Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Πελατειακές Σχέσεις

Οκτώβριος 22, 2009 Πολιτικά Κείμενα

                                                                                 ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ…

Πάει περίπου ενάμιση μήνας από την έναρξη της φοιτητικής χρονιάς. Από την πρώτη κιόλας μέρα σου προσφέρθηκε βοήθεια, γενναιόδωρα καpelateiakes.jpgι από πολλούς. Σε βοήθησαν να έρθεις από την Βικτώρια, σε ξενάγησαν στη ΑΣΟΕΕ και στις γραμματείες, σε πήγαν για καφέ μιας και γίνατε φίλοι τα  πέντε πρώτα λεπτά. Αλλά και αργότερα σου μοίρασαν χιλιάδες χαρτιά με προγράμματα, ώρες καθηγητών, πληροφορίες ακόμη ακόμη και βιβλία σου έδωσαν (αν είσαι από μετεγγραφή).

Γιατί όμως τόσα πολλά και χωρίς εσύ να κανείς τίποτα? Γιατί τόσο η ΠΑΣΠ όσο και ΔΑΠ θέλουν να καλλιεργήσουν μια λογική ανάθεσης. Δηλαδή “ εγώ είμαι εδώ για να κάνω οτιδήποτε χρειαστείς’’. Γιατί θέλουν να αντιληφθείς το πανεπιστήμιο σαν ένα χώρο για πάρτυ, εκδηλώσεις και στείρα γνώση και να απομακρυνθείς από τα πραγματικά προβλήματα και από την ιδέα ότι το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος δημιουργικότητας, φαντασίας, αμφισβήτησης και συλλογικών διεκδικήσεων. Φυσικά σκοπός τους είναι λίγους μήνες μετά μέσω της ‘’φιλίας’’ τους μαζί σου ή αλλιώς των πελατειακών σχέσεων να σου ζητήσουν μια ‘απλή’ ψήφο. 

Το πρόβλημα βέβαια ξεκινάει από εκεί που τα τραπεζάκια του υπογείου της ΑΣΟΕΕ έχουν υποκαταστήσει στην κυριολεξία τις γραμματείες. Αυτό όμως που πρέπει να αντιληφθούμε και να καταλάβουμε είναι πώς μια τέτοια κατάσταση δεν είναι κάτι το αυτονόητο. Είναι κάτι που θέλησαν οι ΠΑΣΠ-ΔΑΠ να χρησιμοποιήσουν για να προσεγγίσουν τους φοιτητές και που το πανεπιστήμιο επέτρεψε να παγιωθεί. Και όταν λέμε επέτρεψε εννοούμε πως τόσο οι καθηγητές και οι πρυτανικές αρχές όσο και οι γραμματείες αδιαφορούν και επιλέγουν να μην παρέχουν το απαραίτητο υλικό στους φοιτητές ακριβώς γιατί βολεύονται από το γεγονός ότι το κάνουν οι ΔΑΣΠ.

Εμείς πρέπει λοιπόν συλλογικά μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις αλλά και τις συνελεύσεις των τμημάτων να διεκδικήσουμε αυτός ο μηχανισμός να αλλάξει. Να ζητήσουμε όλοι μαζί από το πανεπιστήμιο το αυτονόητο δηλαδή όλο αυτό το υλικό που μας μοιράζουν οι ‘φίλοι’ να παρέχεται από τις γραμματείες. Να σπάσουμε (όχι εμείς για εσάς, όλοι μαζί )  στην πράξη τις λογικές των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ που θέλουν τις πελατειακές σχέσεις να κυριαρχούν εδώ μέσα. 

Μοιράσου το