Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Είμαι φοιτητής. Τι με νοιάζει το πολυνομοσχέδιο;

Απρίλιος 8, 2014 Πολιτικά Κείμενα

ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ. ΤΙ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ;

Μετά από 4 χρόνια περικοπές στην Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία η κυβέρνηση συνεχίζει να μας πασάρει το παραμύθι του successstory και του πρωτογενούς πλεονάσματος και όλοι περιμένουμε την ένδοξη εκείνη μέρα που «θα βγούμε στις αγορές» και θα «έρθει η ανάπτυξη». Μάλλον όμως η κατάσταση και στο Πανεπιστήμιο αλλά και στον εργασιακό χώρο είναι τέτοια που μας κάνει απλά να γελάμε με τις παραπάνω γελοίες επινοήσεις που σκαρφίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να κρύψει την αποτυχία της από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο μέτρο που εφαρμόζει στα πλαίσια του Μνημονίου.

Στον χώρο του  Πανεπιστημίου η υποχρηματοδότηση είναι τέτοια ώστε αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει βασικές του λειτουργίες ενώ οι διοικητικοί του εργαζόμενοι απολύονται κατά χιλιάδες. Τα πτυχία μας υποβαθμίζονται εφόσον πλέον συνδέονται με μια διαλυμένη αγορά εργασίας και πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές μας εφόσον το κράτος δεν μπορεί να μεριμνήσει για να μας παρέχονται δωρεάν. Η ερώτηση «Και που θα βρει τα λεφτά το κράτος;» θα ήταν λογική αν η κυβέρνηση  δεν είχε «σώσει» δεκάδες φορές από τότε που ξεκίνησε η κρίση τις ιδιωτικές  τράπεζες δινοντάς τους ζεστό χρήμα των φορολογούμενων βαριά πολιτών. Η διάσωση των τραπεζών μεταφράζεται σε πλειστηριασμούς της πρώτης και μοναδικής κατοικίας, σε ακόμα πιο μεγάλη φορολόγηση (βλέπε χαράτσι) και διάλυση των αξιοπρεπών συνθηκών της εργασίας μας αλλά φυσικά απολύσεις. Ας μην ξεχνάμε πως η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 65% και πως όλο και περισσοτεροι αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε με voucher και με τα λεγόμενα κοινωφελή προγράμματα με μισθούς- χαρτζιλίκι.

 

Tην προηγούμενη Κυριακή ήρθε στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος ένα σύνθετο Πολυνομοσχέδιο 700 σελίδων που διαλύει ότι εργασιακό δικαίωμα είχε απομείνει. Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία το νομοσχέδιο αυτό θα έπρεπε να συζητιόταν πολλούς μήνες πριν τεθεί σε ψηφοφορία. Αντίθετα, το Σάββατο «πέρασε» με συνοπτικές διαδικασίες από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές και την Κυριακή «πήγε» στην Ολομέλεια προς ψήφιση, πράγμα που δείχνει ακριβώς  πόσο στα “κλεφτά” ήθελε η κυβέρνηση να περάσουν οι διατάξεις του. Το νομοσχέδιο αυτό δε είναι παρά ένα νέο Μνημόνιο σε βάρος των εργαζόμενων και των νέων καθώς:

 1) Εξισώνει το πτυχίο των Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών με πτυχία των ΤΕΙ, των ιδιωτικών κολεγίων και των 3ετων πτυχίων bachelor του εξωτερικού

2) Ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, εφόσον επιβάλλει τα καταστήματα να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές σε τρείς περιοχές της χώρας

3) Δρομολογεί την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία

4) Διαλύει το ασφαλιστικό σύστημα

5) Καταστρέφει μια σειρά επαγγελματικές κατηγορίες και κοινωνικές ομάδες απελευθερώνοντας πχ τις άδειες φορτηγών, επιτρέποντας την συστέγαση φαρμακείων με super market και “απελευθερώνοντας” το ωράριο λειτουργίας τους.

Το νομοσχέδιο αυτό, πιστό στις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού, διαλύει τους μικρούς εκδοτικούς οίκους, τους φαρμακοποιούς, τους κτηνοτρόφους και τους αρτοποιούς και με το πρόσχημα της “απελευθέρωσης των κλάδων” οδηγεί στην γιγάντωση μεγάλες ξένες πολυεθνικές ή εγχώρια μονοπώλια. Καταργεί εργασιακά δικαιώματα και οδηγεί την ανεργία ακόμα πιο ψηλά.

Η υποβάθμιση των πτυχίων μας δεν είναι τυχαία αλλά γίνεται ακριβώς για να υποβαθμιστούμε αργότερα ως εργαζόμενοι και αντί να διεκδικούμε να λέμε και ευχαριστώ στον εργοδότη μας για το χαρτζιλίκι που μας δίνει.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ

ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΔΙΚΟΥΝ!

 ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ,

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΙΣ 11:00

Μοιράσου το