Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Για την αστυνομική επίθεση στην ΑΣΟΕΕ 8/4

Απρίλιος 21, 2014 Πολιτικά Κείμενα

Αν ρωτήσεις κάποιον φοιτητή να σου περιγράψει την σχολή του λογικά περιμένεις να ακούσεις να σου μιλάει για τις αίθουσες,τα αμφιθέατρα , βιβλιοθήκη και γενικά τις υποδομές ή για τους καθηγητές , τις διαλέξεις , τα μαθήματα. Τα πράγματα όμως αλλάζουν αν ο παραπάνω φοιτητής σπουδάζει στην ΑΣΟΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση ο φοιτητής εκτός από τα προαναφερθέντα θα έχει να σας πει πολλά για τα γκλομπ , τα δακρυγόνα  και τις βίαιες αστυνομικές επιχειρήσεις στον περίγυρο του πανεπιστημίου . Εδώ και πολύ καιρό οι επιχειρήσεις της αστυνομίας αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας . Και εκεί που θα έλεγε κανείς ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να παν χειρότερα λίγες μέρες πριν ( 8/4/2014) επαναλήφθηκε επιχείρηση της αστυνομίας με πρόφαση την πάταξη του παρεμπορίου. Κρατικοί και παρακρατικοί, ομάδες ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ, ασφαλίτες και φασίστες άνευ αφορμής περικυκλώνουν την ΑΣΟΕΕ και προσπαθούν να συλλάβουν φοιτητές και μετανάστες. 3 ώρες αργότερα  ασφαλίτες με φοιτητικό προσωπείο ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί, εισβάλουν στο ίδρυμα. Λαμβάνει χώρα δεύτερη επιχείρηση της αστυνομίας, όπου συλλαμβάνονται 12 μετανάστες και 1 φοιτητής οι οποίοι παρέμειναν στη ΓΑΔΑ μέχρι και σήμερα.

Το να θεωρεί κανείς ότι υπαίτιος για την ύπαρξη του λαθρεμπορίου στην Ελλάδα είναι ο μικροπωλητής στο πεζοδρόμιο της ΑΣΟΕΕ, είναι αν όχι κακόβουλο, τουλάχιστον αφελές την ώρα που στις αποθήκες της ομόνοιας και στα λιμάνια της COSCO ξεφορτώνονται ασταμάτητα αμέτρητες ποσότητες προϊόντων προς παράνομη διακίνηση χωρίς κανείς να κάνει κάτι γι αυτό. Ας σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αν η κυβέρνηση θέλει να λύσει το πρόβλημα του παραεμπορίου ας πάψει να στοχεύει τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας και να σημαδέψει τη ρίζα του κακού. Όσο για τη συνηθισμένη φρασεολογία ότι υποστηρίζουμε τους «λαθρομετανάστες», ας ξεκαθαρίσουμε τα βασικά: ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ. Θεωρούμε χυδαιότητα το μότο της εποχής μας, ότι για όλα ευθύνονται οι μετανάστες. Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που επιζητά τα στοιχειώδη γι αυτόν και τους αγαπημένους του να θεωρείται κοινωνική απειλή; Έχει μήπως κανείς την ψευδαίσθηση ότι η καριέρα του μικροπωλητή είναι όνειρο ζωής ή μήπως ένα έσχατο μέσο επιβίωσης;

Στον καιρό του μνημονίου και της έξαρσης του νεοφιλελευθερισμού, με τη γιγάντωση των ποσοστών ανεργίας και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, αναμενόμενη είναι και η αύξηση της κρατικής καταστολής ώστε να καταπολεμηθούν τυχόν αντιδράσεις. Η κουλτούρα του φόβου είναι βασικό συστατικό της επιβίωσης του καπιταλισμού. Οι πολιτικοί μηχανισμοί που στηρίζουν το νεοφιλελευθερισμό καθώς και τα καθεστωτικά ΜΜΕ σπέρνουν την τρομοκρατία και το φόβο αναφερόμενοι στην έξαρση του εγκλήματος και της βίας παρουσιάζοντας έτσι τους μηχανισμούς καταστολής ως το μοναδικό μέσο αντιμετώπισης των εν λόγω προβλημάτων.

Μιας και μιλήσαμε για μηχανισμούς καταστολής, σκόπιμο είναι να αναφερθούμε και σε αυτούς που τους καθοδηγούν. Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο άμεσο μέλλον, η “κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας” και τα δημοτικά τους φερέφωνα βαφτίζουν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης-προβλήματα, και αυτοπροβάλλονται ως οι μόνοι ικανοί να διασφαλίσουν την τοπική και εθνική νηνεμία. Ως εκ τούτου αυξάνουν την αστυνομοκρατία, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή. Προσπαθούν να παρέμβουν σε κάθε  κοινωνικό χώρο και επικαλούνται την αστυνομία ώστε να εξασφαλίσει την πραγμάτωση των αντιλαϊκών πολιτικών τους. Οι δημοτικές αρχές κάνουν σημαία της προεκλογικής τους εκστρατείας την «πάταξη του λαθρεμπορίου», αποφεύγοντας όμως την οριστική επίλυση του προβλήματος και διεξάγοντας επικοινωνιακές επιχειρήσεις «σκούπα». Ουσιαστικά  λοιπόν τόσο καιρό η ΑΣΟΕΕ δέχεται συνεχή καταστολή για να εξυπηρετηθούν πολιτικές επιλογές των κυριαρχων (δημοτικές εκλογές)  – μα εμείς μένουμε αδρανείς και όσο αδρανούμε θα συνεχίσουν μέχρι να αρχίσουμε να μετράμε πτώματα.

