είχε άλλο τρόπο να μας “πείσει” πέρα από την τρομοκρατία και τη βία.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, το σύστημα επεδίωξε να αποκρύψει τη δικιά του καθημερινή και συστημική βία, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη απ τη δυναμική εκείνης της διαδήλωσης και των αιτημάτων τα οποία εξέφραζε το κίνημα που ξεπρόβαλλε τότε. Κατηγορώντας τον θ. Σίψα προσπαθούσε να στοχοποιήσει συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους του ανταγωνιστικού κινήματος και κοινωνικές ομάδες καθώς και να ποινικοποιήσει τις κοινωνικές αντιστάσεις και τους κοινωνικούς αγώνες.

Οι πραγματικοί υπαίτιοι βρίσκονται στη διεύθυνση της Τράπεζας και είναι αυτοί που απειλούσαν με απολύσεις τους εργαζόμενους σε περίπτωση που απεργούσαν, αυτοί που δεν είχαν προβλέψει έξοδο κινδύνου και δεν είχαν πάρει τα ελάχιστα μέτρα πυρασφάλειας (και εν τέλει για την υπόθεση πράγματι έχουν ήδη καταδικαστεί 3 στελέχη της Marfin για τα οποία δεν ακούμε να γίνεται συχνά λόγος). Τέλος, ελπίζουμε οι ένοχοι που έριξαν τη μολότοφ σε κτίριο με ανθρώπους μέσα να βρεθούν γρήγορα και το κράτος να δείξει την ίδια αγωνία να τους καταδικάσει όπως έκανε και με τον αναρχικό αγωνιστή Θ.Σιψα.

Ο Θ. Σίψας θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας που αντιστέκεται

(Η φωτογραφία επιλέχθηκε για να δείξει το μέγεθος της πορείας της ίδιας μέρας)

Μοιράσου το