Κρίση στην οικονομία = Κρίση στην παιδεία
Η οικονομική κρίση και η υπαγωγή της Ελλάδας στον έλεγχο της τρόικας έχουν αλλάξει ριζικά το κοινωνικό και οικονομικό τοπίο της χώρας. Η ανεργία, η συρρίκνωση κοινωνικών παροχών, η μείωση μισθών και συντάξεων, η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου παίρνουν ήδη εκρηκτικές διαστάσεις. Ασφαλώς, όπως φάνηκε οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ περί ύπαρξης χρημάτων ήταν ψέματα. Βαδίζοντας σταθερά σε μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική καλούν το μισθωτό και το συνταξιούχο να πληρώσουν την κρίση ενώ το μεγάλο κεφάλαιο έχει διασφαλίσει τα κέρδη του. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ γίνονται αλλαγές και περικοπές σε όλα τα δημόσια αγαθά και κυρίως στο τομέα της παιδείας.
Σ’ αυτήν την επίθεση που δέχεται η δημόσια παιδεία η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου προσπαθεί να κάνει τη κρίση ευκαιρία, να μετατρέψει τον χώρο του πανεπιστημίου σε μια βαριά βιομηχανία παραγωγής πτυχίων και να δημιουργήσει τον νέο ευέλικτο και εύκολα εκμεταλλεύσιμο εργαζόμενο χωρίς δικαιώματα κάτι που αναμφίβολα συμφωνεί με τις επιταγές της Μπολόνια. Δυστυχώς, το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία που μας ετοιμάζουν τείνει να καταργήσει τον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου προωθώντας ριζικές αλλαγές στην ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία του. Οι αλλαγές στην εκπαίδευση στοχεύουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της και στην δημιουργία ενός πειθαρχημένου και ευέλικτου και αποδοτικού εκπαιδευτικού συστήματος στις αγορές και στο κεφάλαιο. Οι απειλές που εξαπέλυσε η υπουργός αφορούν ένα νέο πανεπιστήμιο με καταγραφή της παρουσίας και απόδοσης των φοιτητών, όπου οι ίδιοι δεν θα συμμετέχουν στη διοίκηση του πανεπιστημίου καθώς θα δημιουργηθεί ένα Ανώτατο Συμβούλιο από εξωπανεπιστημιακούς Μάνατζερς που θα δίνει αναφορά μόνο στο Υπουργείο Παιδείας. Ακόμη υπονοείται πληρωμή διδάκτρων αφού η χρηματοδότηση θα δίνεται απευθείας στο φοιτητή για να την κατανείμει και όχι στο πανεπιστήμιο και θα δημιουργηθεί κουπόνι φοιτητή για την πρόσβαση στις υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα γίνεται φανερό ότι οι παροχές του ιδρύματος (στέγαση, σίτιση) θα ανοιχτούν στον ιδιωτικό τομέα.
Όλα τα παραπάνω καταστρέφουν κάθε όραμα, απομυζούν κάθε ψήγμα δημιουργικότητας από τη σημερινή νεολαία και την ωθούν στην παραίτηση.
«Και τι μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά;»
Η ιδιώτευση ποτέ δεν βοήθησε την εξέλιξη και την πρόοδο μιας κοινωνίας. Γι' αυτό και κάποτε την επέβαλλαν τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα στους πολίτες. Γι αυτό και την καλλιεργούν οι εκάστοτε κυβερνώντες, απ’ τη Μεταπολίτευση μέχρι σήµερα, σε κάθε περίοδο που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ακόµα πιο σκληρή οικονοµική, κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική. Αυτό κάνουν και σήμερα και εν μέσω οικονομικής κρίσης επιδιώκεται η πλήρης απαξίωση της πολιτικής, της συλλογικότητας και των διεκδικητικών αγώνων μέσα στο πανεπιστήμιο και έξω από αυτό. Έτσι, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ καλλιεργώντας τηλογικήτηςισοπέδωσης και της ταύτισηςτων πάντωνοδηγούν τους φοιτητές στην απάθεια!
Η αντίσταση δεν είναι δουλειά των «ειδικών»!
Προκειμένου να διατηρείται ζωντανή σε κάθε εποχή η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, χρειάστηκε και χρειάζεται κάποιοι να πιστεύουν σε αυτό, να σκέφτονται και να μοιράζονται τις αγωνίες και τον προβληματισμό τους µε το διπλανό τους. Έτσι, μονάχα, αναπτύχθηκαν και μπορούν να αναπτυχθούν κοινωνικές αντιστάσεις,να ακούγονται αιτήµατα και να συμβαίνουν αλλαγές προς το καλύτερο. Η συμμετοχή όλων μας στην Γενική Συνέλευση, το αμεσοδημοκρατικό όργανο του Συλλόγου μας, επιβάλλεται.
Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε στη συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης
ΟΛΟΙ–ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 20/10 ΩΡΑ 13:00 AΜΦ. Α
ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