Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Υπεργολαβίες

Σεπτέμβριος 26, 2009 Πολιτικά Κείμενα

Aντίσταση
                   Aλληλεγγύη
                                         Aξιοπρέπεια              

 

                                                                      mall.jpg

Η επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας Κούνεβα στις 23/12 έφερε στην επιφάνεια με τον πιο βίαιο τρόπο τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και το καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας που βιώνουν οι περίπου 20.000 εργαζόμενοι/ες στο χώρο της καθαριότητας καθώς και την πρακτική των υπεργολαβιών σύμφωνα με την οποία γίνεται ο καθαρισμός των δημοσίων κτιρίων και χώρων.

Και στα Πανεπιστήμια, όπως σε όλους τους δημόσιους χώρους πλέον, ο καθαρισμός των κτιρίων δίνεται ως υπεργολαβία, σε ιδιωτικές εταιρείες που απασχολούν τις εργαζόμενες/ους με μισθούς πείνας, υπό το καθεστώς της εργοδοτικής τρομοκρατίας και τις περισσότερες φορές χωρίς καθόλου ένσημα αντί για βαρέα και ανθυγιεινά όπως θα έπρεπε.

Στην ΑΣΟΕΕ, ο καθαρισμός των χώρων έχει δοθεί υπεργολαβία στην εταιρεία ΦΑΣΜΑ Α.Ε. Τα τελευταία χρόνια έχουμε όλοι παρατηρήσει τη μείωση, και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό, των καθαριστριών της σχολής, με αποτέλεσμα να απασχολούνται σήμερα μόνο δέκα καθαρίστριες με καθήκοντα καθαρισμού για όλη τη σχολή.

Επειδή το καθεστώς υπεργολαβίας μας φέρνει στο μυαλό ανασφάλιστη εργασία και επιτήρηση από προϊστάμενους-ρουφιάνους του αφεντικού, έχουμε καταθέσει αίτημα προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, προκειμένου να μας γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την εταιρεία ΦΑΣΜΑ, το καθεστώς και τις συνθήκες απασχόλησης των καθαριστριών και να μας δοθούν εξηγήσεις για τις μειώσεις αυτές στο προσωπικό καθαρισμού. Φυσικά απάντηση ακόμα δεν έχουμε πάρει και επόμενη συνεδρίαση Συγκλήτου δεν έχει προγραμματισθεί…

Στο The Mall-ΑΣΟΕΕ, η «δωρεάν σίτιση» είναι ένα ακόμα μαγαζί, μιας και η διαχείριση του εστιατορίου αλλά και του κυλικείου δεν γίνεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο, αλλά έχει δοθεί με διαγωνισμό σε κερδοσκοπικές εταιρίες οι οποίες για να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν τα κέρδη τους, εξουθενώνουν τους υπαλλήλους και ρίχνουν επικίνδυνα την ποιότητα του φαγητού. Ίδια η ιστορία και για το μαγαζί της «δωρεάν στέγασης» καθώς οι εστίες που προσφέρει η ΑΣΟΕΕ δεν είναι κτίρια που ανήκουν στο δημόσιο, αλλά σε κερδοσκοπικές εταιρίες ξενοδοχείων οι οποίες πληρώνονται από το δημόσιο. Όσο για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών… μια βόλτα μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: «Γιατί ο καθαρισμός, η σίτιση κτλπ να δίνονται υπεργολαβία σε επιχειρήσεις αντί να αναλαμβάνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο να προσλαμβάνει το ανάλογο και απαραίτητο προσωπικό???». Άλλωστε θα κόστιζε λιγότερο να προσλαμβάνεται κατευθείαν το προσωπικό αντί να επενοικιάζεται από εταιρίες οι οποίες αφού το πληρώσουν(;) θα τους μείνει και κάτι στην τσέπη. Την απάντηση την έχει δώσει η Κυβέρνηση με τη συνεχή προσπάθειά που καταβάλει για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Προσπαθούν να αναθέτουν όσο το δυνατόν περισσότερες λειτουργίες του Πανεπιστημίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να μας βάλουν σε μια λογική ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί παρά να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με επιχειρήματικούς φορείς να δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτό. Η δική μας απάντηση δόθηκε μέσα από το φοιτητικό κίνημα του 2006-2007 που με τους αγώνες του στάθηκε εμπόδιο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους και δήλωσε πως θα υπερασπίζεται πάντα το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο.

