Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Πλαίσιο 10/1/13

Ιανουάριος 11, 2013 Πλαίσια

 

 

 

Πλαίσιο της Α.Ρ.Εν.Α. [Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ] προς τη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 10/1/13 του ΦΣ ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέρτουλας» για την αστυνομική εισβολή στη σχολή

 Τα γεγονότα

Στις 28 Δεκέμβρη, εν μέσω των χριστουγεννιάτικων διακοπών και σε μια άδεια από φοιτητές σχολή, πραγματοποιήθηκε έπειτα από κυβερνητική εντολή επιχείρηση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ.  Με πρόσχημα την ‘’πάταξη του παρεμπορίου’’ μπάτσοι όλων των ειδών με εισαγγελική κάλυψη και τη σιωπηλή συνενοχή της Πρυτανικής Αρχής του πανεπιστημίου, εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ, και προχώρησαν στο προαύλιο σε  16 προσαγωγές μεταναστών πού είχαν καταφύγει εκεί και κατάσχεσαν την πραμάτεια των περισσοτέρων. Παρόμοιες τακτικές ‘’σκούπας’’ είναι σύνηθες φαινόμενο τα δύο τελευταία χρόνια για όσους κινούμαστε στην περιοχή. Εκείνη την ημέρα όμως, η αστυνομία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Όχι μόνο εισέβαλε στη σχολή παραβιάζοντας κάθε έννοια του ασύλου, αλλά παραβίασε στο υπόγειο τα στέκια πολιτικών συλλογικοτήτων των φοιτητών, ερευνώντας τα εξονυχιστικά και παίρνοντας δαχτυλικά αποτυπώματα. (λες και πρόκειται για γιάφκες εγκληματιών!) Μεταξύ αυτών και το στέκι της Α.Ρ.ΕΝ.Α, ενώ έκλεψαν και τον εξοπλισμό του κινηματικού ραδιοσταθμού 98FM που εξέπεμπε από την ΑΣΟΕΕ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάμερες τηλεοπτικών καναλιών βιντεοσκόπησαν την “τρομερά επιτυχημένη” αστυνομική επιχείρηση και έτσι στήθηκε ένα ιδανικό τρομοshow για τα νέα των 8, με τα καθεστωτικά ΜΜΕ να δίνουν ρεσιτάλ παραπληροφόρης.  Γιατί όμως αυτή η εισβολή στην ΑΣΟΕΕ είναι κάτι που μας αφορά όλους και όλες;

Το πρόσχημα του παρεμπορίου

Η πάταξη του παρεμπορίου αποτελεί ξεκάθαρα το πρόσχημα για την όλη επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ. Αν η κυβέρνηση και το υπουργείο προστασίας του πολίτη στόχευαν στην πραγματική καταπολέμηση του φαινομένου, δε θα κατέτρεχαν με κάθε ευκαιρία τους μετανάστες μικροπωλητές που αποτελούν τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας, αλλά την οργανωμένη μαφία που κρύβεται πίσω από την παραεμπόρια και θησαυρίζει από αυτήν. Ας μην ξεχνάμε δε ότι αυτή η δραστηριότητα για τους μετανάστες  δεν αποτελεί επιλογή αλλά ζήτημα επιβίωσής τους και γι’αυτόν το λόγο ακριβώς στεκόμαστε δίπλα τους στην πράξη, κατανοώντας ότι η σημερινή δική τους θέση ίσως αποτελεί εικόνα από το μέλλον μας. Στη συγκεκριμένη συγκυρία βέβαια, εν μέσω βαθιάς κρίσης, μνημονίων και με τη λίστα Λανγκάρντ να καίει το πολιτικό κατεστημένο, γίνεται φανερό ότι η στοχοποίηση των μικροπωλητών που εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί δεν είναι καθόλου τυχαία. Ανέκαθεν οι μετανάστες χρησίμευαν στο σύστημα ως φθηνά εργατικά χέρια, ώστε να δημιουργούν τη μέγιστη δυνατή υπεραξία για τους εργοδότες. Τώρα όμως, πέρα από το να τους εκμεταλλευθούν, προσπαθούν να τους χρεώσουν το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τα απανωτά λουκέτα και τη γενικότερη οικονομική δυσχέρεια της αγοράς.   

