Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Για μια άλλη Γενική Συνέλευση

10 Οκτωβρίου, 2012 Πολιτικά Κείμενα

Κατ αρχήν, τι είναι η Γενική Συνέλευση; Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο (πρωτοβάθμιο) όργανο λήψης αποφάσεων του Φοιτητικού Συλλόγου, όλων δηλαδή των φοιτητών της σχολής. Όλα αυτά τα χρόνια βέβαια η Γ.Σ. του Φ.Σ. ΑΣΟΕΕ δεν γίνεται όπως θα θέλαμε. Αρχικά καλείται εξαιρετικά σπάνια, δηλαδή επετειακά κάθε 17 Νοέμβρη, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Σ., επειδή σε αυτό πλειοψηφούν οι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, που αποφεύγουν τις συλλογικές και πολιτικές γενικότερα διαδικασίες, για να μην μπουν σε ουσιαστική συζήτηση και να διατηρήσουν έτσι τις πελατειακές τους σχέσεις.

Άλλα φαινόμενα που παρατηρούνται στις Γ.Σ. είναι η γηπεδική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τους παθιασμένους πασπιτοδαπίτες καθώς και τα “τρένα” δηλαδή μπλε και πράσινα τσούρμα  φοιτητών που έρχονται στο τέλος μόνο για να ψηφίσουν την παράταξη, πολλές φορές χωρίς να γνωρίζουν καν το θέμα της συνέλευσης. Επιπλέον η Γ.Σ. έχει καταντήσει ένα μικρό κοινοβούλιο όπου οι “πεφωτισμένοι” εκπρόσωποι εκφωνούν τους λόγους τους, κάνουν τις προτάσεις τους και οι φοιτητές μόνο ζητωκραυγάζουν και ψηφίζουν. Στο περιβάλλον αυτό οι φοιτητές δεν μπορούν να πάρουν το λόγο, δεν μπορούν να ακούσουν τις τοποθετήσεις, και στην ουσία αποκλείονται από την διαμόρφωση των αποφάσεων. Αυτό είναι όμως μια υγιής Γ.Σ. ή ένα αρρωστημένο πανηγύρι;

Η Γ.Σ. θα όφειλε να είναι πολύ διαφορετική. Μια διαδικασία αμεσοδημοκρατική, όπου να μπορεί ο καθένας ισότιμα να πάρει το λόγο και να συμμετέχει στην διαμόρφωση των αποφάσεων. Ο καθένας θα έχει το λόγο ισότιμα αν δεν πρέπει να ανεβαίνει στο προεδρείο και να νιώθει εκτεθειμένος σε 500 άτομα για να μιλήσει. Ο καθένας θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στην διαμόρφωση των αποφάσεων αν οι αποφάσεις δεν αποτελούν έτοιμα πλαίσια αλλά αν προκύπτουν από τη συζήτηση και τις προτάσεις των φοιτητών. Επίσης πρέπει να απορριφθεί η λογική της ανάθεσης και όλοι όσοι ψήφισαν κάποια απόφαση να συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίησή της και όχι να την αναθέτουν σε “ειδικούς”. Για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε χρειάζεται να αναλάβουμε δράση όλοι και όλες. Γιατί στη τελική αυτό είναι για μας η Γ.Σ., μια εστία αντίστασης όπου συζητάμε και οργανώνουμε δράσεις απέναντι σε αυτούς που λεηλατούν τις ζωές μας. Ένας τόπος όπου η συλλογική μας επιθυμία για αξιοπρεπή ζωή μετατρέπεται σε διεκδίκηση και πάλη.

 Στο πρακτικό κομμάτι λοιπόν, οι προτάσεις μας για την διαδικασία είναι:

  • Να μη γίνει η συνήθης διαδικασία πρωτολογιών, δευτερολογιών και ερωτήσεων αλλά ένας κύκλος τοποθετήσεων όπου κάθε φοιτητής είτε συμμετέχει σε συλλογικότητα είτε όχι να μπορεί να πάρει τον λόγο από τη θέση του.
  • Να συλλέγονται όλες οι προτάσεις και από συλλογικότητες και από άτομα και να γίνεται προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού, για συγκερασμό τους σε ένα ενιαίο πλαίσιο απόφασης.

 Ήρθε η ώρα να επιστρέψει η πραγματική πολιτική στο πανεπιστήμιο.

Τέρμα πια στους φοιτητές-χειροκροτητές. Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Μοιράσου το