Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Κείμενο Πρωτοετών

Οκτώβριος 7, 2009 Πολιτικά Κείμενα

 

                                                   ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

 

 

Μιας και οι κόποι τόσων χρόνων απέφεραν για σένα αυτήν την θέση στην ΑΣΟΕΕ, μάλλον σου αξίζουν συγχαρητήρια! Καλωσόρισες λοιπόν στα μέρη μας και καλή αρχή. Να ξέρεις ότι τα φοιτητικά σου χρόνια είναι από τα καλύτερα και δημιουργικότερα της ζωής σου. Γι’ αυτό καλό είναι να μην περιλαμβάνουν μόνο καφέδες και clubbing σε συνδυασμό με την ανάλυση των συστημάτων που εφαρμόζουν ο Ζικο και ο Τεν Κατε.

 

 

Η θητεία μας στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει στόχο να μας καταστήσει ολοκληρωμένους επιστήμονες makfaldaprwtowteis.jpgώστε σε μια «άγρια» αγορά εργασίας να είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το μόνο που πρέπει να κοιτάς είναι τα μαθήματα και οι εργασίες σου (όπως ίσως σου πουν κάποιοι από τους καθηγητές σου). Αντίθετα σημαίνει ψάξιμο και αμφισβήτηση πέρα από όσα διδάσκονται. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης πρέπει να γνωρίζει και άλλες οικονομικές θεωρίες πέρα από τις διδασκόμενες ώστε π.χ. να μην θεωρεί ως αυτονόητη λύση για την Ολυμπιακή Αεροπορία την ιδιωτικοποίηση και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων της. Το ψάξιμο, όμως, δεν έγκειται μόνο σε καθαρά επιστημονικά πεδία αλλά και σε γενικότερα ζητήματleftaprwtoeteis.jpgα της κοινωνίας όπως τα πολιτιστικά θέματα (μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, λογοτεχνία) ή προβλήματα όπως η θέση των γυναικών και τα ρατσιστικά κρούσματα που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται όλο και περισσότερο με αποκορύφωμα τα γεγονότα στον Άγιο Παντελεήμονα.

 

Κοιτάζοντας λοιπόν λίγο παραπέρα, ίσως να διαπιστώσεις και προβλήματα στην ΑΣΟΕΕ, όπως αυτό του κτιριακού (σε ορισμένα μαθήματα οι φοιτητές δεν χωράνε στα αμφιθέατρα τους κι έτσι αναγκάζονται είτε να κάθονται στα σκαλιά είτε να αποχωρούν!), της στέγασης (75 περίπου δωμάτια για 3000+ φοιτητές από επαρχία!!) ή της αργοπορημένης παράδοσης των βιβλίων (πολλές φορές και μετά τα Χριστούγεννα!!!). Επίσης σε κάποια τμήματα την εντατικοποίηση των σπουδών που μας επιβάλλεται με τρόπους όπως η υποχρεωτική παράδοση (πολλές φορές ανούσιων) εργασιών που επηρεάζουν τον τελικό βαθμό. Σε γενικότερο επίπεδο, ίσως παρατηρήσεις ότι ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της παιδείας δέχεται ισχυρά πλήγματα, μέσω της προσπάθειας που έγινε για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά κυρίως μέσω της αναγνώρισης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών ως ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. klooun.jpg

Όλα τα παραπάνω, ανάγονται, σε τελική ανάλυση, στον χώρο της πολιτικής, επομένως αν αποφασίσεις να ασχοληθείς μ’ αυτά θα έρθεις αντιμέτωπος με το φοιτητικό κίνημα και τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Ίσως έχεις ακούσει ή διαβάσει πολλά για τα κόμματα που σε περιμένουν στην γωνία μόνο και μόνο για να αποσπάσουν την ψήφο σου στις φοιτητικές εκλογές. Σίγουρα την πρώτη σου επαφή με αυτά την είχες κατά την εγγραφή σου στην σχολή όπου όμορφα αγόρια και κορίτσια από τις δυο μεγάλες παρατάξεις, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, «σκοτώνονταν» για το ποιος θα σε εξυπηρετήσει πρώτος (και θα αποσπάσει το τηλ. σου βεβαίως, βεβαίως). Γνωρίζοντας τις καλύτερα, θα διαπιστώσεις πως οι παρατάξεις αυτές το μόνο που σου ζητούν είναι να τις εμπιστευτείς (=ψηφίσεις) και αυτές θα φροντίζουν για τα προβλήματά σου χωρίς εσύ να χρειαστεί να κάνεις κάτι άλλο. Η ιστορία όμως μας έχει διδάξει ότι δικαιώματα μας τα κατακτούμε με μαζικές κινητοποιήσεις και όχι στον καναπέ του σπιτιού μας.

Επειδή γνωρίζουμε ότι απευθυνόμαστε σε μια γενιά που πρωταγωνίστησε τον περασμένο Δεκέμβρη που είναι μια γενιά που ξέρει να αγωνίζεται και να διεκδικεί, θα πρέπει όλοι μαζί να  ασχοληθούμε με τα προβλήματα της σχολής μας και της παιδείας γενικότερα (καθώς έχουν άμεσο αντίκτυπο σ’ εμάς) και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα την ένταξη σε κάποια παράταξη αν και η συλλογικότητα πάντα πετυχαίνει περισσότερα από την ατομική διεκδίκηση. Εν πάση περιπτώσει, καθοριστικό ζήτημα είναι η καθημερινή αμφισβήτηση πάνω σε ό,τι μας παρουσιάζεται ως απόλυτη αλήθεια και η συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου Φοιτητών μέσα από τις οποίες δεν καταθέτουμε απλά την ψήφο μας σε κάποια παράταξη αλλά μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας για τα όσα συμβαίνουν στο πανεπιστήμιο και παίρνουμε αποφάσεις για το μέλλον μας, αποφάσεις που έχουν σημαντική ισχύ και δεν είναι ανούσιες.

 

 

Ως Αυτόνομη Ριζοσπαστική Ενότητα της ΑΣΟΕΕ (Α.Ρ.ΕΝ.Α.) επιλέγουμε να είμαστε ένα αυτόνομο σχήμα χωρίς εγγεγραμμένα μέλη, δεσμεύσεις και ιεραρχία, ανοικτοί σε οποιονδήποτε αμφισβητεί αυτά που του παρουσιάζονται ως μοναδικές αλήθειες.

 

 

Επίσης συμμετέχουμε στην Αριστερή Ενότητα μαζί με τα Αριστερά Σχήματα γιατί επιλέγουμε τον δρόμο της ενότητας της αριστεράς και του συντονισμού με άλλα φοιτητικά σχήματα και ανένταχτους φοιτητές από όλη την Ελλάδα. Ακόμα, μετέχουμε στο κίνημα ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό και την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

                

aren_1.jpg                                                                         

 

 

 

Μοιράσου το