Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Πλαίσιο ΓΣ 13/11/12

Νοέμβριος 18, 2012 Πλαίσια

Πλαίσιο της Α.Ρ.ΕΝ.Α. [Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ]

Προς τη Γενική Συνέλευση

του Φ.Σ. ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» 13/11/12

 

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!

 Βιώνουμε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπου τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα πλήττονται από την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική μιας ξεπουλημένης κυβέρνησης που στην πράξη αποτελεί ένα φερέφωνο της τρόικας. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το παραμυθάκι περί αναδιαπραγμάτευσης και σταδιακής απαγκίστρωσης φαινόταν ακόμα πιστευτό από μεγάλη μερίδα Ελλήνων και η διάψευση ήρθε απότομα. Σύμφωνα με το νέο πακέτο μέτρων προβλέπονται περικοπές σε δαπάνες στην παιδεία, την υγεία, τους μισθούς και τις συντάξεις, αύξηση των εισιτηρίων στα ΜΜΜ, επιπλέον μείωση του κατώτατου μισθού, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη και περίπου 30.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα! Σα να μην έφταναν αυτά, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους και μειώσεις φόρων για τους υψηλόμισθους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες! Το Δ.Ν.Τ., η Ε.Κ.Τ. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλλον έχουν βάλει σαν στόχο να γυρίσουν το χρόνο πολύ πίσω, στην εποχή του μεσαίωνα, διότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι η εξαθλίωση των εργαζόμενων και συνταξιούχων υπάρχει περίπτωση να σταματήσει. Μόλις προχτές ψηφίστηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός, ο οποίος ουσιαστικά είναι η επικύρωση του Μνημονίου 3. Οι βουλευτές της τρόικας εσωτερικού υπερψήφισαν έναν προϋπολογισμό ο οποίος πέραν του ότι προαναγγέλλει βίαιη φτωχοποίηση ακόμη περισσότερων συνανθρώπων μας και δραματική απαξίωση του κράτους και των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι πρακτικώς αδύνατο να υλοποιηθεί. Η κοινωνία στενάζει κάτω από το ζυγό των νέων μέτρων (που συνεχώς θα είναι και τα τελευταία) και η ταξική διάσταση της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας γίνεται πλέον εφιαλτικά προφανής.

            Παρά την πάροδο 39 χρόνων, η σημερινή περίοδος έχει πολλά όμοια χαρακτηριστικά με την περίοδο του Πολυτεχνείου. Αστυνομοκρατία, λογοκρισία, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, ανελευθερία και κυρίως εκφασισμός της κοινωνίας. Όπως και τότε έτσι και τώρα υπάρχει απαξίωση των θεσμών και κοινό αίσθημα ασυδοσίας από τη μεριά της κυβέρνησης. Η αστική δημοκρατία που τόσο εξυπηρετεί τον σύγχρονο καπιταλισμό δείχνει να οδηγείται σιγά-σιγά σε ένα τέλμα. Το «αυγό του φιδιού» έχει εκκολαφθεί και πλέον έχει διεισδύσει στο κοινοβούλιο, το κατεξοχήν σύμβολο της δημοκρατίας, και με τη φασιστική και ρατσιστική του δράση στην κοινωνία φροντίζει να στερεί την ελευθερία του λόγου, της καλλιτεχνικής έκφρασης, ακόμα και της ύπαρξης διαφόρων κοινωνικών ομάδων, τις οποίες αυτό θεωρεί κατώτερες και ανεπιθύμητες.

            Ψωμί, παιδεία, ελευθερία φώναζαν τότε. Σήμερα, το ψωμί εκλείπει από πολλούς συμπολίτες μας. Παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία επειδή υποσιτίζονται, συνταξιούχοι βρίσκονται στο όριο της εξαθλίωσης και καρκινοπαθείς δεν μπορούν να λάβουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η παιδεία γίνεται ένα αγαθό για λίγους σταδιακά. Με τον επικαιροποιημένο νόμο Διαμαντοπούλου ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων απειλείται και τα συγγράμματα είναι εξαιρετικά πιθανό να περικοπούν. Όσο για την ελευθερία…το κλείσιμο σταθμών του μετρό πριν από όλες σχεδόν τις μεγάλες πορείες καθώς και η συνεχής χρήση χημικών από την αστυνομία κατά τη διάρκεια τους, η δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, τα επεισόδια έξω από το θέατρο χυτήριο, η σύλληψη Βαξεβάνη και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών (αύριο πιθανότατα και αριστερών) αρκούν για να σχηματίσει κανείς την εικόνα της ελεύθερης και δημοκρατικής Ελλάδας του 21ου αιώνα. Όπως λέει και το σύνθημα «Η χούντα δεν τελείωσε το ‘73».

