Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Το Πανεπιστήμιο στα χέρια μας

Μάιος 10, 2015 Πολιτικά Κείμενα

Γιατί να ψηφίσω?

Γιατί η κατάσταση που υπάρχει τώρα δε μας αρέσει. Απέναντι σε αυτήν την ομολογουμένως άσχημη πραγματικότητα, όσο επιλέγουμε να κλεινόμαστε στον εαυτό μας σε μια λογική «ο σώζων εαυτώ σωθήτω» δε τη βελτιώνουμε. Και επειδή δεν είναι λύση ούτε το να αφήνουμε τα προβλήματα της κοινωνίας μας στη τύχη τους, εμείς αυτό που προτέινουμε είναι περισσότερη δημοκρατία. Όμως, με τη λέξη αυτή δεν εννοούμε την εκλογή μια φορά στο τόσο αντιπροσώπων για να διαχειριστούν τα κοινά, αλλά την οικειοποίηση από μέρους μας του κοινού μας χώρου, στον οποίο ζούμε καθημερινά και άρα έχουμε λόγο πάνω σε αυτόν. Nα ξαναβρεθούμε  μαζί και να ξανασυγκροτήσουμε το «συλλογικό».

Εμείς βέβαια δε μπορούμε παρά να γελάμε μπροστά στη ΔΑΠίτικη λογική ότι «ήρθε η ώρα» στις 13 Μαΐου να φέρουμε τα πάνω κάτω. Γνωρίζουμε ότι ένα καλύτερο αύριο δε χτίζεται με τις εκλογές, αλλά μέσα από την ενεργοποίησή μας στα κινήματα, τις συνελεύσεις, τις αλληλέγγυες και τις αυτοδιαχειριζόμενες δομές και μέσα από την καθημερινή μας αλληλεπίδραση και πρακτική. Από την άλλη βέβαια, και το να αφήσουμε το γήπεδο των εκλογών ελεύθερο σε αυτούς που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως εξυπηρέτηση και ανάθεση, τους χαρίζει αμαχητί άλλον έναν προμαχώνα απ’ όπου προσπαθούν να σώσουν το σάπιο τους σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, επιλέγουμε να δωσουμε και μεις το παρών στις εκλογές, για να τούς πάρουμε το κάστρο και να διαχύσουμε τη λήψη των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων από τα κλειστά ΔΣ στις γενικές συνελεύσεις. Εκμεταλλευόμενοι κάθε πόστο για να ανοίξουμε την πολιτική, για να ξαναρχίσουμε να συζητάμε όλοι μαζί τα προβλήματά μας και τις λύσεις τους.

Λέμε «ΟΧΙ» σε όσους προσφέρουν πάρτυ, παρέες, σημειώσεις και γραμματειακή υπόστηριξη για μία ψήφο. Να τελειώνουμε με ΠΑΣΠ-ΔΑΠ και το ξεπερασμένο πελατειακό σύστημα που δημιούργησαν αυτές και τα κόμματά τους. Και μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν.

Αλλά γιατι ΑΡΕνΑ?

Από κει και πέρα η ΑΡΕνΑ ξεχωρίζει! Είμαστε το σχήμα που δε μπορεί να διανοηθεί μια βελτίωση στη ζωή των φοιτητών χωρίς μια δημοκρατική επανεκκίνηση των συλλογικών διαδικασιών τους. Και είμαστε το σχήμα αυτό, για το οποίο η πολιτική δεν περίορίζεται στο τρίπτυχο «συνέλευση κατάληψη και μετά πορεία» αλλά καταλαβαίνει ότι η πραγματική μάχη δίνεται καθημερινά μέσα από το άνοιγμα του πολιτικου διαλόγου, τα καθημερινά μας λόγια και έργα. Και ότι είναι πιο επιτακτικό από ποτέ το να μη συνεχίσουμε να λειτουργούμε απλώς ως ένα ανάχωμα στα όποια αντικυβερνητικά μέτρα, αλλά να πάρέμβουμε και δημιουργικά, διεκδικώντας να φτιάξουμε εμείς, το δικό μας μέλλον.

Για μια πραγματική δημοκρατία

Μέσα από αυτές τις εκλογές ξανασκεφτόμαστε τη δημοκρατία. Δεν την αντιλαμβανόμαστε σαν την εκλογή αντιπροσώπων που διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα. Διεκδκούμε να παίρνουμε εμείς οι ίδιοι τις αποφάσεις για ό,τι μας αφορά.

Και για τη δημοκρατική επανίδρυση της ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας.

Συνειδητοποιούμε ότι και οι φοιτητές πρέπει να έχουν λόγο για ότιδήποτε συμβαίνει σε κεντρικό επίπεδο και τους αφορά! Γι’ αυτό διεκδικούμε τη δημοκρατική επανίδρυση της ΕΦΕΕ. Όχι σαν ένα μάζεμα αντιπροσώπων, αλλά σαν ένα τριτοβάθμιο πανελλαδικό όργανο των φοιτητών το οποίο θα ελέγχεται δημοκρατικά από τις Γενικές Συνελεύσεις.

Και μετά και από αυτές τις εκλογές να συνεχίσουμε τον δημιουργικό μας αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Να διεκδικήσουμε εξουσίες από το κεντρικό κράτος στα χέρια μας, να εκδημοκρατίσουμε τις γενικές συνελεύσεις, να ξανασυγκροτήουμε  το συλλογικό, παίρνοντας τον κοινό μας χώρο του πανεπιστημίου στα δικά μας χέρια.

Από εμάς

Για εμάς

Δημιουργούμε το μέλλον μας

13 Μάη, συμμετέχουμε – ενεργοποιούμαστε – ψηφίζουμε!

Μοιράσου το