Λες και για αυτήν την κατάσταση φταίνε οι πλανόδιοι μικροέμποροι και όχι οι πολιτικές της συγκυβέρνησης και τα μνημονιακά μέτρα. Λες και δεν υπήρχαν μικροέμποροι στην Ελλάδα σε παλιότερες εποχές φτώχειας. Λες και οι καταναλωτές σήμερα έχουν την οικονομική άνεση να αγοράσουν τα ‘’αυθεντικά’’ προϊόντα σε τιμές αγοράς για να ικανοποιήσουν κάποιες ανάγκες τους. Λες και οι μπάτσοι που τους αναθέτει το κράτος να πατάξουν το παρεμπόριο δεν είναι αυτοί που το τροφοδοτούν συμμετέχοντας στα κυκλώματα.Λες και η φοροδιαφυγή του μετανάστη μικροπωλητή είναι σημαντικότερη από την φοροδιαφυγή των εφοπλιστών  και των μεγάλων επιχειρήσεων στην οποία οι κυβερνώντες κάνουν τα στραβά μάτια.

Η αλληλεγγύη μας με τους μετανάστες είναι αδιαπραγμάτευτη. Πολεμάμε την εξαθλίωση, όχι τους εξαθλιωμένους.

 

Τελικά τι σημαίνει η εισβολή στην ΑΣΟΕΕ;

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται η αστυνομία στην ΑΣΟΕΕ. Την είχε ξανακαλέσει ο πρύτανης όταν ο Φοιτητικός Σύλλογος έκανε μονοήμερη κατάληψη για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τα ΜΑΤ πάει ένας χρόνος που έχουν κατασκηνώσει έξω από την ΑΣΟΕΕ ενώ οι συμμορίες της ΔΕΛΤΑ έχουν εισβάλει ήδη δύο φορές μέσα στους χώρους τη σχολής, πάντα υποτίθεται παρά τις εντολές. Κοινές επιθέσεις με χρυσαυγίτες, δακρυγόνα, κρότου λάμψης μέσα στη σχολή και στο προαύλιο, ακόμα και απειλή με όπλο. Ασφαλίτες που τσεκάρουν συνεχώς όποιον προσέρχεται στη σχολή. Σκηνικό που θυμίζει  άλλες εποχές. Εποχές που κάποιοι νοσταλγούν. Και σε αυτούς του νοσταλγούς ανοίγει το δρόμο η υπάρχουσα κυβέρνηση. Βαφτίζουν τους εαυτούς τους μετριοπαθείς και κέντρο λέγοντας ότι πολεμούν τα άκρα αλλά το ένα από αυτά το στηρίζουν και το προστατεύουν ολοφάνερα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού προστασίας του πολίτη κ.Δένδια είναι ενδεικτικές της πιο δεξιάς προπαγάνδας των τελευταίων ετών, που σκοπό έχει να εξισώσει αυτά τα ‘’δύο άκρα’’, δηλ. από τη μία όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται για την αλλαγή και από την άλλη όσους ακολουθούν νεοναζιστικές πρακτικές και εκφασίζουν την ελληνική κοινωνία.

Όλα τα παραπάνω όμως δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά συνθέτουν μια συνολικότερη εικόνα εκφοβισμού. Η εισβολή της αστυνομίας στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη καθώς και η σύλληψη διοικητικών υπαλλήλων που απεργούσαν, η επίθεση στη κατάληψη των φοιτητών στις εστίες του ΠΑ.ΜΑΚ. με την επέμβαση και πάλι της αστυνομίας, και πολλά ακόμη περιστατικά, είναι προσπάθειες απονομιμοποίησης κάθε συλλογικού αγώνα και κάθε πολιτικής διεκδίκησης ενάντια στην βαρβαρότητα που βιώνουμε όλοι μας εντός και εκτός πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα είναι εμφανής η επιδίωξη αποκοπής του Πανεπιστημίου από την κοινωνία και το αγωνιζόμενο κομμάτι της. Τελικός στόχος είναι να εθιστούμε, να συνηθίσουμε σε σκοτεινές λογικές, να συνηθίσουμε στον φόβο και στην παραίτηση από κάθε ριζοσπαστική δράση.

Τέλος, η επίθεση στην ΑΣΟΕΕ σε συνδυασμό με την εισβολή στην ιστορική κατάληψη της Βίλλας Αμαλίας, και χθες μόλις στην κατάληψη Σκαραμαγκά, αποτελεί ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο να ανοίξει διάπλατα πια ο δρόμος στην Χρυσή Αυγή και να σβήσει κάθε φλόγα αντίστασης στο κέντρο της πόλης, μιας και τα τρία αυτά σημεία ήταν και είναι παραδοσιακά πηγές αντίστασης ενάντια στη φασιστική δράση.

