Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

ΠΑΣΠ και ΕΦΕΕ

Οκτώβριος 25, 2009 Πολιτικά Κείμενα

                             Για μια ακόμη φορά η ΠΑΣΠ φοβάται την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ

Η ΠΑΣΠ για ακόμη μια φορά παρακώλυσε την διαδικασία ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ δείχνοντας πόσο πολύ θέλει ανασυσταθεί το τριτοβάθμιο όργανο των φοιτητών. Την προηγούμενη Πέμπτη η ΠΑΣΠ στην ουσία ακύρωσε τη διεξαγωγή του πανσπουδαστικού συνεδρίου που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει την επόμενη μέρα. Μετά τις επίμονες προσπάθειες της Αριστερής Ενότητας βρέθηκε η λύση για την δημοκρατική διεξαγωγή του συνεδρίου στο κείμενο το οποίο βρίσκεται στην πίσω σελίδα και υπογράφηκε από τις ΔΑΠ ΠΚΣ και ΑΡΕΝ. Η υπογραφή της ΠΑΣΠ απουσιάζει και όλα όσα ακούστηκαν, από την κατά τα άλλα υπεύθυνη δύναμη,  ήταν απλές δικαιολογίες που προσπαθούν να κρύψουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους της για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ. Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι η νεολαία ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση και η ΠΑΣΠ προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε διαδικασία που θα τους υποχρεώνει να τοποθετούνται κεντρικά και ενιαία στα πολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν.

Η Ανακοίνωση της ΠΑΣΠ

Αστεία είναι και η κεντρική ανακοίνωση της ΠΑΣΠ η οποία φτάνει στο αποκορύφωμα όταν διατυπώνει το εξής ερώτημα για την Αριστερή Ενότητα « Για ποιο λόγο η ΑΡΕΝ υποκύπτει και ξεπουλάει την αξιοπρέπεια του φοιτητικού κινήματος σε συνεργασία με την ΔΑΠ και την ΠΚΣ ; ». Από ότι φαίνεται η ΠΑΣΠ θυμάται το φοιτητικό κίνημα όποτε την συμφέρει ,όμως ο φοιτητικός κόσμος έχει μνήμη και θυμάται ποιοι ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου τα τελευταία χρόνια αλλά και ιδιαίτερα μετά το 2007 όταν η ΠΑΣΠ αποφάσισε ότι το αγωνιστικό της προφίλ είναι πια ντεμοντέ.

Γιατί θέλουμε ΕΦΕΕ?

Εμείς επιδιώκουμε την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ για κάποιους πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους. Αρχικά, η ύπαρξη μιας κεντρικής πολιτικής διαδικασίας θα αναγκάζει ουσιαστικά τις παρατάξεις του δικομματισμού να τοποθετούνται κεντρικά και ενιαία σε ζητήματα, χωρίς έτσι να μπορούν να αποποιούνται των ευθυνών τους για το τι κάνουν σε άλλες σχολές. Έτσι δεν θα μπορούν να αλλάζουν στάση κατά πως τους βολεύει για να ψαρέψουν ψήφους. Ακόμη θα δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητικούς συλλόγους που δεν λειτουργούν, με την εξαίρεση των φοιτητικών εξάρσεων, να αποκτήσουν πολιτική δραστηριοποίηση κόντρα στους κυρίαρχους μηχανισμούς των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ που έχουν μετατρέψει το συνδικαλισμό σε πελατειακές σχέσεις παρατάξεων- φοιτητών (σημειώσεις, προγράμματα ,ανάθεση προβλημάτων) . Πέραν αυτού, η ύπαρξη κεντρικού ελέγχου θα ενισχύει την πίεση για δημοκρατικές εκλογές όπως για παράδειγμα στην σχολή μας όπου ποδοπατείται η δημοκρατία. Πίεση, δηλαδή, στην ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ για την ύπαρξη παραβάν και λευκού ψηφοδελτίου στην ΑΣΟΕΕ.

Η ριζοσπαστική αριστερά μέσα στην ΕΦΕΕ πρέπει να παλέψει να αλλάξει τους συσχετισμούς, να δώσει λόγο στην αριστερά εκεί οπού αυτή δεν τον έχει, να κάνει προτάσεις για κινητοποιήσεις και δράσεις λειτουργώντας προωθητικά, να ορθώσει τον αντίλογο εκεί όπου για άλλη μια φορά  ΠΑΣΠ και ΔΑΠ θα προσπαθήσουν να στήσουν τους μηχανισμούς τους.

 

Δείτε το κείμενο με τις υπογραφές για την ΕΦΕΕ εδώΜοιράσου το