Έχοντας κάνει την παραδοχή ότι το πανεπιστήμιο είναι ο μικρόκοσμος της κοινωνίας, αντιλαμβανόμαστε ότι το φαινόμενο της αστυνομοκρατίας δε θα μπορούσε να το αφήσει ανέπαφο. Η καθημερινή παρουσία των ΜΑΤ στον περίγυρο της σχολής αναδεικνύει τη διάθεση του κράτους να πνίξει όποια προσπάθεια αντίδρασης των φοιτητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρυτανικές αρχές διατηρούν επιτηδευμένα μια ουδέτερη στάση η οποία ενισχύει την αποπολιτικοποίηση, κλείνοντας μάλιστα τη σχολή πριν προλάβει να γίνει γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου. Ταυτόχρονα καταδικάζουν τα γεγονότα χωρίς όμως να αποδίδουν ανοιχτά στην αστυνομία την ευθύνη που της αναλογεί. Αφού η εξωτερική παρέμβαση δεν πέτυχε και αφού οι φοιτητές έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν την αστυνομική βία που λαμβάνει χώρα στα πλαίσια του πανεπιστημίου, το λόγο παίρνει ο πρύτανης και η σύγκλητος που με ανακοίνωση τους ζητούν στην ουσία τη σύσταση και τη χρηματοδότηση μηχανισμού (security) που θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του ΑΕΙ. Κάτι τέτοιο προφανώς μας βρίσκει αντίθετους, αρχικά γιατί δε μπορούμε να αφήσουμε να διαιωνίζονται οι πρακτικές εργολαβιών και κυρίως γιατί δεν πιστεύουμε ότι μπορούν να συνυπάρχουν η δημιουργική διάδοση των ιδεών με την καταστολή και τη φίμωση του ελεύθερου λόγου. Εν τέλει, αν το κράτος έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τέτοια εγχειρήματα, καλύτερα να μεριμνήσει για το δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές έχουν ανάγκη για σίτιση-στέγαση-συγγράμματα και όχι για έναν ακόμη «μπαμπούλα» που θα τους υποδεικνύει τα «όρια» τους. Κατανοούμε πόσο θα βόλευε η ισοπέδωση των διαφορετικών απόψεων και η μαζοποίηση των φοιτητών στα πρότυπα του απολιτίκ, υπάκουου και «νομοταγή» φοιτητή , αλλά δε θα τους κάνουμε τη χάρη!

Ορίστε; Πως είπατε; Μίλησε κανείς για ολοκληρωτισμό; Οι επιδιώξεις τους και τα πρότυπα του «καλού» φοιτητή δεν απέχουν και πολύ από αυτά του «καλού πολίτη». Στην κοινωνία που μας ετοιμάζουν δεν χωράει το διαφορετικό, δεν χωράει η κριτική, δεν χωράει η αμφισβήτηση. Δεν χωράνε πολίτες, γιατί πολίτης είναι όποιος λαμβάνει μέρος στα κοινά και καθορίζει το μέλλον του. Δεν χωράνε άτομα με προσωπικότητα και άποψη αλλά κενές οντότητες ικανές μόνο να υπακούν. Για αυτούς θα είμαστε πάντα απλά ένα κομμάτι του μηχανισμού τους. Είμαστε οι τεχνοκράτες που χρειάζονται για να τους βγάζουν την δουλειά και όσο αποκλίνουμε από τα σχέδια τους τόσο θα μας επιβάλλονται δια της βίας – της οποίας έχουν το μονοπώλιο – για να μας επαναφέρουν στη «θέση» μας. Πριν δύο μέρες, στην είσοδο του πανεπιστημίου, οι φοιτητές ήρθαμε αντιμέτωποι με σκηνικά βίας που ξεκάθαρα προκάλεσε η αστυνομία και είχε ως θύματα 11 συλληφθέντες μετανάστες και 1 φοιτητή. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δυνατόν τα αντανακλαστικά του φοιτητικού συλλόγου να παραμένουν αδρανή.

Ας μην τους αφήνουμε άλλο να αποφασίζουν για εμάς. Ας μην ανεχθούμε άλλο την επιβολή των «θέλω» τους εις βάρος της αξιοπρέπειας μας. Ας προβληματιστούμε και ας πάρουμε θέση για όσα μας αφορούν!

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  •          Άμεση και μόνιμη απομάκρυνση των ΜΑΤ  γύρω από τον χώρο – άσυλο της ΑΣΟΕΕ
  •          Την ανάληψη πραγματικών ευθυνών εκ μέρους της Πρυτανείας
  •          Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων μεταναστών και του φοιτητή της ΑΣΟΕΕ

free asoee

Μοιράσου το