Η κρίση στο πανεπιστήμιο μας
Η οικονομική κρίση δεν είναι κάτι που έπεσε από τον ουρανό όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για αυτό. Η οικονομική κρίση αποτελεί ξεκάθαρο αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και δεν είναι κάτι θεωρητικό και μακρινό όπως διατείνονταν είναι η καθημερινότητα που ζούμε. Και στις ήδη δυσμενείς συνθήκες για τον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας έρχονται να προστεθούν τα νέα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ που θα μας βυθίσουν ακόμα βαθύτερα στην κρίση. Είναι οι μειώσεις των μισθών, είναι οι αύξηση 2% του ΦΠΑ, οι κατακόρυφες αυξήσεις σε φόρους ποτών και καυσίμων, είναι ο εργασιακός μεσαίωνας που φτιάχνουν στην αγορά εργασίας και που ακόμα περισσότερο πλήττει εμάς τους νέους. Εν μέσω αυτών των συνθηκών, οι φοιτητές είναι εκτεθειμένοι στην κρίση και μέσα στο ίδιο το πανεπιστήμιο.
Σίτιση
Η «δωρεάν σίτιση» είναι ένα μαγαζί στην ΑΣΟΕΕ, μιας και η διαχείριση του εστιατορίου αλλά και του κυλικείου δεν γίνεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο, αλλά έχει δοθεί με διαγωνισμό σε κερδοσκοπικές εταιρίες. Δηλαδή η σίτιση δίνεται υπεργολαβία σε επιχειρήσεις αντί να αναλαμβάνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο να προσλαμβάνει ανάλογο και απαραίτητο προσωπικό. Γιατί να γίνεται αυτό ενώ θα κόστιζε λιγότερο να προσλαμβάνεται κατευθείαν το προσωπικό αντί να επινοικιάζεται από εταιρίες οι οποίες αφού το πληρώσουν(;) θα τους μείνει και κάτι στην τσέπη. Την απάντηση την έχουν δώσει η κυβερνήσεις των τελευταίων ετών με τη συνεχή προσπάθειά που καταβάλει τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Προσπαθούν να αναθέτουν όσο το δυνατόν περισσότερες λειτουργίες του Πανεπιστημίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να μας βάλουν σε μια λογική ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί παρά να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με επιχειρηματικούς φορείς να δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτό.
Εστιατόριο
Όσοι φοιτητές δεν έχουν βγάλει κάρτα σίτισης αναγκάζονται να πληρώνουν για το φαγητό του εστιατορίου, την ώρα που η εταιρία που έχει αναλάβει το εστιατόριο πληρώνεται αδρά από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου για πολύ περισσότερες μερίδες από αυτές που καταναλώνονται. Είναι αδιανόητο σε συνθήκες κρίσης να καλούνται οι φοιτητές να πληρώσουν για τα στοιχειώδη τα οποία έχουμε ήδη πληρώσει ως πολίτες.
Κυλικείο
Όπως έχουμε παρατηρήσει οι τιμές στο κυλικείο έχουν εκτοξευθεί εν μέσω κρίσης αντί να προσφέρονται σε τιμές κόστους. Αλλά οι πολιτικές που θέλουν τις επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν τα κυλικεία επιβαρύνουν οικονομικά ακόμα περισσότερο τους φοιτητές.
Στέγαση
Ίδια η ιστορία και για το μαγαζί της «δωρεάν στέγασης» καθώς οι εστίες που προσφέρει η ΑΣΟΕΕ δεν είναι κτίρια που ανήκουν στο δημόσιο, αλλά σε κερδοσκοπικές εταιρίες ξενοδοχείων οι οποίες πληρώνονται από το δημόσιο. Πράγμα που σημαίνει τεράστια σπατάλη του δημόσιου χρήματος σε ξενοδοχειακές εταιρείες. Μάλιστα η ΑΣΟΕΕ περιορίζεται στην εκμίσθωση δωματίων στην Ομόνοια δυναμικότητας 40 με 70 κλινών την ίδια ώρα που οι φοιτητές που προέρχονται από την επαρχία και έχουν ανάγκη στέγασης ανέρχονται στις 3000 το χρόνο. Κάθε χρόνο η ΑΣΟΕΕ παραχωρεί 300.000 ευρώ για την τόσο αμφιβόλου ποιότητας στέγαση σε 70 άτομα το πολύ. Το Πανεπιστήμιο γκρινιάζει για τα χρήματα που δίνονται και για την ποιότητα αλλά από την άλλη αντιστέκεται στις πιέσεις του φοιτητικού συλλόγου για ανέγερση εστίας.
Πρακτική Άσκηση
Και στο ζήτημα της πρακτικής άσκησης η πολιτική που ακολουθείται από το πανεπιστήμιο είναι αυτή που θέλει να ρίχνει τα βάρη στο δημόσιο και στους φορολογούμενους. Πιο συγκεκριμένα για την εργασία που προσφέρουν οι φοιτητές σε επιχειρήσεις δεν αμείβονται από τον εργοδότη τους αλλά από τον ειδικό λογαριασμό(ΕΛΚΕ) του πανεπιστημίου. Δηλαδή για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός πληρώνει τις επιχειρήσεις (που καταγράφουν κάθε χρόνο τεράστια κέρδη) οι οποίες είναι υποχρεωμένες από την ελληνική νομοθεσία να προσλαμβάνουν φοιτητές για πρακτική άσκηση. Επιπρόσθετα οι αμοιβές είναι περίπου 200 ευρώ για 4 μήνες και δεν κατοχυρώνονται ούτε καν στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη που είναι και η πρόταση της αριστεράς. Δεν έχουμε να απαιτήσουμε τίποτα λιγότερο από το να καταβάλουν οι επιχειρήσεις τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους φοιτητές.
Πτυχιακή Εξεταστική
Είναι και η πτυχιακή εξεταστική που συνδέεται εν μέρει με την σημερινή κρίση. Η μη θεσμοθέτηση της αποτελεί ξεκάθαρο εμπόδιο στην έξοδο των φοιτητών στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα φοιτητές από την επαρχία δεν μπορούν να γυρίσουν στον τόπο τους για να εργαστούν είτε αν συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές χωρίς να γίνονται βάρος στην οικογένειά τους. Η πτυχιακή εξεταστική αποτελεί πάγιο αίτημα του φοιτητικού συλλόγου και εδικά σήμερα εν μέσω αυτής της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την καθιέρωσή της και στο πανεπιστήμιό μας.
Δηλαδή πέρα από την κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι αδιανόητη και η μη εξασφάλιση των στοιχειωδών αναγκών των ανθρώπων που φοιτούν σε ένα πανεπιστήμιο που θέλει να λέγεται δημόσιο. Οι δικές μας απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν με άλλο τρόπο πέρα από τις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου μέσα από τις οποίες οργανώνουμε τις δράσεις για τις διεκδικήσεις μας. Η φοιτητική κοινότητα δεν έχει ανάγκη από πεφωτισμένους εκπροσώπους φοιτητών που μέσα από τα αιτήματα τους το μόνο που κάνουν είναι να απονεκρώνουν τις συλλογικές διαδικασίες και μέσω από λογικές ανάθεσης στέλνουν τον κόσμο στον καναπέ του.
- ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!
- ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ Η ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 6 μ.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ.