Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Ούτε μία λιγότερη!

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελένη Τοπαλούδη, μια 21χρονη φοιτήτρια από το Διδυμότειχο, έγινε θύμα απόπειρας βιασμού και δολοφονήθηκε στη Ρόδο .Από

 

όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα, οι δράστες είναι δύο άντρες, 19 και 21 ετών, και η

 

αιτία φαίνεται να είναι η άρνηση της κοπέλας να ενδώσει στις ερωτικές τους επιθυμίες. Συγκεκριμένα, προσπάθησαν να την ακινητοποιήσουν και όταν εκείνη προσπάθησε να διαφύγει τη χτύπησαν στο κεφάλι με κάποιο αντικείμενο και φόρτωσαν το σώμα της σε ένα βαν. Το πτώμα της βρέθηκε το πρωί της 28ης Νοεμβρίου, από κλιμάκιο του λιμενικού στη Λίνδο. Άλλη μια γυναίκα λοιπόν, βασανίζεται και χάνει με τραγικό τρόπο τη ζωή της και προστίθεται στη  συνεχώς αυξανόμενη λίστα των θυμάτων σεξιστικής βίας.

Αυτό που προκαλεί ακόμα περισσότερη οργή σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση έμφυλης βίας είναι η αντιμετώπισή της από τα ΜΜΕ, τη δικαιοσύνη και τους χρήστες των social media  που ως συνήθως έκριναν παράγοντες όπως τις προσωπικές σχέσεις της κοπέλας και τη σεξουαλικότητά της για να αποφασίσουν ότι “δεν έδινε δικαιώματα”.Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι ήταν ήσυχο κορίτσι, που δεν είχε πολλές σχέσεις με αγόρια και δεν έβγαινε πολύ άρα ήταν αθώα και δεν το άξιζε.Με λίγα λόγια, σύμφωνα πάντα με την πατριαρχική αντίληψη που επικρατεί, αν έβγαινε περισσότερο, είχε σχέσεις με αγόρια και ντυνόταν με άλλο τρόπο θα “έδινε δικαιώματα” και η απόπειρα βιασμού της και η βίαιη δολοφονία της θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν.Γιατί όπως είναι γνωστό στις περιπτώσεις βιασμών η δικαιοσύνη συχνά ρίχνει το φταίξιμο στο θύμα ώστε να δικαιολογήσει τους βιαστές και να μειώσει τις ποινές τους
Η χυδαιότητα και η υποτίμηση του εγκλήματος του βιασμού και της δολοφονίας στα δελτία ειδήσεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν περιορίζεται στην ενοχοποίηση του θύματος. Στα περισσότερα σχετικά ρεπορτάζ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο ένας από τους δύο δολοφόνους-βιαστές έχει ελληνική καταγωγή ενώ ο άλλος αλβανική.Προφανώς η καταγωγή των δραστών στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα, όμως σύμφωνα με τα ΜΜΕ ο Έλληνας “παρασύρθηκε” και βρέθηκε μπλεγμένος χωρίς να το καταλάβει.Για άλλη μια φορά δηλαδή, χρησιμοποιείται η γνωστή τακτική του ρατσιστικού λόγου και γίνεται προσπάθεια θυματοποίησης του άντρα ελληνικής καταγωγής.Άλλωστε είναι συνηθισμένο σε περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών όταν ο θύτης είναι Έλληνας η ποινή που επιβάλλεται να είναι αρκετά πιο ελαφριά και σε πολλές περιπτώσεις να μένει ακόμα και εντελώς ατιμώρητος με τη συναίνεση της κοινής γνώμης.

 

Η αντιμετώπιση των γυναικών ως αντικείμενα, η διαρκής καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και ιδιαίτερα η νομιμοποίηση του βιασμού, είτε μέσω της ενοχοποίησης του θύματος είτε μέσω της δικαίωσης του θύτη, δεν είναι κάτι καινούργιο και αποδεικνύουν ότι η πατριαρχική κοινωνία καλά κρατεί. Ο βιασμός αποτελεί ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα και σε καμία περίπτωση το θύμα δεν ευθύνεται για αυτό. Ο μόνος υπαίτιος είναι ο βιαστής. Τη στιγμή που οι γυναίκες δεν έχουν καν το νομικό δικαίωμα να αμυνθούν όταν παρενοχλούνται σεξουαλικά, καλούνται να απολογηθούν για το ντύσιμό τους, τις συναναστροφές τους, τις επιλογές στην ερωτική ζωή τους και κατηγορούνται σε περιπτώσεις βιασμού ενώ ταυτόχρονα οι βιαστές  καλύπτονται και προστατεύονται από το νομικό σύστημα,και από την ίδια την κοινωνία. Είναι σαφές λοιπόν ότι μια τέτοιου είδους κοινωνία δε μας χωράει και θα παλέψουμε μέχρι να την αλλάξουμε και να τη φέρουμε στα μέτρα μας.

Θα αγωνιζόμαστε μέχρι κάθε βιαστής να τιμωρείται όπως του αξίζει χωρίς ελαφρυντικά για την καταγωγή του, μέχρι να αναγνωριστεί το δικαίωμα στη γυναικεία αυτοάμυνα, μέχρι να μπορούμε να ντυνόμαστε όπως θέλουμε χωρίς να μας σφυρίζουν στο δρόμο, μέχρι να σταματήσουμε να φοβόμαστε να κυκλοφορούμε μόνες το βράδυ, μέχρι να έχουμε ίσα δικαιώματα και κυρίως μέχρι να μην υπάρξει άλλη που θα στερηθεί τη ζωή της λόγω έμφυλης βίας.Ούτε μια λιγότερη!

Μοιράσου το