            Όσον αφορά το πανεπιστήμιο, το νέο πακέτο μέτρων πέρα από την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων προβλέπει δίδακτρα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και πιθανότατα δίδακτρα στους προπτυχιακούς που ξεπερνούν  τα ν+2 έτη σπουδών. Σε πολλά πανεπιστήμια, όπως και η ΑΣΟΕΕ, απειλούνται η δωρεάν σίτιση και στέγαση μετά το κούρεμα στα αποθεματικά τους. Η εστία της Δροσοπούλου έκλεισε και οι φοιτητές που διέμεναν σε αυτή μεταφέρονται στις εστίες του πανεπιστημίου Αθηνών χωρίς να ξέρουν αν θα μείνουν εκεί ή όχι καθώς θα επανεξεταστούν οι περιπτώσεις τους μαζί με τους νέους φοιτητές. Πλέον δεν διορίζονται καινούριοι διδάσκοντες και οι έκτακτοι που ανήκουν στην κατηγορία ΠΔ 407 καταργούνται, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση διδασκόντων και ευτελισμό του πανεπιστημίου. Ο νόμος 4009 απειλεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων με την είσοδο των εταιριών στη διοίκησή τους. Το σπάσιμο των προγραμμάτων σπουδών έχει ως στόχο τον υποβιβασμό του πτυχίου και τη δημιουργία «ευέλικτων» εργαζομένων χωρίς εργασιακά δικαιώματα που θα εργάζονται σα σύγχρονοι είλωτες στις επιχειρήσεις.

            Είναι πάγια θέση μας ότι στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις! Συνεπώς ο μόνος τρόπος να αντισταθούμε σε αυτή τη λαίλαπα που μας επιτίθεται είναι η συλλογική δράση. Πρέπει να αποβάλουμε τη νοοτροπία της ανάθεσης και να κινητοποιηθούμε, αναλαμβάνοντας παράλληλα τις ανάλογες ευθύνες. Όλοι και όλες μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τη νεοφιλελεύθερη-μνημονιακή πολιτική τους και να ανοίξουμε το δρόμο για μια καλύτερη κοινωνία ελευθερίας και ισότητας.

            Το πολυτεχνείο δεν είναι ούτε γιορτή ούτε επέτειος. Είναι κάτι που μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξεις τον κόσμο είναι να αντισταθείς και να παλέψεις! Όπως τότε, έτσι και τώρα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο αγώνα, που μόνο αν σταθούμε όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε.

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ!

Απαιτούμε:

  • Καμία περικοπή στα συγγράμματα
  • Άμεση λύση για τους πρώην ενοίκους της εστίας Δροσοπούλου με παροχή δωρεάν ποιοτικής στέγασης
  • Άμεση και μόνιμη απομάκρυνση των ΜΑΤατζήδων από την ΑΣΟΕΕ
  • Άμεση απελευθέρωση και παύση των κατηγοριών στους συλληφθέντες των τελευταίων κινητοποιήσεων

Προτάσεις δράσης:

  • Κατάληψη της σχολής Τετάρτη 14 Νοέμβρη- Σάββατο 17 Νοέμβρη
  • Συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση την Τετάρτη 14/11, 13.00 στο Σύνταγμα
  • Πολιτική συζήτηση στη σχολή τη Τετάρτη 14/11
  • Συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου με τους άλλους ΦΣ στη Σταδίου Σάββατο 17/11

 Α.Ρ.ΕΝ.Α.

Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

www.arenaasoee.gr

 

Μοιράσου το