Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Γιατί πρέπει να απέχουμε από τις φετινές φοιτητικές εκλογές

Για άλλη μια χρονιά οι φοιτητικές εκλογές της ΑΣΟΕΕ είναι στον αέρα. Υπάρχει κίνδυνος να μη διεξαχθούν και πάλι οι εκλογές του συλλόγου μας ή να διεξαχθούν χωρίς τη συμμετοχή αρκετών δυνάμεων που παρεμβαίνουν στο σύλλογο. Πρυτανεία – Σύγκλητος και η πλειοψηφία των καθηγητών αμφισβητούν την ύπαρξη φοιτητικού συλλόγου στην ΑΣΟΕΕ. Η πρόταση μας για το ζήτημα των εκλογών του συλλόγου μας είναι ξεκάθαρη. Ο ρόλος τους είναι η έκφραση των φοιτητών/τριών σε σχέση με τα πολιτικά σχέδια εντός του συλλόγου και για να μπορούν πραγματικά να σημαίνουν κάτι θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια. Να είναι ενιαίες με συμμετοχή – έκφραση όλων των δυνάμεων και σχεδίων, μαζικές με συμμετοχή όλων των φοιτητών/τριών, δημοκρατικές χωρίς νοθεία και εκβιαστικές ψήφους και να διεξάγονται στον χώρο που ζούμε και περνάμε την καθημερινότητά μας δηλαδή στη σχολή μας.

Φέτος, λοιπόν δύο μέρες πριν τις εκλογές, η ΠΑΣΠ καλεί τους φοιτητές να ψηφίσουν στο γήπεδο του μπάσκετ  Σπόρτινγκ. Το παράδοξο της υπόθεσης δεν είναι ότι δεν εμφανίστηκαν ποτέ στις τελευταίες συνελεύσεις στις οποίες συζητήθηκε το ζήτημα των εκλογών της ΑΣΟΕΕ (μιας και χρόνια σαμποτάρουν το ανώτερο όργανο του συλλόγου μας) αλλά ότι απέρριψαν χωρίς κάποιον ουσιώδη λόγο την πρόταση που καταθέσαμε ως Ενωτική Πρωτοβουλία η οποία ενείχε όλες τις δυνάμεις, σχετικά με το κτίριο της σχολής στην οδό Τροίας. Αυτήν την πρόταση την καταθέσαμε και στη Γενική Συνέλευση θεωρώντας ότι οι ίδιοι οι φοιτητές/τριες είναι αυτοί/ες που θα πρέπει να αποφασίσουν για την τοποθεσία και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Βέβαια ο λόγος που η ΠΑΣΠ απέρριψε την πρόταση μας είναι βαθιά ουσιαστικός. Η ΠΑΣΠ αλλά και η ΔΑΠ στο βαθμό που της αναλογεί φέρουν τη βασική ευθύνη για τον εκφυλισμό του συλλόγου και όλων των διαδικασιών του, καλώντας τους φοιτητές να απέχουν από αυτές, βάζοντας εμπόδια για τη διεξαγωγή εκλογών εντός του ασύλου (με πρόσχημα τη δράση ομάδων που εναντιώνονται στις εκλογές), και τη σχολή να πληρώνει υπέρογκα ποσά για να νοικιάζει χώρους. Την ίδια στιγμή που για τις ανάγκες των φοιτητών/τριών η χρηματοδότηση είναι μηδαμινή (βλ. Ζάππειο 2017 με κόστος 4.000ευρώ και αστυνομική προστασία). Απώτερος στόχος είναι η διεξαγωγή εκλογών για λίγους και εκλεκτούς ακόμη και με μοναδικό ψηφοδέλτιο το δικό της, σε μια διαδικασία που θα ελέγχει από την αρχή μέχρι το τέλος της, ποιοι φοιτητές την ψηφίζουν και ποιοι όχι (βλ. απουσία παραβάν), θα νοθεύει την κάλπη για να βγει ακόμα πιο δυνατή (άκυρα ψηφοδέλτια που περνούν ως έγκυρα) και θα καλεί τον κόσμο να την ψηφίσει βάσει των σημειώσεων, της γραμματειακής υποστήριξης που προσφέρει και της συμμετοχής της στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου, μιλώντας στο όνομα του φοιτητικού συλλόγου χωρίς αυτός να είναι παρών.

