Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Πλαίσιο για τη Γ.Σ. 10/11/11

Νοέμβριος 11, 2011 Πλαίσια

 

ΠΛΑΙΣΙΟ της Α.Ρ.ΕΝ.Α. [Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ]

 για τη Γενική Συνέλευση Φ.Σ.ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» 10/11/11

 

Διανύουμε ήδη τον δεύτερο χρόνο του Γολγοθά “σωτηρίας” της χώρας, όπου στο ρόλο του σωτήρα είναι το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα του μνημονίου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΣΥ ,ΛΑΟΣ) και οι τοποτηρητές της Τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Η ζωή μας μέρα με τη μέρα γίνεται χειρότερη με συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, χαράτσια, απολύσεις, αύξηση του ΦΠΑ, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και με την καταστροφή της δημόσιας υγείας και παιδείας. Με την ψήφιση του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και πρόσφατα του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της ΕΚΤ ελαστικοποίησε τις εργασιακές σχέσεις  και  κατάργησε τους κατώτατους μισθούς που εξασφάλιζαν οι κλαδικές συμβάσεις. Δημιούργησε έτσι νέα πεδία κερδοφορίας για το εγχώριο και ξένο κεφάλαιο (και στη παιδεία με το νόμο Διαμαντοπούλου), συνεχίζοντας έτσι μια δίχως τέλος επίθεση εναντίον μας. Όλα αυτά έρχονται και δένουν με τη νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας(;) από τεχνοκράτες εξουσιαστές οι οποίοι προκειμένου να μην χρεοκοπήσουν οι ίδιοι, χρεοκοπούν και διαλύουν την κοινωνία και το τόπο.

Ψωμί Παιδεία Ελευθερία – Σύνθημα του σήμερα

Η Συνέλευση που γίνεται σήμερα αφορά και τον εορτασμό της εξέγερσης του πολυτεχνείου, μιας εξέγερσης που  έχει να μας διδάξει πολλά για τις στάσεις και τις αντιστάσεις μας.  Με την εξέγερση του Πολυτεχνείου η νεολαία διακήρυξε ότι τα αιτήματα της για Ψωμί-Παιδεία Ελευθερία-δεν χωρούσαν μέσα στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Έτσι και τα δικά μας αιτήματα, τα όνειρα και οι ελπίδες μας δεν μπορούν να ανθίσουν στη σκιά της Τρόικα και των κυβερνήσεων των Μνημονίων. Ο λαός τότε ενωμένος κάτω από το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και το αίτημα να φύγει η αμερικανόδουλη χούντα, μπόρεσε να ανατρέψει ένα στρατιωτικό καθεστώς. Το ότι σύνθημα αυτό, σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει αναβιώσει στα χείλη των ανθρώπων δεν είναι καθόλου τυχαίο. Μπορεί να λείπουν τα τεθωρακισμένα από το κέντρο της Αθήνας, αλλά υπάρχει όμως η άγρια καταστολή, οι συνεχείς παραβιάσεις του συντάγματος και η εκχώρηση της χάραξη της οικονομικής πολιτικής στην Τρόικα, κάτι που συνιστά κατάφορη θεσμική εκτροπή.

Οι κοινωνικοί αγώνες

Μέσα σε αυτή τη νέα κατάσταση, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κοινωνικά κινήματα και οι αντιστάσεις. Πέρα από κομματικούς διαχωρισμούς και αγκυλώσεις, είδαμε ένα λαό συνειδητοποιημένο να περικυκλώνει τη Βουλή στη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και να φωνάζει «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» σε κάθε σταθμό μετρό και διοδίων.  Ο ίδιος λαός ξεχύθηκε στους δρόμους και τις πλατείες όλης της Ελλάδας σπάζοντας τη σιωπή, και μιλώντας με τον διπλανό του μέσα από λαϊκές συνελεύσεις κατάφερε να οργανώσει τις αντιστάσεις του βροντοφωνάζοντας «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ» και «ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΔΩ». Ο κόσμος και σήμερα είναι στους δρόμους. Νωπές είναι ακόμα στις μνήμες μας οι εικόνες από τις απεργίες μεγάλου βεληνεκούς στις 19 και 20 Οκτώβρη, τις διαμαρτυρίες στις παρελάσεις της 28ης αλλά και από τις  300 καταλήψεις σε σχολές έτσι όπως τις βιώσαμε στο τέλος του καλοκαιριού μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την παιδεία. Τι σημαίνουν όλα αυτά;  Επιτέλους έχουμε τελειώσει με την απάθεια και αρχίζουμε να μπαίνουμε σε πολιτικές διεργασίες.
 

