Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Υπάρχει ζωή πρίν το θάνατο

Σεπτέμβριος 29, 2009 Πολιτικά Κείμενα

                                                                Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;
Κάπως έτσι σκεφτόμαστε τα τελευταία χρόνια και πολύ περισσότερο τους τελευταίους μήνες ελεω οικονομικής κρίσης. Είναι γεγονός, πλέον, ότι εργοστάσια και παραγωγικές μονάδες σε όλη τη χώρα έχουν ξεκινήσει απολύσεις και μειώσεις μισθών, ενώ απ’ τα επίσημα χείλη της Κυβέρνησης προαναγγέλλεται πάγωμα μισθών, πλήρης ελαστικοποίηση της εργασίας με εβδομάδα τεσσάρων ή και τριών ημερών, επιβολή έκτακτων φόρων στα λαϊκά στρώματα και περιστολή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Alumil: Εργοδοτική πρωτ
E.E..jpgοπορία
Η μείωση αποδοχών των εργαζομένω
ν με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας, που πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, γίνεται ήδη πράξη σε επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Πρωτοστάτης αυτής της προσπάθειας είναι ο ιδιοκτήτης του ομίλου Alumil και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γιώργος Μυλωνάς. Η εταιρία του προχώρησε στη μείωση του χρόνου εργασίας 1.300 εργαζομένων κατά 1,5 ώρα την ημέρα και κατά 20% των αποδοχών τους για ένα εξάμηνο. Το παράδειγμα της ακολούθησαν και άλλες εταιρίες όπως η «Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος», η «Πυραμίς» και όχι μόνο. Όπως είναι εμφανές, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ έκανε την δουλειά του. Μέσω της επιχείρησης του και χωρίς να χρειάζεται να λογοδοτήσει σε κανέναν, έδειξε τον δρόμο σε κάθε εργοδότη να συμπεριφέρεται ως μοντέρνος «τσιφλικάς». Με πρόσχημα, πλέον, την οικονομική κρίση μπορούν να απολύουν, να εξαναγκάζουν σε παραιτήσεις, διαθεσιμότητες και αναγκαστικές άδειες, και να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης και τους μισθούς των εργαζομένων.

Είσαι γυναίκα; Τόσο το καλύτερο : Η ζωή αρχίζει στα 65…
Μέσα σε όλα αυτά, την προηγούμενη βδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την καταδικαστική του απόφαση, σχετικά με το ζήτημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών και των γυναικών στο Δημόσιο και τα Σώματα Ασφαλείας. Η ΕΕ απαγορεύει οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τις αποδοχές, αλλά και άμεσα ή έμμεσα οφέλη (χρηματικά ή όχι) που προκύπτουν από την σχέση εργασίας, καθώς αυτό αντιβαίνει στην αρχή της ίσης μεταχείρισης. Με βάση αυτό άνοιξε νέος κύκλος συζητήσεων σχετικά με την εξίσωση των ορίων ηλικίας, όλος τυχαίως, προς τα πάνω. Είναι, μια τρομερή ευκαιρία, για την εργοδοσία και την Κομισιόν να περάσουν την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» πλαγίως, με την στήριξη φυσικά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Γιατί όπως πολύ καλά μπορούμε να καταλάβουμε, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα μπορούσε να γίνει προς τα κάτω, αλλά τότε οφελειμένοι θα ήταν οι εργαζόμενοι…

Δικομματισμός : Σταθερά στο πλάι του κόσμου…της εργοδοσίας

Η πολιτική των δύο μεγάλων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις αλλαγές αυτές. Το ασφαλιστικό και οι νέες εργασιακές σχέσεις είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους αλλά οι πράξεις τους δείχνουν με ποιανού μέρος είναι και ποια συμφέροντα εκπροσωπούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιτροπή σοφών για την απασχόληση (με επικεφαλής τον Κουκιάδη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) προτείνει:

  • Ελαστικό ωράριο που θα καθορίζεται από την εργοδοσία
  • ελεύθερες απολύσεις
  • μείωση αποζημιώσεων,
  • συμβάσεις μερικής απασχόλησης


Μας επιφυλάσσουν το μέλλονpapoudia.jpg της επισφαλούς εργασίας χωρίς δικαιώματα, της «γενιάς των 700€». Το ΠΑΣΟΚ μπροστά στη σκληρή επίθεση της ΝΔ στους εργαζόμενους, φαίνεται να παίζει το ρόλο της συναινετικής αντιπολίτευσης αναβαθμίζοντας το αντεργατικό του παρελθόν. Επιμένει στους αντιλαϊκούς νόμους περί ευελιξίας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων (βλέπε «σχέδιο νόμου ΠΑΣΟΚ για ανεργία) και επιχειρεί αντί να καταργήσει, να διαιωνίσει την απαράδεκτη μορφή και περιεχόμενο των προγραμμάτων stage. Το ΠΑΣΟΚ, επιστρέφοντας στον τόπο του «εγκλήματος», διαιωνίζει την ανασφάλιστη απασχόληση των νέων με πλήρες ωράριο και άθλιες αμοιβές περίπου 400-500 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα προτείνει και την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.

Στα κέρδη σκλάβοι, στις ζημιές συνέταιροι…
Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εμείς οι νέοι εργαζόμενοι, οι αυριανοί εργαζόμενοι – σημερινοί φοιτητές μαζί με όλο τον κόσμο της εργασίας παλεύουμε με όπλο τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Για να δουλεύουμε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να δουλεύουμε. Θα είμαστε όλοι και όλες στο δρόμο στη γενική απεργία στις 2 Απρίλη. Για να εκφρ
άσουμε την οργή μας και την αγανάκτησή μας σε αυτούς που μας κλέβουν τις ζωές. Για να διεκδικήσουμε το μέλλον μας.

•    Όλοι και όλες συμμετέχουμε στη γενική συνέλευση του Φ.Σ. ΑΣΟΕΕ την Τετάρτη 1 Απρίλη στο Αμφ. Α στη 13.00!

•    Όλοι και όλες συμμετέχουμε στη γενική απεργία την Πέμπτη 2 Απρίλη !

•    Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση στις 2 Απρίλη, 12μ. στο μουσείο !Μοιράσου το