Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Καμία έκπτωση στα δικαιώματα των κρατουμένων

Δεκέμβριος 13, 2017 Πολιτικά Κείμενα

 

Στις 9 Νοεμβρίου 2017 ξεκίνησε η συζήτηση στη βουλή επί του νέου σωφρονιστικού κώδικα που συνέταξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία ανοίγει μια σημαντική κουβέντα για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το σωφρονιστικό μας σύστημα. Ο νέος κώδικας προς ψήφιση έρχεται να αναιρέσει κεκτημένα δικαιώματα χρόνων για τα οποία οι κρατούμενοι/ες και το αλληλέγγυο κίνημα είχαν παλέψει. Η υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση καταρρίπτει τους αγώνες αυτούς και φέρνει μέτρα τόσο σκληρά που ακόμα και δεξιές κυβερνήσεις δεν είχαν τολμήσει να προτείνουν.

Ο νέος σωφρονιστικός κώδικας προβλέπει αυθαιρεσία στα κριτήρια χορήγησης αδειών, ακόμα και των εκπαιδευτικών, τα οποία θα βρίσκονται στην ευχέρεια του κάθε εισαγγελέα και του πειθαρχικού συμβουλίου φυλακής. Ενώ μέχρι στιγμής απαιτούνταν αιτιολογημένη απόφαση μόνο για τη μη χορήγηση της άδειας, πλέον στο νομοσχέδιο αναφέρεται αιτιολογημένη απόφαση για κάθε τακτική άδεια κρατουμένων. Ταυτόχρονα, η μορφή των αδειών αλλάζει καθώς οι κρατούμενοι/ες θα έχουν 2 επιλογές είτε έξοδο με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι κόστους 15€ τη μέρα που χρεώνεται στον κρατούμενο) είτε με κατ’ οίκον περιορισμό. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνεται η μεταφορά και κράτηση, ανάλογα με τη διαγωγή του κρατουμένου, σε ειδικά καταστήματα φυλάκισης, συνθήκη η οποία παραπέμπει σε φυλακές τύπου Γ. Στο νομοσχέδιο επιπλέον περιέχεται αναγκαστική καταγραφή και περιορισμός ως προς τον αριθμό (μέχρι 7) των τηλεφωνικών αριθμών που καλεί κάθε κρατούμενος/η και επαναφορά της χρήσης υαλόφρακτου κατά την επίσκεψη η οποία δυσχεραίνει την αμεσότητα στην επικοινωνία.

Ο εν λόγω κώδικας νομιμοποιεί για πρώτη φορά την ακύρωση αναδρομικών μεροκάματων και την αφαίρεση ευεργετικού υπολογισμού των ημερών ποινής σε περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος του κρατουμένου. Παράλληλα, δίνεται δικαιοδοσία στην κάθε πολιτική εξουσία να πραγματοποιεί ή όχι την μεταγωγή κρατουμένου/ης και να επιλέγει το κατάστημα φυλάκισης. Η κορύφωση του νέου σωφρονιστικού κώδικα είναι η καθιέρωση περεταίρω εξευτελιστικών σωματικών ελέγχων, σαν τον κολπικό και πρωκτικό έλεγχο, που είχε καταργηθεί μετά και από τους αγώνες της Κ.Γκουλιώνη και άλλων κρατουμένων.

Το νομοσχέδιο που έχει προταθεί είναι απαραίτητο να ‘’μείνει στο συρτάρι’’ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να λογοδοτήσει για αυτό, καθώς κατά τη προεκλογική του εκστρατεία  ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ευνοϊκότερη μεταχείριση των κρατουμένων και καλύτερες συνθήκες εντός των φυλακών. Ο σωφρονιστικός κώδικας που θέλουν να περάσουν έχει εκδικητικό χαρακτήρα, προωθεί ένα στείρο παραδειγματισμό και σε καμία περίπτωση δεν κατευθύνει στον σωφρονισμό των κρατουμένων. Εμείς οφείλουμε να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση, να συμπαρασταθούμε στους αγώνες των κρατουμένων όπως σε αυτούς της Π.Ρούπα και του Ν.Μαζιώτη στα αιτήματα ελαστικοποίησης ωραρίου των επισκεπτηρίων τους.

Μοιράσου το