Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Πτυχιακή Εξεταστική Manager

Οκτώβριος 9, 2009 Πολιτικά Κείμενα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
δηλαδή, είμαι φοιτητής επι πτυχίω στην ΑΣΟΕΕ και χρωστάω ένα μάθημα, θέλω να επιστρέψω στο χωριό μου, να πάω για μεταπτυχιακό, στρατό, να πιάσω δουλειά κάτι βρε αδερφέ, και θα αναγκαστώ να περιμένω ένα χρόνο για ένα μάθημα…

Συνεδρίαση Συγκλήτου 14/07/09
Τι ζητάμε
Πρόκειται για πάγιο αίτημα των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ οι επι πτυχίω να έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν το Γενάρη χωρίς περιορισμούς στη δήλωση μαθημάτων ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τις εξεταστικές του επόμενου έτους χάνοντας πολύτιμο χρόνο και ευκαιρίες. Να μπορώ δηλαδή να εξεταστώ στα τελευταία μου μαθήματα τον Γενάρη και να μην είμαι δέσμιος της εξεταστικής του ιουνίου.
Ασκούμε πίεση συλλογικά με πρωτοβουλίες
Δυστυχώς έπρεπε να οργανωθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας αλλά και να κάνουμε προσφυγή στο συνήγορο του πολίτη, προκειμένου να έρθει ξανά προς συζήτηση στη Σύγκλητο το ζήτημα της πτυχιακής εξεταστικής. Φτάσαμε στο σημείο να καταγγείλει ο συνήγορος του πολίτη την πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ για να ανοίξει πάλι αυτό το ζήτημα.
 Κανένας σοβαρός λόγος δεν έχει παρουσιαστεί από τον πρύτανη και τους εκπροσώπους ΔΕΠ για την απόρριψη του αιτήματος αυτού ενώ οι δικαιολογίες περί ανεπαρκούς χώρου για τη διεξαγωγή των εξετάσεων έχει αποδειχθεί ότι είναι ανυπόστατες. Ας σημειώσουμε μάλιστα την  άρνηση της Πρυτανείας να συνεργαστεί με τον Συνήγορο του Πολίτη κατά τη διεξαγωγή της έρευνας παρακωλύοντάς  την.
Αδιάλλακτη αρνητική στάση πρύτανη και καθηγητών
Με την επίμονη άρνησή τους σε αυτό το ζήτημα και με παράλογες προφάσεις συνεχίζουν να στερούν από τους φοιτητές τη δυνατότητα να πάρουν πτυχίο νωρίτερα και τους στερούν επαγγελματικές ευκαιρίες. Κρατούν τους φοιτητές δέσμιους μιας εξεταστικής περιόδου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισαχθούν σε άλλη σχολή για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές.
Παρ’ ότι και σε αυτή τη συνεδρύαση της συγκλύτου, με αιτιάσεις από κάποιους εκπροσώπους, δεν πάρθηκε απόφαση για το φλέγον αυτό ζήτημα, για εμάς τους φοιτητές κάθε άλλο πάρα λήξαν θεωρείται και θα επανέλθει σε επόμενες συνεδρυάσεις.

Ο Manager, η ΠΑΣΠ και η ΠΚΣ

Συνεδρίαση Συγκλήτου 14/07/09
Τι είναι ο manager (γραμματέας πανεπιστημίου)?
Για άλλη μια φορά ο πρύτανης έφερε στη σύγκλητο το ζήτημα του manager. Πρόκειται για μία από τις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού τον οποίο έχει απορρίψει το φοιτητικό κίνημα στον αγώνα του για την υπεράσπιση και τη βελτίωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Η διάταξη για τον manager (γραμματέας του Πανεπιστημίου) κινείται σε κατευθύνσεις ακριβώς αντίθετες από αυτές που εμείς θέλουμε για το πανεπιστήμιο : διοικητική εξάρτηση, αυταρχικοποίηση και λειτουργία με όρους ιδιωτικής οικονομίας. Θέλουν ουσιαστικά να στερήσουν αρμόδιότητες από τα συλλογικά όργανα των φοιτητών που αποφασίζουν δημοκρατικά και να τις δόσουν στο πρόσωπο ενός τεχνοκράτη που θα αποφασίζει με γνώμονα το κέρδος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα και μοναδικό πρόσωπο που σύμφωνα με τον κανονισμό θα συμμετέχει στην κατάρτηση του προϋπολογισμού θα κάνει τον απολογισμό θα αξιολογεί και θα προτείνει πηγές ιδιωτικής χρηματοδότησης. Ορίζεται, δηλαδή, ως ο απόλυτος άρχοντας του πανεπιστημίου που θα ελέγχει τα πάντα αλλά δε θα ελέγχεται από πουθενά.
Πακέτο διακοπών από τον πρύτανη
Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η ημερομηνία (14 ιουλίου!) που όρισε ο πρύτανης τη συνεδρύαση αυτή της συγκλήτου καθώς στα μέσα ιουλίου η σχολή είναι άδεια και οι φοιτητές δεν μπορούν να ενημερωθούν για τέτοιες εξελίξεις και να τις σταματήσουν. Παρά τις δυσκολίες αυτές καταφέραμε να ενημερώσουμε με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί  παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών που όλοι μαζί πιέσαμε να μην εφαρμοστεί αυτή η διάταξη στην ΑΣΟΕΕ και η θέση του γραμματέα να έχει τις αρμοδιότητες που είχε ο προϋστάμενος γραμματείας σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο.
Υπόγεια συνεργασία ΠΑΣΠ-ΠΚΣ
Πέρα από όλα αυτά που συνέβησαν στην τελευταία αυτή συνεδρύαση αντιμετωπίσαμε μια ακόμα έκπληξη. Η ΠΑΣΠ και η ΠΚΣ ειχαν συνεδρυασεί μόνες τους σε μια παράτυπη συνεννόηση που ονόμασαν «συνεδρύαση ΔΣ» και που μάλιστα πήρε απόφαση!!! Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά αυτό που ήθελε η ΠΑΣΠ και η ΠΚΣ ήταν να κρατήσουν την Α.Ρ.ΕΝ.Α. εκτός των διαδικασιών της συγκλήτου του ιουλίου.
Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και η «απόφαση» αυτή δεν έγινε καν δεχτή ούτε από τη σύγκλητο. Τέτοιες κινήσεις όμως δείχνουν τις παρασκηνιακές παράτυπες συνεργασίες που στόχο έχουν τον παραγκονισμό της ριζοσπαστικής φώνης μέσα στο πανεπιστήμιο.
Το ακόμα πιο τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η ΠΚΣ που τόσο «αγωνίστηκε» με υπόγειες συνεργασίες να αφήσει την ΑΡΕΝΑ χωρίς εκπρόσωπο συγκλήτου σε μια τόσο κρίσιμη συνεδρύαση με ζητήματα τόσο φλέγοντα για τα φοιτητικά δικαιώματα, η ίδια ούτε που εμφανίστηκε… Για την ΠΚΣ λοιπόν είναι πιο σημαντικό να περιορίσει τη φωνή της Α.Ρ.ΕΝ.Α. από το να έχει η ίδια λόγο. 

Μοιράσου το