Για εμάς, ο ρόλος της αριστεράς στο πανεπιστήμιο πρέπει να είναι καταλυτικός και πάγιος. Είναι η υπεράσπιση – διεύρυνση των κεκτημένων του φοιτητικού κινήματος όπως η ύπαρξη και δράση των συλλόγων, η μαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων και των συλλογικών διαδικασιών που οι φοιτητές/τριες ισότιμα θα συζητούν, θα αποφασίζουν και θα δρουν, η υπεράσπιση του ασύλου που διασφαλίζει την ελευθερία ιδεών στις σχολές, την πολιτική δράση και τους αγώνες των φοιτητών, το δικαίωμα στη δημόσια – δωρεάν παιδεία για όλους/ες, η εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασιακής προοπτικής και εργασιακών δικαιωμάτων, η εκδίωξη φασιστικών – ρατσιστικών – σεξιστικών αντιλήψεων. Στη βάση των παραπάνω συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές για να εκφράσουμε μια άλλη φωνή μέσα στο σύλλογο, όχι για να σφραγίσουμε την διάλυση του. Αναγνωρίζουμε τη σημασία του να διεξάγεται αυτή η διαδικασία και οι φοιτητές/τριες  να αποφασίζουν τους όρους της και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή. Σε καμία όμως περίπτωση δε βλέπουμε αυτή τη διαδικασία ως αυτοσκοπό χωρίς να θέτουμε τα δικά μας κριτήρια. Επειδή αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα ύπαρξης συλλόγων – συνδικαλισμού και φοιτητικών εκλογών δε δεχόμαστε οι εκλογές να απομακρύνονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο από τον κοινωνικό μας χώρο, να γίνονται τσιφλίκι μιας πολιτικής δύναμης. Γιατί δε δεχόμαστε αυτή η διαδικασία να διεξάγεται σε ένα καθεστώς ποινικοποίησης του ίδιου του ασύλου και να αποτελεί μια διαδικασία μάχης μηχανισμών την οποία θα νομιμοποιήσουμε με την συμμετοχή μας.

Η μάχη για την μαζικοποίηση των διαδικασιών του συλλόγου μας, την επαναφορά του συνδικαλισμού και την ενδυνάμωση της συλλογικής πάλης και αλληλεγγύης μεταξύ των φοιτητών δεν τελείωσε ακόμα. Όλα τα σχέδια θα κριθούν από την επομένη κιόλας των εκλογών για το ποιος εντέλει συμβάλλει και σε ποια κατεύθυνση στην ανασυγκρότηση του συλλόγου. Γι΄ αυτό και δίνουμε χρόνια τη μάχη προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητικές εκλογές εκεί που ανήκουν, στην ΑΣΟΕΕ και με σωστούς όρους γνωρίζοντας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αδυναμία επιστροφής τους και για τους άλλους συλλόγους πανελλαδικά.

Καλούμε λοιπόν όλους τους φοιτητές/τριες και τις αριστερές δυνάμεις της σχολής να μη νομιμοποιήσουμε ούτε στο ελάχιστο εκλογές εκτός ΑΣΟΕΕ απέχοντας από την εκλογική διαδικασία που θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Σπόρτινγκ και να δώσουμε μάχη για την επιστροφή τους με σωστούς όρους στη σχολή μας! Στο Σπόρτινγκ παίζουμε μπάσκετ ΔΕΝ κάνουμε εκλογές !

Μοιράσου το