Το πανεπιστήμιο στο στόχαστρο

Με  πρόθεση να δημιουργήσουν ένα ευέλικτο φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό στοχοποιούν την δημόσια εκπαίδευση και φέρνουν ένα νόμο πλαίσιο που εντείνει ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς και διαλύει σταδιακά κάθε έννοια δημόσιας και  δωρεάν παιδείας. Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι πρέπει να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία στο σύνολο της και να προβαίνουμε σε συλλογικές απαντήσεις όσον αφορά τα προβλήματα μας. Αυτό πάει να πει ότι πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να συζητάμε για το νόμο πλαίσιο και να οργανώσουμε δράσεις για να τον ανατρέψουμε.

 

Λίγα λόγια λοιπόν για το νόμο πλαίσιο:

 

·         Η διάλυση των πτυχίωνμε τα 2ετή και 3ετή προγράμματα σπουδών και την διαδικασίας συλλογής σκόρπιων πιστωτικών μονάδων καταστρέφει τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Δημιουργεί εργαζόμενους με αποσπασματικές γνώσεις, φτηνούς και αναλώσιμους.

·         Η απόσυρση του κράτους από την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων ανοίγει τον δρόμο στην επιβολή διδάκτρων, στην κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, ελέγχοντας ακόμα πιο ασφυκτικά την πανεπιστημιακή γνώση και δίνοντας νέες προοπτικές στην κατευθυνόμενη, από τα συμφέροντα, της εργοδοσίας, έρευνα.

·         Στο νέο συμβούλιο διοίκησης θα συμμετέχουν managersκαι πολιτικοί με σκοπό να καθορίζουν αυτοί το πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τις ανάγκες τις αγοράς. Παράλληλα θα παίρνουνε όλες τις αποφάσεις στις σχολές αδιαφορώντας για τις φοιτητικές ανάγκες(θα αποφασίζουν δηλαδή για εμάς χωρίς εμάς), πράγμα αναμφισβήτητα αντιδημοκρατικό.

·         Και αφού είμαστε και εν δυνάμει εργαζόμενοι, πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε, το μέτρο ν+2 εντατικοποιεί περισσότερο τη φοιτητική ζωήκαι προετοιμάζει τον φοιτητή για να γίνει ένας πειθαρχημένος και υπάκουος εργαζόμενος έρμαιο στις «ανάγκες» τις αγοράς. Όσον αφορά τη ρύθμιση για μερική φοίτηση για τους εργαζόμενους φοιτητές, ουσιαστικά δεν υφίσταται καθώς πολλοί σπουδαστές δουλεύουν μαύρα και ευκαιριακά- άρα δεν μπορούν να αποδείξουν την εργασίας τους.

·         Ταυτόχρονα θέλουν έναν εργαζόμενο χωρίς εμπειρίες συλλογικών αγώνωνκαθώς το άσυλο καταργείται με αποτέλεσμα να απαξιώνεται πλήρως ο κοινωνικός χαρακτήρας του πανεπιστημίου και να μετατρέπεται σε έναν αποστειρωμένο χώρο παραγωγής εργατών αποξενωμένο από τους κοινωνικούς αγώνες.
 

Ολομέτωπη επίθεση – ολομέτωπη αντίσταση

Το πολικό σύστημα και οι εκφραστές του εξαπολύουν επίθεση σε κάθε μέτωπο (παιδεία, εργασία) και με κάθε τακτική (κυβέρνηση εθνικής “σωτηρίας”) . Απέναντι σε μια τέτοια ολομέτωπη επίθεση όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας , εργαζόμενοι, νέοι, φοιτητές, άνεργοι, χαμηλά και μεσαία στρώματα είναι αναγκαίο να συμπορευτούμε και μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με αδιαμεσολάβητους κοινωνικούς αγώνες να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Όλοι μαζί θα θέσουμε τα θεμέλια για μια κοινωνία των αναγκών μας και όχι των κερδών τους. Δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή στα μνημόνια και στους πολιτικούς τους εκφραστές ούτε στα οικονομικά συμφέροντα που αυτοί υπηρετούν. Να οργανωθούμε τώρα σε σχολές, συνελεύσεις στις γειτονιές και σε χώρους δουλειάς με προτάγματα την ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ, την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Για μια κοινωνία των αναγκών μας. Τη δική μας κοινωνία. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε!  

 

Αποφασίζουμε:

·         Κατάληψη της σχολής  από Τρίτη 15/11 εώς και Πέμπτη  17/11

·         Συμμετοχή του Συλλόγου στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου την Πέμπτη 17/11

·         Συντονισμός των Συνελεύσεων/ ανασυγκρότηση του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων στη βάση της αιρετότητας και ανακλητότητας

·         Επόμενη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 22/11

 

Όχι στο νόμο-πλαίσιο Διαμαντοπούλου

Ανατροπή του Μνημονίου

        Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και κάθε επίδοξο εκφραστή της

Μοιράσου το