Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Το 1/3 περίπου της ηπειρωτικής και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας έχει παραχωρηθεί σε πετρελαϊκούς κολοσσούς που ενοχοποιούνται για ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές και εξυπηρετούνται από την εκμετάλλευση και το αιματοκύλισμα Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Tο 2019 προβλέπεται να είναι καθοριστικό για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες και στην Αιτωλοακαρνανία, στη ΒΔ Πελοπόννησο, στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το οικονομικό όφελος είναι ελάχιστο μπροστά στο ρίσκο που μπορεί να φέρει μια περιβαλλοντική καταστροφή ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως αφορά περιοχές που έχουν στηρίξει την οικονομία τους στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό και ότι τα μεγαλύτερο τμήμα των κερδών θα μείνει στις πολυεθνικές που έχουν αναλάβει τα έργα. Πρόκειται για σχέδιο, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την υποκριτική ρητορική για την προστασία του κλίματος και για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Ήδη οι ερευνητικές εξορύξεις έχουν επιφέρει ρύπανση του αέρα, αποψίλωση δασών, ρύπανση υδάτινων πόρων, διαρροές, προβλήματα στην υγεία των κατοίκων κ.α. και μάλιστα έχουν επιτραπεί  και σε προστατευόμενες περιοχές, παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι «οι περιοχές natura θα παραμείνουν άθικτες».

 

Φαίνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι μπροστά στην ‘’ανάπτυξη’’ και το κέρδος δεν υπολογίζεται καθόλου η ποιότητα των ζωών μας και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές από τη εταιρεία ‘’ Eldorado Gold’’, όπου η εν λόγω εταιρεία σε αντίθεση με την επιθυμία και τις διεκδικήσεις των κατοίκων της, κατέστρεψε τον φυσικό πλούτο της περιοχής καθώς και τους  υδάτινους  πόρους της ΒΑ Χαλκιδικής της οποίας προβλέπει μαζικές αποστραγγίσεις και υποβάθμιση της ποιότητάς τους. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα η οικολογική καταστροφή και η υποβάθμιση των ζωών μας. Τελευταία παραδείγματα είναι η καύση των σκουπιδιών στην Βόλο, όπου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την οικιστική περιοχή του Βόλου, με βαριές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής  και του περιβάλλοντος.

Εμείς ως απάντηση στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας προτάσσουμε τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Έναν τομέα στον οποίο η χώρα μας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως λόγω των φυσικών της πόρων ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο πλανήτης δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Τα συμφέροντα όμως των πολυεθνικών και του κράτους εμποδίζουν την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Γι’ αυτό παλεύουμε κόντρα στα συμφέροντα των πολυεθνικών και διεκδικούμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.

 

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Πέμπτη 21/2/19 στις 18:00

Μοιράσου το