Από τις 17 Μάρτη η πρυτανεία του Α.Π.Θ. τελεί υπό κατάληψη στην κατεύθυνση της έμπρακτης αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη των εργαζόμενων στον καθαρισμό και τη φύλαξη από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Η δυναμική αυτή κίνηση φοιτητών και εργαζομένων, ενάντια στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την επισφάλεια και το καθεστώς επινοικίασης φοβίζει το πολιτικό προσωπικό της αγοράς και του κράτους. Γι αυτό και συσπειρώνεται το αντιδραστικό μπλοκ. Οι πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ. χρησιμοποιούν τα  πάντα φιλόξενα σ' αυτούς Μ.Μ.Ε  για να κραυγάσουν τρομοϋστερικά για το άσυλο και να καλέσουν σε αντισυγκέντρωση με σκοπό τον τερματισμό της κατάληψης.
Συντάσσουν τις φωνές τους με όλους τους φύλακες της τάξης και της ασφάλειας των αφεντικών, των ΜΜΕ και το φασίστα εισαγγελέα Σανιδά, που απειλούν πλέον άμεσα όλες τις καταλήψεις εντός και εκτός σχολών. Οι απειλές τους δεν μπορούν να μας καταστείλουν. Αντίθετα, δυναμώνουν την αλληλεγγύη μας προς το Α.Π.Θ.

Σ' αυτούς που σκούζουν στα παράθυρα της τηλεόρασης πως μέσα στο άσυλο δραστηριοποιούνται ομάδες βίας, απαντάμε πως αυτές οι ομάδες μας είναι γνωστές. Είναι οι εργολάβοι και οι εταιρίες που καταπατούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα και κερδοσκοπούν ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους/ες, αφού χαίρουν ασυλίας και μέσα στα πανεπιστήμια.

Οι απόψεις μας αυτές δεν αποτελούν έκφραση φιλανθρωπίας απέναντι στους εργαζόμενους, ούτε μια πράξη "επαναστατικότητας" εκ του ασφαλούς. Είναι προϊόν της συνείδησης του γεγονότος πως στα χαμηλωμένα βλέμματα των καθαριστριών, βλέπουμε τον εαυτό μας σε λίγα χρόνια, αν όχι από τώρα. Συνείδησης του γεγονότος πως εμείς ατομικά δε θα έχουμε διαφορετικό μέλλον , πως αν δεν αντισταθούμε με συλλογικές δράσεις δε θα τη βγάλουμε καθαρή. Πως αντίθετα με τις φαντασιώσεις που μας τρέφει ένα ολόκληρο σύστημα για το πανεπιστήμιο… και εμάς μαύρα και ανασφάλιστα μας θέλουν να δουλεύουμε.
Μακριά από την επιθυμία να γίνουμε αφεντικά ή διαχειριστές των ζωών των άλλων, επιλέγουμε το βλέμμα των εργαζομένων, μεταναστών/στριών, των κρατούμενων να σταματήσει να είναι χαμηλωμένο.

Καλούμε όλους και όλες την ΤΕΤΑΡΤΗ 8/4 σε διαμαρτυρία στην πρυτανεία

Ενάντια στο καθεστώς υπεργολαβίας στην ΑΣΟΕΕ

Ενάντια στο μεγάλο παζάρι των εργασιακών δικαιωμάτων που στήνεται στο Πανεπιστήμιο με τους εργολάβους.

Έξω οι εργολάβοι από τις σχολές
κανένας εργαζόμενος/η ενοικιαζόμενος, ανασφάλιστος, επισφαλής. 

Μοιράσου το