 

 Σπάμε το φόβο – Εναντιωνόμαστε στη κρίση

Περισσότερο τώρα παρά ποτέ βρισκόμαστε στη μέση ενός οικονομικού και πολιτικού πολέμου. Μπορεί κανείς να δει τα θύματα του ν’αργοπεθαίνουν σε κοινή θέα στους δρόμους της πόλης ενώ άλλα να δίνουν απότομο τέρμα μόνα τους στη ζωή τους. Κάποιοι κάνουν ακόμα πως δεν καταλαβαίνουν. ΔΝΤ, ΕΕ, εργοδότες, μιντιάρχες, κυβερνήσεις, ξένες και ντόπιες ελίτ μας απομυζούν για να συνεχίσουν να πλουτίζουν. Για να μη συνηθίσουμε στην ασχήμια αυτού του τοπίου που έχουν ετοιμάσει για εμάς χωρίς εμάς, οφείλουμε να αντιληφθούμε την ανάγκη για συλλογικό αγώνα, ώστε να μη ζήσουμε μίζερες ζωές μέσα στη φτώχεια, την ανεργία και τον αυταρχισμό.

Η δική μας κοινωνία δε χωράει ρατσιστικές διακρίσεις, φασισμό, αστυνομοκρατία, ούτε μέτρα εξαθλίωσης παρμένα από κυβερνήσεις-εντολοδόχους που μας οδηγούν στην ανέχεια και τη μετανάστευση. Η δική μας κοινωνία δεν ανέχεται ένα πανεπιστήμιο για λίγους και προνομιούχους, πρυτάνεις-φερέφωνα και αδιάφορους φοιτητές-χειροκροτητές.

Η δική μας κοινωνία απορρίπτει τον ατομικό δρόμο και θέτει στην πρώτη γραμμή το διάλογο και τις συλλογικές διαδικασίες. Προτάσσει το ηθικό απέναντι στο νόμιμο και τη δικαιοσύνη απέναντι στη νομιμότητα.

Έλληνες και μετανάστες ενωμένοι εναντιωνόμαστε στη λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών και στο σύστημα που τις γεννά. Οι ανάγκες μας για φοίτηση, δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια είναι πάνω από τα κέρδη και την τρομοκρατία τους.

                                     

Υ.Γ.1.  Όσο για το πρύτανη ,που  προφανώς είχε ρόλο στην εισβολή, είναι μια μαριονέτατης εκάστοτε εξουσίας. Από ,υποτίθεται, αρνητής του νόμου   Διαμαντοπούλου έχει φτάσει να κάνει πράγματα που ούτε επί χούντας δεν   δεχόντουσαν να κάνουν οι πρυτάνεις. Κομμάτι κι αυτός τηςκλίκας,  παρέα με τον Κολλιτζά, τον Αλογοσκούφη, τον  Παπακωσταντίνου δεν έχει  πια τίποτα να προσφέρει στο δημόσιο  πανεπιστήμιο.  Είναι ανεπιθύμητος!

Υ.Γ.2. Άνδρο ανομίας είναι η Πρυτανεία και όχι οι εστίες αντίστασης μέσα και έξω από την ΑΣΟΕΕ

 

απελευθέρωση των δύο μεταναστών που ακόμα κρατούνται

αλληλεγγύη στη Βίλλα Αμαλίας και στη Κατάληψη Σκαραμαγκά

άμεση και μόνιμη απομάκρυνση των ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ

σαφή καταδίκη της εισβολής στην ΑΣΟΕΕ εκ μέρους της Πρυτανείας

κάτω τα χέρια από το άσυλο

 

Προτάσεις δράσεις:

  • Κατάληψη διαρκείας στη Πρυτανεία μέχρι καταδίκη της επίθεσης της αστυνομίας από το Πρύτανη
  • Κατάληψη της σχολής Παρασκευή 11/1 με αντίστοιχες δράσεις (εκδηλώσεις, προβολές, μοιράσματα)
  • Η ΑΣΟΕΕ κέντρο αντιφασιστικού αγώνα στη περιοχή με εξωστρεφή δράση. Δημιουργία ομάδας εργασίας από το Σύλλογο για διεξαγωγή φεστιβάλ μετά την εξεταστική.

Μοιράσου το