Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Περικόπτω, περικόπτεις, περικόπτει..

Μάρτιος 22, 2011 Πολιτικά Κείμενα

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την μη έγκριση της τακτικής μηνιαίας επιχορήγησης για 20 πανεπιστημιακά ιδρύματα και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης λόγω απουσίας έλλειψης οικονομικών στοιχείων, στοιχείων που θα έδιναν μια σαφέστερη εικόνα για την οικονομική πραγματικότητα. Στον μακρύ κατάλογο βρέθηκε (μαζί με ΑΠΘ, Πάντειο, Μετσόβειο) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την απόφαση να έχει άμεση επίδραση στην λειτουργία των ιδρυμάτων και ειδικότερα στους τομείς της μισθοδοσίας και των αναλωσίμων υλικών.

Ταυτόχρονα, οι φορείς από τον χώρο του βιβλίου αναστέλλουν προσωρινά την έναρξη της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμάτων λόγω χρεών ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ του Υπουργείου Παιδείας από το 2005, ενώ παράλληλα δεν έχουν καταβληθεί οι πόροι για τη διανομή μέσω του πολυδιαφημισμένου προγράμματος «Εύδοξος».

Ακόμα και αν δεν υπάρχει μέχρι σήμερα επίσημη επιβεβαίωση από τα αρμόδια Υπουργεία, δεν μπορούμε παρά να εντοπίσουμε σημάδια μίας γενικότερης πολιτικής περικοπών απέναντι σε ό,τι ακόμη μπορεί να χαρακτηριστεί Δημόσιο και Δωρεάν, και ταυτόχρονα απουσία οποιασδήποτε πρόνοιας για την υποστήριξη θεμελιωδών λειτουργιών του εκπαιδευτικού συστήματος. Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι επίκειται η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου της Α. Διαμαντοπούλου για την Παιδεία που έχει ως βάση του την υποχρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

 Το πιο εξοργιστικό, ίσως, της πρότασης του Υπουργείου Οικονομικών είναι η ευκολία με την οποία ζητήθηκε η προσωρινή κατάργηση της χρηματοδότησης, χωρίς παράλληλα να καταλογιστούν ευθύνες στις (οικονομικές και όχι μόνο) διοικήσεις του εκάστοτε ιδρύματος και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οργανισμού. Αντίθετα, μεγάλοι χαμένοι αυτής της κίνησης θα είμαστε πρώτοι από όλους εμείς οι ίδιοι, τη στιγμή μάλιστα που ήδη αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του «Εύδοξου» (σύγγραμα και τόμος, εμπόδια σε φοιτητές παλαιότερων ετών), τις ελλείψεις σε υποδομές και διδακτικό προσωπικό (κατάργηση εργαστηρίων, απομάκρυνση διδασκόντων ΠΔ 407/80), την επισφάλεια στους χώρους εργασίας.. 

Καλούμε σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 29 Μαρτίου

Συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 30 Μαρτίου

Μοιράσου το