Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Τα γεγονότα της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ την Πέμπτη 11/11

Νοέμβριος 21, 2010 Πολιτικά Κείμενα

Τα γεγονότα της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ την Πέμπτη 11/11

 

  Αρχικά, θα θέλαμε ως Α.Ρ.ΕΝ.Α. να χαιρετίσουμε την απόφαση των παρατάξεων της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να συμμετάσχουν σε συνέλευση έπειτα από ένα χρόνο μεθοδευμένης απραξίας τους. Παρόλη τη φανερή διάθεση του συνόλου των φοιτητών για τη διενέργεια συνέλευσης, οι συνθήκες που επικράτησαν ήταν αφιλόξενες για πολιτική συζήτηση και δράση σε ένα ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο. Η παραπάνω απαξίωση κορυφώθηκε όταν άγνωστοι άνοιξαν πυροσβεστήρα στο Αμφ. Α με αποτέλεσμα να επικρατήσει αναστάτωση και η συνέλευση να διακοπεί βίαια. Η ενέργεια καταδικάστηκε από όλους τους φοιτητές και τις συλλογικότητες της σχολής. Λίγο αργότερα, οι ΑΡΕΝΑ, ΡΑΣ-ΕΑΑΚ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κάλεσαν σε συνέχεια της συνέλευσης στο Αμφ. Χ.

  Στον αντίποδα, η ΠΑΣΠ συγκεντρώθηκε στο Αμφ. Γ υποστηρίζοντας ότι συνεδρίαζε η ολομέλεια της παράταξής της, απέχοντας, όμως, επιδεικτικά από τον χώρο όπου το μεγαλύτερο κομμάτι των φοιτητών ήταν διατεθειμένο να συνεχίσει την συνέλευση. Όταν μετά από ώρα συνειδητοποιεί ότι δύναται να παρθεί απόφαση στο Αμφ. Χ, επιχειρεί να μπει στο αμφιθέατρο όπου και απωθείται από ομάδα φοιτητών (το πολύ 7 ατόμων) οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με την ΑΡ.ΕΝ.Α. Το γεγονός αυτό δεν επέτρεψε τελικά στην ΠΑΣΠ να τοποθετηθεί, κατάληξη που μας βρίσκει αντίθετους. Η συνέλευση συνεχίστηκε λόγω της αναγκαιότητας που γεννήθηκε από την μεγάλη προσέλευση. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ακόμα και κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, ο φοιτητικός σύλλογος ψήφισε και κατέληξε σε απόφαση έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο απουσίας.

 

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Ενωτικό πλαίσιο αγώνα (ΑΡΕΝΑ – ΡΑΣ-ΕΑΑΚ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ)     191

Πλαίσιο ΔΑΠ-ΝΔΦΚ     139

 

Από το παραπάνω αποτέλεσμα φαίνεται καθαρά ότι υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία σε αντίθεση με τις ψεύτικες καταγγελίες των συναδέλφων της ΠΑΣΠ. Στην απόφαση του πλαισίου που υπερψηφίστηκε περιλαμβανόταν η απόφαση για κατάληψη μιας μέρας (Παρασκευή 12/11) και συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

 

 

Η πορεία του Πολυτεχνείου
   Με την μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων (συμμετείχαν περισσότερα από 50.000 άτομα) η σπουδάζουσα και εργαζόμενη νεολαία, αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός έδειξαν ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου του ’73 για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία ζει στους αγώνες του σήμερα και είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Το μπλοκ της ΑΣΟΕΕ ήταν ένα από τα πολυπληθέστερα της πορείας αφού συμμετείχαν περισσότεροι από 200 φοιτητές και φοιτήτριες της σχολής μας. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί αρκετά χρόνια, αφού με ευθύνη της ΠΑΣΠ, είτε ο φοιτητικός σύλλογος δεν κατέβαινε στη πορεία, είτε σκόπιμα κλεινόταν μέσα στο μπλόκ της ΠΑΣΠ, περικυκλωμένος από κρανοφόρους και ροπαλοφόρους «αγωνιστές».

Το νομοσχέδιο της Α. Διαμαντοπούλου για την ανώτατη εκπαίδευση
   Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών θα πρέπει να αποτελέσουν το έναυσμα για την συγκρότηση φοιτητικού κινήματος με στόχο την ανατροπή του νομοσχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που καταστρατηγεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου.  Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου της παιδείας είναι τα ακόλουθα:
-Το πανεπιστήμιο θα είναι υπεύθυνο για την εξεύρεση των οικονομικών πόρων που χρειάζεται και όχι το κράτος. Αυτό σημαίνει την είσοδο των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια.
-Καταργείται πλέον το οικονομικό αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Τις αποφάσεις δηλαδή που έχουν σχέση με τη διοίκηση του θα παίρνονται από ένα συμβούλιο εξωπανεμιστιακών manager.
-Η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων θα γίνεται με βάση αξιολογήσεις ξένων εμπειρογνώμων, δηλαδή το πανεπιστήμιο θα χρηματοδοτείται ανόλογα με το τι «πουλάει» και όχι τις γνώσεις που προσφέρει.
-Περικοπή εξεταστικών περιόδων και εισαγωγή πλέον απουσιών στα μαθήματα.
-Η χρηματοδότηση θα ακολουθεί πλέον τον φοιτητή με ειδικά κουπόνια και όχι το ίδρυμα. Με λίγα λόγια προετοιμάζει το έδαφος για την εισαγωγή διδάκτρων στο χώρο του πανεπιστημίου.
 

Η επίθεση στην κοινωνία συνεχίζεται..
  Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε περιλαμβάνει ακόμη τα εξής:
-Αύξηση του χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. από το 11% στ 13%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γίνονται ακριβότερα τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ
-Μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ που φτάνουν μέχρι και το 40%
-Αποκρατικοποιίσεις με τις πιο σημαντικές από αυτές να είναι της ΔΕΠΑ, των ΕΛΤΑ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
-Απολύσεις, μετατάξεις, εξαναγκασμός σε εθελούσια έξοδο, περικοπές εισοδημάτων. Τουλάχιστον 10.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα απολυθούν, με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων ευρώ.
-Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Θέρμανσης

 

Καλούμε σε νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 24/11 στο Αμφ. Α ενόψει και της Πανεκπαιδευτικής πορείας την Πέμπτη 25/11

 Μοιράσου το