Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Τι συμβαίνει στην Τουρκία;

Ιούνιος 3, 2013 Πολιτικά Κείμενα

Η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να χτίσει ένα Mall στο ιστορικό πάρκο Γκεζίπ δίπλα στην πλατεία Ταξίμ. Ένας ελεύθερος δημόσιος χώρος γεμάτος πράσινο θα τσιμεντωθεί για να θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η πλατεία Ταξίμ έχει και πολιτική σημασία καθώς ανέκαθεν αποτελούσε τον τόπο όπου οι δημοκρατικές μερίδες του τουρκικού λάου διαμαρτύρονταν και διεκδικούσαν. Την προηγούμενη Τετάρτη πολύς κόσμοςμε αυθόρμητο τρόπο προσπάθησε να σταματήσει τις εργασίες. Το πάρκο καταλήφθηκε μαζικά από τους κατοίκους και ζωντάνεψε με μουσικές, εκδηλώσεις και συλλογικές κουζίνες. Ένα γκρουπ διαδηλωτών ,που έμεινε όλο το βράδυ στο πάρκο προστατεύοντας το, παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης δέχτηκε απρόκλητα επίθεση από την Αστυνομία. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κόσμου με αποτέλεσμα περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικές οργανώσεις να λάβουν μέρος στον αγώνα ο οποίος απέκτησε ακόμα πιο μαζικά χαρακτηριστικά.

Για συνεχόμενες μέρες μαίνονται τέτοιας έκτασης διαδηλώσεις που πλέον μπορούμε να μιλάμε για εξέγερση. Η καταστολή είναι βάναυση. Υπάρχουν 2 επιβεβαιωμένοι νεκροί, 1700 συλλήψεις και τουλάχιστον 1000 τραυματίες. Η αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές ασταμάτητα με χιλιάδες δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και κανόνια νερού. Κάποιοι έχασαν την ακοή τους, τα χέρια ή τα πόδια τους. Παρ’ όλα αυτά η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου δεν φοβάται και είναι στους δρόμους. Σε περισσότερες από 10 πόλεις ο κόσμος δείχνει την αλληλεγγύη του ενώ 60.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν το Σάββατο την πλατεία Ταξίμ.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ακολουθώντας την πάγια τακτική των τουρκικών  κυβερνήσεων δεν επιτρέπει την ειρηνική ύπαρξη κινημάτων. Χρόνια τώρα τα φιμώνει, τα συκοφαντεί και  τα καταστέλλει ολοκληρωτικά. Επιτίθενται με απίστευτη σφοδρότητα κάνοντας και τα ίδια τα κινήματα να αντιδρούν βίαια απέναντι στις δυνάμεις καταστολής. Έτσι άνθρωποι που μέχρι χθες ούτε που διανοούνταν να αντιδράσουν βρίσκονται να συγκρούονται με κίνδυνο την ίδιατους τη ζωή.Ένα διαφορετικό πλέγμα ανθρώπων (κόμματα, οργανώσεις, ποδοσφαιρικοί σύνδεσμοι) είναι όλοι στην πλατεία και παλεύουν ενωμένοι!

Τα τουρκικά media φυσικά έχουν επιλέξει να μην δείχνουν εικόνες αντίστασης! Απλά το μόνο γεγονός στις ειδήσεις είναι 40 δευτερόλεπτα αστυνομικής βίας.  Τα νέα διαδίδονται από τα διεθνή μέσα. Ο Τύπος αντιμετωπίζει την εξέγερση σα μία συνηθισμένη διαδήλωση. Η Αστυνομία προσπαθεί να μπλοκάρει τις επικοινωνίες. Το twitter έχει πέσει και το 3g σήμα έχει μπλοκαριστεί γύρω από την πλατεία Ταξίμ. Ευτυχώς οι κάτοικοι και τα μαγαζιά γύρω από την πλατεία διευκολύνουν την πρόσβαση στο ιντερνέτ και την διάχυση της πληροφορίας

 Όπως ποια είναι η βαθύτερη αιτία όλων αυτών ;

Σίγουρα η καταπάτηση της καταπράσινου πάρκου Γκεζίπ στην πλατεία Ταξίμ  είναι μόνο η αφορμή και όχι η αιτία των συνεχών διαδηλώσεων. Ο κόσμος αντιδρά συνολικά για τον διαρκή πολιτισμικό και οικονομικό συντηρητισμό που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Από τη μια ακολουθεί μια όλο και πιο συντηρητική ισλαμική ατζέντα (περιορισμός των φιλιών σε δημόσιο χώρο, της ελευθερίας της δημόσιας έκφρασης και του αλκοόλ, απαγόρευση εκτρώσεων)  και από την άλλη εφαρμόζει, σε συμμαχία με την προνομιούχα τάξη στην Τουρκία, μια νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που κρατά καθηλωμένους τους μισθούς και επεκτείνει τα πεδία κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Πλέον βέβαια και η ίδια η καταστολή και κυβερνητικός αυταρχισμός αποτελούν από μόνες τους αιτίες εξέγερσης. Έτσι βλέπουμε ότι η εξέγερση κατάφερε να συσπειρώσει κόσμο με διαφορετικές ταξικές και πολιτικές καταβολές. Εκτός από τον δημοκρατικό και αριστερό κόσμο (κυρίως νέους, φοιτητές, Κούρδους, οικολόγους, απλούς πολίτες) στις διαδηλώσεις επίσης συμμετέχουν κομμάτια κοινωνικά αποκλεισμένων που βιώνουν την καταστολή (οργανωμένοι οπαδοί όλων των ομάδων) αλλά και κοσμικοί συντηρητικοί κεμαλιστές της μεσαίας τάξης που απεχθάνονται τον ισλαμισμό. Βλέπουμε λοιπόν ότι σ’αυτήν την αντιπαράθεση παίζονται πολύ περισσότερα από το να χτιστεί ένα Mall. Εξού και η βαρβαρότητα της καταστολής που θυμίζει τη χούντα του 70′. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει το μήνυμα στα διεθνή κεφάλαια ότι στην Τουρκία δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί το υψηλό ποσοστό εκμετάλλευσης όπως αμφισβητείται για παράδειγμα στην Αίγυπτο,  ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί η δομή του ισλαμικού νεοφιλελευθερισμού που ως τώρα δούλευε “περίφημα”.

Παρά την καταστολή όμως η εξέγερση δεν σταματάει. Διαδηλώσεις και συγκρούσεις συνεχίστηκαν και την Κυριακή στις μεγάλες πόλεις. Είναι φανερό ότι παρά τις αντιφάσεις του κινήματος ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας ξεφεύγει από τις κυρίαρχες συντηρητικές αντιλήψεις (ισλαμικές ή κεμαλικές) και αναζητεί νέα πεδία πολιτικής έκφρασης και δράσης. Στους δρόμους της Τουρκίας αυτές τις μέρες γεννιούνται συνειδήσεις. Και ακόμα και αν η εξέγερση δεν καταφέρει να ρίξει την κυβέρνηση όπως φαίνεται να επιδιώκει, θα αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Βλέπουμε ότι και στο πιο μουντό και ασφυκτικό παρών μπορεί το διαφορετικό να φυτρώνει και αναπτύσσεται. Εμείς δεν έχουμε παρά να σταθούμε στο πλάι των εξεγερμένων – να διαδώσουμε και να στηρίξουμε τον αγώνα τους που είναι και δικός μας αγώνας. Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι οι εχθροί σε Ελλάδα και Τουρκία είναι κοινοί και βρίσκονται στα κυβερνητικά γραφεία, τις τράπεζες και τα αστυνομικά τμήματα.

 » Στάχτη θὰ γίνεις κόσμε γερασμένε
σου ῾ναι γραφτὸς ὁ δρόμος τῆς συντριβῆς
καὶ δὲ μπορεῖς νὰ μᾶς λυγίσεις
σκοτώνοντας τ᾿ ἀδέρφια μας τῆς μάχης
καὶ νὰ τὸ ξέρεις θὰ βγοῦμε νικητὲς» Ν.Χικμετ

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας.

 Όλοι-ες στη συγκέντρωση αλληλεγγύης

Δευτέρα 3/6 στις 17.30

στην Τουρκική πρεσβεία

Βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης

 

Α.Ρ.ΕΝ.Α.

Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

www.arenaasoee.gr

 

 

 

 

Μοιράσου το